miercuri, 29 aprilie 2009

Inceperea terapiei HIV imbunatateste cativa indicatori cardiovasculari – insa nu pe toti

Inceperea terapiei antiretrovirala combinata imbunatateste indicatorii functiei endoteliala, insa nu si pe cei ai grosimii si elasticitatii peretelui arterial, indiferent de tipul schemei terapeutice, conform unui studiu nou raportat in numarul din 15 aprilie al Journal of Infectious Diseases. Acest mic studiu ofera o mai buna cunoastere a mecanismelor care stau la baza afectiunilor cardiovasculare, afectiuni intalnite din ce in ce mai des in randul persoanelor cu HIV care se afla pe terapie antiretrovirala eficienta.

O data cu succesul continuu al terapiei HIV, efectele pe termen lung ale medicamentelor antiretrovirale devin vizibile, incluzand un risc potential crescut de boli cardiovasculare cum ar fi infarctul miocardic si atacul vascular. Cercetatorii cauta sa identifice mecanismele care stau la baza acestor afectiuni la persoanele cu HIV. Complicatiile metabolice, incluzand cresterea nivelului sanguin al grasimilor si schimbarile din cadrul metabolismului grasimilor si zaharului, sunt de asemenea des intalnite la persoanele aflate pe terapie – aceste schimbari sunt asociate cu ingustarea si intarirea arterelor des observate in cadrul bolilor cardiovasculare.

Intr-un studiu conceput sa elucideze efectul terapiei antiretrovirala combinata – si efectul diferitelor clase de medicamente antiretrovirale – asupra indicatorilor timpurii ai bolilor cardiovasculare la persoanele cu HIV, investigatori germani au atras 27 participanti de la studiul MEDICLAS. MEDICLAS este un trial randomizat, care include barbati naivi de tratament din Europa, si care compara complicatiile metabolice si schimbarile din cadrul grasimii corporale intre o schema care contine inhibitori nucleosidici ai revers transcriptazei (INRT – NRTI), in special Kaletra (lopinavir/ritonavir) si Combivir (AZT plus 3TC; 19 participanti) si o schema care nu contine INRT formata din Kaletra si nevirapina (Viramune; 18 participanti).

Per total, participantii din substudiu aveau cativa factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Persoanele cunoscute cu factori de risc ai bolilor cardiovasculare, cum ar fi obezitatea severa, diabetul sau nivelul sanguin crescut al grasimilor, au fost excluse, iar la nivelul participantilor eligibili, fumatul era cel mai des intalnit factor de risc, indicat de catre 17 dintre cei 27 participanti. Cinci participanti aveau o istorie de boli cardiace, insa doar un singur membru al fiecarui grup folosea medicatie pentru a controla presiunea sanguina si niciunul nu folosea medicamente hipolipemiante.

Investigatorii au masurat, la toti participantii, grosimea si elasticitatea peretelui arterial, precum si cativa indicatori chimici ai functiei celulelor endoteliale care captusesc vasele de sange. Testele au fost facute inainte de inceperea terapiei antiretrovirale si dupa trei, douasprezece si 24 luni de terapie.

Masurand grosimea peretelui arterial la nivelul intimei medie a arterei carotide, investigatorii au observat o crestere graduala a grosimii pe parcursul terapiei. La nivelul lunii 24, cresterea medie estimata a fost 0,06 mm (p<0,001) in grupul cu INRT si 0,04 mm (p=0,01) in grupul fara INRT, nefiind nicio diferenta intre grupuri. Aceasta rata, au declarat investigatorii, pare sa sugereze o rata de progresie mai mare decat cea de 0,01 mm/an raportata la persoanele HIV-negative.

Investigatorii au masurat apoi cativa indicatori ai elasticitatii arteriale la nivelul arterelor carotida, femurala si brahiala. Descresteri semnificative ale masuratorilor elasticitatii au fost indicate la nivelul arterei femurale pentru ambele scheme, cu toate ca schema care continea INRT a parut sa aiba un efect mai mare asupra elasticitatii decat schema fara INRT. La nivelul grupului celor cu INRT, au relatat investigatorii, ei au mai indicat cei mai multi factori de risc ai bolii cardiovasculare legati de tratament, incluzand scaderea sensibilitatii la insulina, acumulare de grasime la nivelul abdomenului si pierdere de grasime la nivelul membrelor. Schimbari ale distributiei grasimii, numita si lipodistrofie, au fost asociate cu unele INRT-uri.

Activarea endoteliului care captuseste vasele de sange este considerata ca reprezinta un stadiu incipient in dezvoltarea bolilor cardiace, iar nivelurile crescute ale indicatorilor functiei endoteliala au fost legate de infectia HIV netratata. Nu este clar daca activarea este cauzata direct de HIV sau indirect prin intermediul unei inflamatii cauzata de HIV. In studiul de fata, investigatorii au indicat o reducere semnificativa a nivelurilor catorva indicatori ai activarii endoteliale cu ambele scheme, inclusiv coagularea si moleculele de adeziune, indicand o imbunatatire a functiei endoteliala dupa inceperea terapiei.

In momentul in care au revazut rezultatele, investigatorii au scos in evidenta neconcordanta aparenta dintre inrautatirea elasticitatii arteriale si imbunatatirea functiei endoteliala. „Aceste descoperiri”, au relatat ei, „ pot sugera ca microcirculatia si vasele mari raspund diferit in aceste conditii. O alta posibila explicatie poate fi data de faptul ca elasticitatea arteriala este mediata de mecanisme nonendoteliale”. Ei de asemenea au fost de acord ca dimensiunea mica a studiului lor a facut dificil de identificat diferentele dintre cele doua tratamente, si ca studii mai mari ar putea dezvalui efectele asupra vascularizatiei si metabolismului.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu