vineri, 27 martie 2009

Un sfert din decesele persoanelor cu HIV au fost cauzate de TB, raporteaza OMS

Aproximativ un sfert din decesele aparute la persoanele cu HIV din intreaga lume au fost cauzate de tuberculoza (TB) in 2007, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in data de 24 martie 2009. Au decedat aproximativ 450000 persoane cu HIV din cauza TB in 2007, a estimat OMS, si au existat 1,4 milioane cazuri de TB la persoanele HIV-pozitive.

Persoanele HIV-pozitive sunt de 20 de ori mai predispuse sa dezvolte TB decat persoanele HIV-negative in tari cu o prevanta mare a HIV.

Constatarile au fost date publicitatii pe data de 24 martie in raportul pe 2009 al OMS, Global tuberculosis control, si reprezinta o revizuire importanta adaugita a estimarilor anterioare.

Numarul mare de decese la persoanele cu HIV cauzate de TB este in mod special alarmant deoarece tuberculoza poate fi prevenita. Diagnosticarea timpurie si tratamentul in momentul de fata duc la o rata de vindecare de peste 85%, conform rapoartelor date de programele TB globale, insa ratele de screening al TB la persoanele cu HIV sunt scazute.

Persoanelor cu HIV nu le este oferita terapie profilactica, cu izoniazida, intr-o cantitate necesara pentru prevenirea cazurilor noi de TB la persoanele expuse anterior la TB, iar furnizarea terapiei antiretrovirale a esuat in a tine pasul cu diagnosticarile HIV la cazurile de TB, a aratat raportul OMS.

OMS a declarat ca, cu toate ca estimarea deceselor datorate TB este dubla fata de numarul publicat in 2006, acest lucru nu reprezinta o dublare a cazurilor de TB din 2006 pana acum. In schimb, epidemiologii organizatiei considera ca noua lor estimare reprezinta o imagine mai reala a povarei TB in randul persoanelor cu HIV, deoarece scoate in evidenta descoperiri care dezvaluie o incidenta mai mare a testarilor HIV in randul persoanelor diagnosticate cu TB din 64 tari intre 2007 si 2008.

Din cele cincisprezece tari cu cea mai mare incidenta a TB la persoanele HIV-pozitive, toate, in afara de una, sunt din Africa Sub-Sahariana, cu Africa de Sud conducand lista.

In Lesoto, Swaziland, Africa de Sud, Zimbabwe, Namibia si Botswana incidenta cazurilor TB la persoanele HIV-pozitive este de peste 400 cazuri la 100000 persoane, in timp ce prevalenta HIV la cazurile noi de TB este de peste 50% in regiunea sudica a Africii. Per total, 79% din cazurile TB la persoanele HIV-pozitive sunt estimate sa apara in Africa Sub-Sahariana.

OMS declara ca progresul total in scopul diagnosticarii HIV la pacientii cu TB este bun, 14 tari din Africa reusind sa raporteze statusul HIV la mai mult de jumatate din cazurile de TB in 2007.

Cu toate acestea OMS a estimat ca doar 37% dintre cazurile de TB luate in evidenta pe tot teritoriul Africii au fost testate pentru HIV in 2007, iar programele DOTS de detectare a cazurilor de HIV trebuie extinse.

Insa, screeningul TB in randul persoanelor deja diagnosticate cu HIV continua sa fie scazut, a declarat OMS, iar administrarea isoniazidei ca terapie profilactica este extrem de limitata: doar 30000 de persoane cu HIV sunt inregistrate ca au inceput o cura cu isoniazida in 2007 (4,8% din cei eligibili) si doar 14% din persoanele HIV-pozitive aflate sub ingrijire medicala au fost testate pentru TB.

Furnizarea terapiei antiretrovirale la pacienti cu TB HIV-pozitivi a ramas in urma ratelor de diagnosticare a HIV la pacientii cu TB. Doar o treime dintre pacientii cu TB HIV-pozitivi au inceput terapia antiretrovirala in 2007, probabil datorita faptului ca numarul facilitatilor de sanatate care ofera terapie antiretrovirala este insuficient pentru exapansiunea consilierii si testarii prin programele TB.

OMS estimeaza ca au existat cinci facilitati care ofera tratament anti-TB pentru fiecare clinica ARV din opt tari tinta care acopera 18% din cazurile TB HIV-pozitive globale in 2007.

OMS a mai raportat si progresul facut in cadrul implementarii unor masuri TB/HIV la nivel national, si date de monitorizare comparate asupra implementarii unor actiuni cheie pe care le-a recomandat in 2007 numite ‘Cei Trei I’ – Intensificarea descoperirii cazurilor, terapia profilactica cu Isoniazida si controlul Infectiei – care au ca scop reducerea TB la persoanele cu HIV.

Cu toate ca 156 tari au primit un scor de peste 90% pentru modul complet de raportare a mecanismelor de colaborare si a politicilor de dezvoltare comune, in momentul in care s-au evaluat roadele muncii, mai mult de jumatate din tari au furnizat detalii incomplete importante ale progresului lor in scopul descoperirii cazurilor de TB la persoanele cu HIV sau ale furnizarii terapiei profilactice cu isoniazida. Detaliile asupra activitatilor de control al infectiei de asemenea au fost incomplete.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu