duminică, 15 martie 2009

Un mare salt inainte in cadrul cercetarii pentru vaccinul HIV

Pentru prima oara, cercetatorii au reusit sa creeze un vaccin HIV capabil sa neutralizeze multiple tulpini ale virusului la animale, conform unui studiu publicat online pe 11 martie in Journal of Virology si preluat de ScienceDaily. Autorii au avertizat ca acesta este doar un prim pas in crearea unui vaccin eficient pentru oameni, insa fara indoiala este un pas urias.

Un mare obstacol cu care se confrunta descoperirea unui vaccin HIV este usurinta cu care virusul se schimba. Anumite vaccinuri pot ajuta sistemul imunitar al unei persoane sa produca anticorpi pentru anumite parti specifice ale virusului, insa acesti anticorpi sunt in mare parte limitati datorita faptului ca HIV evolueaza rapid si scapa de ei.

Dr Gail Ferstandig Arnold, PhD, si Dr Eddy Arnold, PhD – un cuplu de persoane casatorite care lucreaza impreuna la Department of Chemistry and Chemical Biology de la Rutgers University din Piscataway, New Jersey – au raportat ca ei au creat un vaccin candidat care poate neutraliza multe tulpini de virus. Ei au realizat asta prin crearea unei biblioteci de milioane de proteine virale si apoi s-au axat doar pe cele absolut esentiale pentru replicarea virala. Daca HIV incerca sa isi modifice structura din a folosi aceste proteine in configuratia actuala, virusurile rezultate nu vor mai fi in stare sa se reproduca la fel de bine.

Familia Arnold a atasat proteinele de suprafata unui virus inghetat, un rinovirus, si l-au testat pe porcusori de guinea. Porcusorii de guineea au reusit sa produca anticorpi care in testele din eprubeta au neutralizat o mare varietate de tulpini de HIV. Este pentru prima data cand oamenii de stiinta au reusit sa produca un vaccin capabil sa ajute la producerea de anticorpi neutralizatori.

”Trebuie sa fim atenti sa nu supraestimam lucrurile deoarece nivelul raspunsului nu este imens, insa este semnificativ”, a declarat Eddy Arnold. “Probabil ca nu este suficient de potent sa fie considerat singur un vaccin, insa este o dovada de principiu ca ceea ce facem este o idee stralucita”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu