joi, 2 aprilie 2009

Epuizarea, anemia prevestesc un risc foarte ridicat de deces pe termen scurt, la pacienti din Asia cu ARV

Anemia severa sau indicele de masa corporala (IMC) sub 18 au fost buni prezicatori ai unui risc foarte mare de dezvoltare a SIDA sau deces in decursul primelor trei luni de terapie antiretrovirala in randul pacientilor asiatici, si pot fi folosite in absenta valorii CD4 pentru identificarea pacientilor care necesita atentie speciala dupa inceperea tratamentului, au raportat cercetatori din Asia de Sud-Est si China in jurnalul Clinical Infectious Diseases.

Pacientii barbati care au 40 ani, sau sub 40 ani, si cei cu anemie usoara au fost supusi unui risc foarte mare de SIDA sau deces.

Ecuatiile de risc au fost concepute prin urmarirea riscului de progresie a bolii la pacientii HIV-pozitivi care primeau terapie antiretrovirala in clinici care faceau parte din reteaua TREAT ASIA.

Ecuatiile de risc, care identifica persoanele infectate cu HIV supuse unui risc ridicat de progresie a bolii, sunt folosite in tarile dezvoltate pentru a permite medicilor sa intervina.

Folosite pentru prima oara la nivelul populatiei din tarile dezvoltate si bazandu-se pe teste de diagnostic inca indisponibile in tarile slab dezvoltate, utilitatea lor in aceste regiuni este discutabila.

Pacientii care au fost inclusi faceau parte din TREAT Asia HIV Observational Database (TAHOD). Modelul este destinat pentru utilizarea extinsa in clinici aglomerate din Asia si regiunea Pacificului, cat si in regiuni slab dezvoltate.

Cercetatorii au evaluat abilitatea a trei ecuatii de risc de a prezice progresia catre SIDA sau deces: un model clinic, un model bazat pe CD4 si un model care foloseste incarcatura virala si numarul CD4.

• Modelul clinic a folosit doar variabile clinice;
• Modelul bazat pe CD4 a folosit valorile CD4 si criteriul clinic continut in primul model;
• Al treilea model a folosit valoarea celulelor CD4, incarcatura virala si criteriul clinic.

Criteriul de includere pentru analizarile celor 200 pacienti recrutati din fiecare din cele 17 regiuni ale TAHOD a fost:

• Modelul clinic: urmarirea initierii terapiei cu peste 3 agenti antiretrovirali, indivizii cu date disponibile despre IMC, nivelul hemoglobinei (aparitia anemiei) si alanin aminotransferaza (ALT) (functia hepatica);
• Modelul CD4: variabilele de mai sus si numarul celulelor CD4;
• Modelul incarcatura virala si CD4: cele doua seturi de variabile anterioare si masuratorile incarcaturilor virale.

Perioada de monitorizare a inceput in momentul initierii terapiei ARV (TARV) si s-a incheiat in momentul diagnosticarii unei noi boli definitorie SIDA, aparitiei decesului sau la momentul ultimei vizite clinice daca nu a existat progresie.

Variabilele explicative au fost incluse in analize univariate si folosite pentru descrierea riscului pe termen scurt.

Calcularea scorurilor de risc a determinat categoriile de risc: scazut, mediu si crescut. Diferentele dintre riscul pacientilor au fost determinate de catre rata de incidenta observata a bolilor definitorii SIDA sau deces in cadrul fiecarei categorii.

Dintre cei 3516 pacientii din TAHOD, 1679, 1663 si 1231 au fost eligibili pentru includerea in modelele clinic, CD4 si respectiv incarcatura virala si valoarea CD4. In toate cele trei grupuri de evaluare mai mult de 80% dintre pacienti aveau peste 30 ani, aproximativ 70% erau barbati si peste 70% se infectasera cu HIV prin contact sexual neprotejat heterosexual.

Autorii au ales sa formeze grupuri simple de pacienti cu factori de risc unde calcularea pentru, si identificarea, celor supusi unui risc ridicat pe termen scurt era usor de facut.

Calcularea scorurilor de risc complete nu era nici practica intr-o regiune aglomerata, nici nu permitea identificarea usoara a celor supusi unui risc mediu sau scazut.

Anemia severa si IMC foarte scazut in toate cele trei modele, ca si in alte studii (la nivelul regiunilor dezvoltate sau in curs de dezvoltare), au fost factorii predictivi cei mai des intalniti.

Contrar altor studii varsta tanara si genul masculin au fost asociati cu un risc mai ridicat. Autorii cred ca acest lucru este explicat de faptul ca femeile si pacientii varstnici au o aderenta mai buna la TARV. Pentru pacientii aflati la cel mai mare risc, riscul a fost cel mai ridicat in primele trei luni care au urmat inceperii evaluarii.

Intr-un editorial care a acompaniat studiul Amanda Mocroft si Jens Lundgren au relatat ca in afara sistemului de clasificare al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru infectia HIV, majoritatea sistemelor de clasificare din tarile in curs de dezvoltare au fost folosite pentru supraveghere, in timp ce studiul TAHOD reprezinta unul dintre primele sisteme de clasificare pentru prognosticul pacientilor aflati deja pe TARV pe cale sa fie dezvoltat si pus in aplicare in tarile slab dezvoltate.

Ei au relatat ca in timp ce markerii de prognostic pentru progresia bolii pe termen scurt au fost raportati, frecventa medie a evaluarilor clinice si de laborator nu a fost prezentata. Aceasta informatie ar fi fost folositoare pentru a determina in care perioada scurta predictiile ar fi putut sa fie aplicate.

Scotand in evidenta dificultatile inerente intampinate pentru simplificarea informatiei sistemelor de clasificare si stadializare a prognosticului pentru descoperirea unui model care este atat folositor statistic cat si usor de folosit de catre clinicieni, ei au considerat ca este necesara o schimbare.

Ei au scos in evidenta si valorile folosite arbitrar. De exemplu, un IMC scazut folosit in studiul TAHOD este <18. In timp ce ecuatia de risc pentru prognostic este usor de folosit, ea ignora faptul ca progresia bolii este continua. Un IMC de 17,9 ar reprezenta un risc ridicat in timp ce un IMC de 18,1 ar reprezenta un risc scazut. “In mod clar, aprecierea clinica este necesara”, au remarcat ei.

Ei au incheiat prin a spune ca ecuatiile de risc trebuie testate pe populatii diferite inainte de a fi folosite in practica clinica.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu