marți, 17 martie 2009

Studiu European confirma ca tratamentul HIV in primele trei luni de la nastere imbunatateste prognosticul bebelusilor cu infectie HIV

Sugarii infectati cu HIV care incep tratamentul HIV in primele trei luni de la nastere au un risc semnificativ mai scazut de deces sau de a dezvolta SIDA, au raportat investigatori europeni in editia din 13 martie a AIDS. “Amanarea tratamentului la sugarii infectati nu mai reprezinta o optiune in momentul de fata”, au relatat investigatorii.

Fara tratamentul HIV aproximativ 20% dintre sugarii HIV-pozitivi nascuti in tari bogate vor deceda sau vor dezvolta SIDA in primul an de viata. Introducerea tratamentului HIV combinat la jumatatea anilor ’90 a condus la presupunerea ca inceperea tratamentului HIV imediat dupa nastere ar putea reduce riscul de progresie a bolii la copii infectati. Au existat, insa, ingrijorari legate de farmacocinetica medicamentelor antiretrovirale la copii, lipsa formulelor pediatrice si riscul de efecte secundare pe termen scurt si lung.

Cu toate acestea, un numar de studii nerandomizate facute in tarile dezvoltate au demonstrat ca tratamentul HIV inceput in primele sase luni de viata a redus riscul de progresie a bolii, a scazut incarcatura virala si a intarit sistemul imunitar.

Mai mult de atat, un studiu randomizat din Africa de Sud care a inclus 375 sugari HIV-pozitivi a demonstrat avantaje certe pentru inceperea tratamentului HIV in primele trei luni de la nastere, riscul de deces fiind redus cu 76%.

Astfel ca cercetatori europeni au studiat istoricele medicale obtinute de la 13 cohorte din 11 tari europene pentru a determina beneficiile aduse de inceperea tratamentului antiretroviral inainte de varsta de trei luni, la sugarii HIV-pozitivi, fara simptome.

Copii erau nascuti intre 1996 si 2004. Un total de 124 sugari au inceput tratamentul inainte de implinirea varstei de trei luni (grupul de tratament timpuriu) si 86 nu au facut-o (grupul de tratament amanat).

Dintre copii care au inceput tratamentul HIV devreme, patru au dezvoltat SIDA (trei cazuri de encefalita si unul de epuizare) si doi au decedat. Tratamentul HIV a fost inceput in decurs de un an de catre 58 dintre copii la care tratamentul a fost amanat. Aceasta categorie a inclus sase copii care au facut acest lucru datorita aparitiei unei boli definitorii SIDA (trei cazuri de encefalita, unul de pneumonie PCP [pneumonie cu pneumocistis carini], unul de CMV [citomegalovirus] si unul de infectie bacteriana recurenta). Dintre cei 52 de copii care au inceput tratamentul fara a fi dezvoltat afectiuni serioase legate de SIDA, sase au dezvoltat SIDA ulterior (alte trei cazuri de encefalita, doua de CMV si unul de infectie bacteriana recurenta serioasa).

Un total de 28 copii nu au primit tratament HIV pana la varsta de un an, dintre acestia fiind raportate sase boli definitorii SIDA.

Sugarii care au inceput tratamentul HIV in primele trei luni de la nastere au avut un risc de 2% de a dezvolta SIDA in primul lor an de viata comparativ cu un risc de 12% pentru copii la care s-a amanat inceperea tratamentului. Mai mult de atat, sugarii care au inceput tratamentul HIV devreme au avut un risc mai scazut de a dezvolta SIDA in primii cinci ani de viata (5%) decat copii la care s-a intarziat tratamentul (22%). Aceste diferente de risc au fost inalt semnificative (p<0,001).

Tratamentul amanat a fost asociat cu un hazard ratio (HR) al decesului de 5,0 (95% CI, 2-12,6, p=0,001). Acest lucru s-a intamplat in momentul in care investivatorii au luat in calcul posibili factori cofondatori cum ar fi anul nasterii, folosirea tratamentului in timpul sarcinii si nasterii, modalitatea de nastere, lungimea sarcinii, greutatea la nastere, procentul celulelor CD4, folosirea profilaxiei PCP si numarul de medicamente din prima schema antiretrovirala.

Au existat diferente semnificative intre caracteristicile copiilor din cohortele incluse in analiza. Luand in considerare aceste caracteristici HR al decesului s-a redus usor pentru copii al caror tratament a fost amanat (HR=3, 95% CI, 1,2-7,9, p=0,021). Insa, restrictionand analiza doar la copii care au luat terapie ARV tripla constand fie din trei inhibitori nucleosidici ai revers transcriptazei (NRTI), fie din doi NRTI plus inhibitorul non-nucleosidic al revers transcriptazei (NNRTI) nevirapine (Viramune) s-a intarit legatura dintre tratamentul amanat si rezultatele mai slabe (HR=7,9, 95% CI, 2,3-27,6, p<0,001).

”Beneficiile terapiei antiretrovirale sistematice inaintea varstei de 3 luni pentru evitarea…progresiei rapide au fost recent demonstrate intr-un trial randomizat din Africa de Sud. Analiza noastra a confirmat ca acest lucru este de asemenea intalnit si in practica medicala de zi cu zi din tarile industrializate”, au declarat investigatorii.

Ei au concluzionat: “terapia antiretrovirala inceputa inaintea varstei de 3 luni are un efect foarte mare asupra reducerii progresiei catre SIDA si deces in tarile dezvoltate”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

3 comentarii:

 1. si totusi copiii nascuti din mame seropozitive tot seropozitivi vor fi cu toate studiile europene.
  in aceasta boala ameliorarea nu e decit o prelungire a agoniei.

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua!
  O sa va contrazic. Toate studiile atat cele europene cat si de pe alte continente au aratat ca, daca se respecta toate procedurile medicale atat din partea mamei cat si din partea bebelusului, un copil care se naste din mama HIV-pozitiva are sub 1% sanse sa se nasca HIV-pozitiv. In Italia s-a facut un studiu si din 16000 de mame HIV-pozitive un singur bebelus s-a nascut cu HIV, specialistii spunand ca acest lucru probabil s-a intamplat datorita faptului ca mama nu a respectat toate indicatiile.

  RăspundețiȘtergere
 3. Persoana seropozitiva25 martie 2009, 15:53

  Din pacate mesajul care ajunge la tinerii ca mine este ca noi nu putem sa facem copii seronegativi... Mai sanatos mi s-ar parea sa fim invatati cum sa nastem copii sanatosi... Atunci partenerele noastre poate nu ar mai ramane insarcinate in timp ce ar lua tratamente toxice pe timpul sarcinii si copiii nostri nu s-ar mai naste cu malformatii date de aceste medicamente teratogene.

  Pana de curand am fost copii. Acum suntem adulti, dar suntem in continuare tratati precum niste copii care nu ar avea capacitatea de a intelege pasii care trebuiesc urmati pentru a da nastere unui copil seronegativ sanatos...

  RăspundețiȘtergere