miercuri, 11 martie 2009

Strigatul pentru un efort coordonat in scopul descoperirii unui leac

Cativa cercetatori de top, un activist SIDA recunoscut si doi oameni de stiinta au cerut un efort coordonat si de colaborare pentru a se gasi metode pentru eradicarea HIV din organism, conform unui articol scris de ei in editia din 6 martie a Science si raportat de Aidsmap. Ei sustin ca eradicarea va fi foarte greu de obtinut, insa incetarea de a cauta noi metode pentru realizarea ei nu este acceptabila.

Grupul responsabil pentru articol, condus de Dr Douglas Richman, MD, director al Center for AIDS Research de la Universitatea Californiei din San Diego, a scos in evidenta ca, cu toate ca fondurile sunt disponibile prin intermediul National Institutes of Health (NIH) pentru cercetari individuale care lucreaza la aspecte specifice ale eradicarii, nu exista un efort coordonat, comun, asa cum este efortul instituit in ultimii ani pentru descoperirea unui vaccin HIV eficient.

Una dintre provocarile cheie ale eradicarii este data de intelegerea incompleta a modalitatii prin care HIV reuseste sa persiste in ciuda faptului ca ii este oprita aproape complet replicarea prin intermediul majoritatii medicamentelor antiretrovirale (ARV) potente. Dr Robert Siliciano, MD, de la Johns Hopkins University din Baltimore, si-a inceput prezentarea de la a 16-a Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste cu acest topic.

Siliciano a explicat ca o parte foarte mica – una la un milion – dintre celulele CD4 infectate latent reusesc sa continue sa produca HIV la niveluri extrem de scazute la persoanele cu terapie ARV. Mai mult de atat, pot exista de asemenea alte celule, numite macrofage, care continua sa produca niveluri scazute de virus. Oamenii de stiinta nu sunt pe deplin lamuriti despre modalitatea in care aceste celule reusesc sa scape de efectul blocator asupra HIV al terapiei ARV.

Un alt om de stiinta coautor al articolului din Science, Dr David Margolis, MD, de la Universitatea Carolinei de Nord din Chapel Hill, s-a gandit la descoperirea unor medicamente care ar putea activa, sau “trezi”, aceste celule latente astfel incat ele sa fie accesibile tratamentului ARV. Provocarea, insa, este data de modalitatea in care s-ar putea activa doar celulele infectate cu HIV, si nu celulele neinfectate. Activarea larga a tuturor celulelor dormante ar fi fatala.

Autorii articolului au argumentat ca doar un efort de colaborare care sa includa guvernul, industria farmaceutica si donatorii privati are potentialul sa depaseasca provocarile existente in cercetarea eradicarii. Ei pledeaza pentru ceea ce ei numesc o “colaborare”, in care toate partile interesate sa ofere atat date cat si resurse si sa lucreze impreuna pentru abordarea intrebarilor stiintifice vitale pentru care nu exista raspunsuri.

Cercetarea bazata pe descoperirea unui leac este o cauza care a fost sustinuta de vechiul activist SIDA Martin Delaney, care a decedat acum sase saptamani din cauza cancerului hepatic. Delaney a fost coautor al articolului, care a fost dedicat memoriei lui.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu