joi, 19 martie 2009

Trialul despre circumcizie arata modalitatea in care HIV si herpesul isi amplifica unul altuia efectele: circumcizia protejaza impotriva amandurora

Noile descoperiri de la trialul randomizat controlat (RCT) din Africa de Sud despre circumcizie au aratat ca HIV si virusul herpes simplex 2 (HSV-2) isi amplifica independent unul altuia efectele. Persoanele din studiu cu una din cele doua infectii au capatat mai usor cealalta infectie. Studiul a mai descoperit ca circumcizia a protejat barbatii din studiu atat impotriva HIV cat si impotriva HSV-2.

Insa studiul nu a descoperit ca infectia cu HSV-2 ar fi avut vreun efect, pozitiv sau negativ, asupra efectului protector anti-HIV al circumciziei: barbatii care au fost circumcisi in timpul studiului au avut aceeasi scadere a riscului de infectare cu HIV indiferent de statusul HSV-2.

Intr-un comentariu separat asupra studiului, Robert C Bailey, cercetatorul principal al RCT despre circumcizie din Kimusu, Kenia, a relatat ca acest lucru a fost posibil datorita faptului ca in acest studiu infectia herpetica a fost monitorizata prin testarea anticorpilor si nu a simptomelor herpesului – eruptia leziunilor.

Noul substudiu a examinat 2974 barbati tineri (cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 ani la momentul intrarii in studiu) din cei 3274 care se inrolasera in trialul despre circumcizie. El a inclus 122 barbati (6,6%) care deja aveau HIV la momentul inrolarii si au fost sortati din trialul despre circumcizie.

Acest studiu a investigat statusul lor HIV si HSV-2 la 21 luni dupa ce fusesera randomizati in grupul de interventie (carora le-a fost oferita circumcizia la inceputul studiului) sau in grupul de control (le-a fost oferita circumcizia la sfarsitul studiului). La acest moment 4,4% dintre barbati devenisera HIV-pozitivi si 5,9% erau HSV-2 pozitivi.

A se nota ca prevalenta HSV-2 din acest studiu a fost mai scazuta decat la populatia generala, in mare masura datorita varstei barbatilor. La fel ca HIV, ratele HSV-2 cresc rapid in timpul adolescentei tarzii si in primii ani din decada a treia de viata atunci cand barbatii tineri sunt cei mai activi sexual. Prevalenta HSV-2 in randul populatiei masculine generale in acea zona era 32% pentru toate varstele, crescand de la 1,8% la cei sub 19 ani la 14% in randul barbatilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 ani. Prevalenta HSV-2 la femei era mai mult decat dublul acestei valori, fiind 68% pentru toate varstele.

Prezenta herpesului a avut un efect ridicat semnificativ asupra cresterii sansei de contactare a HIV. 1,7 la suta dintre barbatii HSV-2 negativi s-au infectat cu HIV in timpul studiului si 6,6% dintre barbatii care erau pozitivi la inrolare; 14,3% dintre barbati au contactat atat HIV cat si HSV-2 in timpul studiului. Acest lucru indica faptul ca barbatii deja infectati cu HSV-2 erau de patru ori mai predispusi sa contacteze HIV decat barbatii HSV-2 negativi, iar barbatii care au contactat HSV-2 in timpul studiului erau de 8,8 ori mai predispusi sa contacteze si HIV.

Barbatii deja infectati cu HIV erau de patru ori mai predispusi sa contacteze HSV-2 decat cei HIV negativi, iar barbatii care au contactat HIV in timpul studiului erau de 7,7 ori mai predispusi sa contacteze si HSV-2.

Circumcizia a protejat atat impotriva HSV-2 cat si impotriva HIV, chiar daca efectul nu a fost asa puternic. Intr-o analiza ‘intent to treat’ (ITT) incidenta anuala a HSV-2 in randul barbatilor randomizati in grupul de control a fost 3,54%, iar in randul celor din grupul de interventie a fost 2,33%, insemnand ca barbatii circumcisi erau cu o treime mai putin predispusi sa contacteze HSV-2. Acest lucru nu a fost considerat statistic semnificativ (p=0,12).

Au existat si treceri dintr-un grup al studiului in celalalt, insemnand ca unii dintre barbatii alesi pentru circumcizie nu au facut-o niciodata, in timp ce unii din grupul de control au decis sa isi faca circumcizia inainte de terminarea studiului. In analiza ‘as treated’ (AT), care nu a investigat din ce grup erau barbatii, ci daca realmente au fost sau nu circumcisi, diferenta a fost statistic semnificativa (p=0,028). In aceasta analiza incidenta anuala a HSV-2 in randul celor care au ramas necircumcisi a fost 3,8%, iar la barbatii circumcisi 2,1%. A existat o reducere cu 45% a riscului.

Descoperirea unui risc relativ crescut al infectarii cu HIV in randul participantilor la studiu cu HSV-2 a permis cercetatorilor sa calculeze ca proportia infectarilor cu HIV care au fost atribuite infectiei cu HSV-2 a fost 26%; cu alte cuvinte o profilaxie anti-HSV-2 corespunzatoare ar putea fi asteptata sa reduca infectarile cu HIV cu aceeasi valoare.

Studii facute in Tanzania si in alte cinci tari in care s-a administrat aciclovir ca profilaxie la femeile si barbatii gay HIV-negativi nu au descoperit ca medicamentul ar avea vreun efect asupra infectarilor cu HIV, fie datorita aderentei slabe fie datorita faptului ca aciclovirul nu a reusit sa suprime infectia cu HSV-2. Sunt asteptate rezultatele unui studiu in care s-a administrat aciclovir persoanelor HIV-pozitive pentru a se afla daca ele transmit HIV mai rar.

Intr-un comentariu care a acompaniat studiul, Robert C Bailey si Surpriya Mehta de la School of Public Health din cadrul University of Illinois au relatat ca luand in considerare ca per total prevalenta herpesului in acest studiu a fost mai scazuta decat la populatia generala, descoperirile care au indicat ca un sfert din infectari au fost datorate HSV-2 reprezinta niste ‘descoperiri remarcabile’. Aceasta ‘fractie atribuita populatiei’ a infectarilor cu HIV ar fi mai mare la populatiile in care HSV-2 este prezent intr-o proportie mai mare.

Ei au adaugat ca desi suprimarea herpesului nu a functionat in studiul RCT, efectul reducerii HIV si a herpesului in randul barbatilor circumcisi ar putea duce in timp la crearea unui ajutor reciproc intre cele doua, producand un ‘ciclu benign’ al reducerii infectarilor. Ei au indemnat la descoperirea unui vaccin impotriva HSV-2.

Infectia HSV-2 nu a parut sa exercite vreun efect asupra protectiei pe care circumcizia o ofera impotriva infectarii cu HIV. Efectul protector al circumciziei a fost 62%, 63% si 55% in randul barbatilor care au fost HSV-negativi pe tot parcursul studiului, HSV-pozitivi, respectiv cei care au contactat HSV-2 in timpul studiului in analiza ITT. In analiza AT efectul protector a fost 76%, 80%, respectiv 72%.

Bailey si Mehta au comentat ca aceasta lipsa a diferentelor intre eficienta circumciziei poate fi datorata faptului ca cercetatorii au evaluat infectia cu HSV-2 doar prin intermediul testarii anticorpilor, si nu prin observarea atacurilor herpetice asimptomatice prin numararea leziunilor. Daca infectiozitatea HIV la persoanele cu HSV-2 este substantial mai mare la persoanele cu herpes simptomatic, poate fi posibil de indicat daca circumcizia are o ‘valoare adaugata’ in cazul persoanelor cu HSV-2.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu