marți, 14 aprilie 2009

Anemia reprezinta un factor de risc pentru mortalitate la pacientii cu SIDA

Pacientii HIV-pozitivi care sufera in acelasi timp de anemie si infectie HIV stadiul 4 OMS au 59% (sau mai mult) sanse de a deceda, chiar si atunci cand infectiile oportuniste cum ar fi TB (tuberculoza) sunt tratate cu antibiotice. Descoperirile, prezentate la Fourth South African AIDS Conference in Durban, sugereaza ca anemia reprezinta un factor de risc independent care trebuie gestionat separat fata de alte afectiuni asociate HIV.

Studii anterioare au aratat ca pacientii care sufera de SIDA avansata isi pot prelungi viata prin tratarea infectiilor oportuniste cu tratament antibiotic sau antifungic agresiv si terapie antiretrovirala. Pacientii coinfectati HIV/TB care sunt tratati cu medicamente anti-TB, de exemplu, au o sansa de deces mai mica (40% sansa de deces) comparativ cu aceia care nu urmeaza acest tip de tratament (60% sansa de deces).

Anemia reprezinta un set de simptome, incluzand oboseala, durerea de cap si dificultatile de respiratie, lucruri datorate faptului ca nivelul hemoglobinei in sange devine anormal de scazut. Persoanele cu infectie HIV avansata sufera deseori de anemie datorita faptului ca organismele lor nu mai pot (din diverse motive) produce hormonii necesari pentru a stimula productia de globule rosii sanguine.

Descoperiri publicate anterior de la numeroase cohorte din regiunile sarace au sugerat ca anemia, care nu este sensibila la antibiotice, reprezinta un factor de risc major pentru deces la persoanele cu infectie HIV avansata.

Echipa de cercetare a Settlers Hospital din KwaZulu-Natal, Africa de Sud, a evaluat impactul anemiei asupra supravietuirii, intr-o cohorta sud africana, prin colectarea datelor despre transfuziile de sange, administrarea de hematine (substante necesare pentru producerea globulelor rosii, cum ar fi fierul si acidul folic) si istoricul tratamentului anti-HIV de la persoanele internate in saloanele de ingrijiri paliative.

Echipa a descoperit ca pacientii cu SIDA si anemie aveau o rata de deces de 59%. Aceasta era ridicata in comparatie cu pacientii care au decedat din cauze ca TB (26% rata de deces), septicemie (22%), HIVAN (nefropatie asociata HIV - afectiune renala aparuta din cauza HIV) (12%), Sarcomul lui Kaposi (10%), cancer (7%), dementa (7%) si alte boli (16%).

Mai mult de atat, valoarea medie a CD4 la pacientii anemici care au decedat a fost de multe ori similara cu a pacientilor neanemici care au trait, facandu-i pe medici sa suspecteze ca anemia, si nu infectiile oportuniste aparute pe baza imunitatii scazute, a reprezentat o cauza majora de deces.

In majoritatea cazurilor, transfuziile de sange si administrarea Venofer (o sursa de fier) intravenos nu au reusit sa schimbe anemia. Mai mult de atat, nivelurile feritinei serice (o proteina necesara pentru depozitarea fierului si prevenirea anemiei) au ramas neresponsive la tratament, facandu-i pe majoritatea dintre pacienti sa ajunga la un status anemic de risc ridicat.

Descoperirile aduc si mai multe dovezi ca anemia reprezinta un factor de risc independent al decesului pentru pacientii care sufera de SIDA avansata.

Cercetatorii cer ca mai multi bani si mai multe resurse sa fie cheltuite pentru tratarea anemiei la persoanele cu SIDA avansata.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu