miercuri, 4 martie 2009

Tratarea HIV si a cancerului cu ajutorul radioimunoterapiei

Radioimunoterapia (RIT) – care atasaza molecule radioactive cu viata scurta de anticorpii care ataca celulele canceroase sau pe cele infectate HIV – deja a aratat promisiuni in tratarea limfomului non-Hodgkin (LNH) si ar putea functiona si in cazul HIV, a raportat ScienceDaily.

Dr Ekaterina Dadachova, PhD, de la Albert Einstein College of Medicine din cadrul Universitatii Yeshiva din New York City, a tinut o prezentare despre RIT la intrunirea anuala a American Association for the Advancement of Science (AAAS), care a avut loc anul acesta la Chicago.

Ea a explicat ca tipul de molecule radioactive folosite in radioimunoterapie este toxic pentru celule doar pe o perioada de aproximativ 46 minute. Legandu-le strans de celulele tinta cu ajutorul anticorpilor, ele vor fi in stare sa distruga celulele nedorite fara sa afecteze semnificativ celelalte celule si tesuturi sanatoase ale organismului.

In cazul tipurilor de cancere cum este LNH, cercetatorii pot concepe anticorpi care actioneaza doar la nivelul celulelor canceroase. In cazul HIV, insa, este foarte dificil de actionat la nivelul virusului. “Abordarea noastra nu consta in actiunea directa asupra particulelor de virus, ci mai degraba asupra limfocitelor care gazduiesc virusul”, a declarat Dadachova. “Din fericire, limfocitele se numara printre celulele cele mai radiosensibile din organism”.

RIT a fost folosita cu succes impotriva celulelor infectate cu HIV in laborator si in special la nivelul soarecilor infectati cu HIV. Dadachova si colegii ei in momentul de fata efectueaza teste de laborator finale pentru pregatirea unor trialuri clinice de Faza I la nivelul oamenilor.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu