duminică, 15 martie 2009

Test neinvaziv pentru hepatita C aproape la fel de bun ca o biopsie

O metoda neinvaziva pentru determinarea deteriorarii hepatice, numita elastografie in dinamica, este aproape la fel de exacta ca biopsia hepatica la persoanele cu hepatita virala C (HVC), conform unui studiu publicat in Clinical Infectious Diseases.

Biopsia hepatica, care implica inserarea unui ac mare prin spate in ficat pentru a se preleva tesut, poate fi destul de dureroasa si uneori poate cauza hemoragie interna sau alte efecte secundare. Biopsiile pot de asemenea, datorita cantitatii mici de tesut prelevat, sa subestimeze marimea deteriorarii hepatice pe care o persoana cu hepatita o are.

Datorita acestui lucru, prea multe persoane infectate cu virusul hepatitei C (VHC) evita biopsiile. Cu toate acestea, biopsia reprezinta cea mai buna metoda pentru determinarea deteriorarii hepatice la persoanele infectate cu VHC si pentru evaluarea urgentei inceperii tratamentului pentru HVC.

Elastografia – care foloseste un aparat cu ultrasunete pentru determinarea elasticitatii sau rigiditatii ficatului – s-a dovedit in unele studii a fi destul de eficienta. Cu cat ficatul este mai rigid, cu atat este mai posibil sa fie deteriorat. Aceasta metoda neinvaziva a castigat incedere din ce in ce mai mare in Europa, insa nu este larg raspandit folosita in afara centrelor de cercetare. Astfel ca, elastografia nu a fost utilizata la un numar semnificativ de persoane coinfectate cu VHC si HIV.

Pentru a determina precizia metodei la o populatie de persoane din SUA infectate cu VHC, Dr Gregory Kirk, MD, PhD, de la Johns Hopkins University din Baltimore, si colegii lui au inrolat 192 pacienti infectati cu VHC, participanti la doua cohorte din Maryland, pentru a compara rezultatele de la elastografie cu cele de la biopsie. Majoritatea pacientilor erau barbati, african americani si coinfectati cu VHC si HIV.

Kirk si colegii lui au descoperit ca rezultatele elastografiei s-au potrivit cu rezultatele biopsiilor hepatice in proportie de 85 la suta. In cazurile ramase in care a existat o neconcordanta intre rezultate, majoritatea persoanelor au avut un scor dat de elastografie care indica o deterioarere hepatica mai mare decat cea descoperita cu ajutorul biopsiei.

Autorii au concluzionat ca elastografia ar putea fi folosita in studii clinice mari si ca tehnologia ar putea intr-o zi sa atinga o precizie mult mai mare. Intre timp, ei sfatuiesc medicii sa aiba grija la interpretarea unui singur rezultat, fie dat de elastografie fie de biopsie, mai ales cand rezultatele indica deterioarare putina sau deloc a ficatului in timp ce alte teste – cum ar fi cresterea enzimelor hepatice – sugereaza ca deteriorarea hepatica este posibila.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu