luni, 30 martie 2009

Recuperarea imunitara incompleta inca este observata la unele persoane cu HIV dupa zece ani de terapie

In doua rapoarte, cercetatori americani si australieni au identificat un grup de persoane la care, in ciuda suprimarii virale de succes, valoarea lor CD4 nu a ajuns la valori normale, in unele cazuri chiar dupa un deceniu de terapie HIV. In timp ce impactul clinic al acestei recuperari imunitare incomplete ramane neclar, dovezile crescande ale unei legaturi intre valoarea CD4 scazuta inaintea inceperii tratamentului si recuperarea incompleta sustin schimbarile in directia initierii timpurii a terapiei anti-HIV.

Valoarea CD4 deseori este folosita pentru determinarea momentului de incepere a terapiei antiretrovirale la persoanele care traiesc cu HIV. In 2008, cu dovezi clare ca amanarea inceperii tratamentului pana cand valoarea CD4 scade sub 200 celule/mm3 duce la rezultate clinice mai sarace, normele de tratament HIV Europene si Americane au fost modificate spre inceperea tratamentului la valori mai ridicate ale CD4 (sub 350 celule/mm3).

Analizarile cohortelor prezentate la recenta CROI (Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste) au scos in evidenta dezbaterea actuala in care se discuta daca inceperea mai timpurie a tratamentului aduce sau nu beneficii aditionale.

In mod normal valoarea CD4 creste rapid in timpul primelor sase luni care urmeaza inceperii tratamentului HIV. Rata de crestere apoi incetineste, insa numarul de celule continua sa creasca pana in momentul in care ating valoarea de peste 500 celule/mm3, un nivel care se incadreaza intre valorile normale pentru persoanele HIV-negative.

Cu toate ca majoritatea persoanelor cu HIV ajung la o recuperare completa a sistemului imunitar cand sunt pe terapie, unele persoane nu ating valoarea celor 500 celule/mm3 in ciuda suprimarii virale. Desi acest grup ramane incomplet definit, studiile au scos in evidenta existenta unor legaturi intre recuperarea incompleta si rezultatele clinice mai sarace, incluzand riscul crescut de boli asociate SIDA si afectiuni nelegate de SIDA cum ar fi bolile cardiace si cancerul.

Unele rapoarte despre recuperarea sistemului imunitar au indicat un efect de platou in care valoarea CD4 se stabilizeaza dupa o perioada initiala de crestere, sugerand ca recuperarea completa ar putea ocoli unele persoane. Insa, majoritatea studiilor au avut o perioada scurta de investigare, de la trei la sapte ani, lucru ce a limitat abilitatea de a determina daca aceste persoane care indica o recuperare incompleta ar putea sau nu sa obtina o valoare normala a CD4 pana la urma.

In doua rapoarte recente, investigatorii au identificat un grup de persoane cu HIV care nu au aratat o recuperare completa a sistemului imunitar de-alungul unei perioade scurte sau lungi de timp in ciuda folosirii terapiei antiretrovirale de succes.

Investigatii pe termen scurt
In editia din 1 martie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes, grupul Australian HIV Observational Database a facut dezvaluiri asupra prevalentei si factorilor prezicatori ai recuperarii imunitare incomplete la nivelul cohortei lor care continea aproximativ 2500 persoane.

Echipa a cautat in baza lor de date istoricele medicale ale persoanelor care au inceput terapia antiretrovirala combinata si care au avut supresie virala de succes (sub 400 copii/ml), insa au avut un raspuns imunitar incomplet pe o perioada cuprinsa intre 12 si 24 luni.

Din cele 292 istorice ale persoanelor care au avut o valoare CD4 in jurul a 350 celule/mm3 la inceperea studiului, 83 (28%) au avut o valoare sub limita de 350 celule. Doar valoarea CD4 de baza a fost asociata cu recuperarea incompleta (p<0,001) in momentul in care factorii cofondatori au fost eliminati.

Atunci cand investigatorii s-au uitat la rezultatele clinice, ei au observat ca din cele 20 decese raportate la nivelul cohortei, noua au aparut la cei cu recuperare incompleta. Investigatorii au emis ipoteza ca unele dintre aceste decese ar fi putut sa aiba o legatura cu sindromul de reconstructie imunitara care urmeaza inceperii tratamentului. Timpul pana la SIDA sau deces a fost mai scurt pentru cei cu recuperare incompleta, insa aceasta diferenta nu a fost statistic semnificativa.

Investigatorii au indicat necesitatea efectuarii unor analize pe termen lung a rezultatelor clinice pentru intelegerea mai buna a acestei observatii preliminare.

Investigatii pe termen lung
Intr-un raport separat, un grup de investigatori americani au furnizat datele unei evaluari, despre recuperarea sistemului imunitar, facuta pe cea mai lunga perioada te timp de pana acum.

Raportul lor, publicat in editia din 15 martie a Clinical Infectious Diseases a furnizat date de la cinci cohorte clinice din SUA, care au analizat valoarea CD4 de la 366 persoane cu HIV, care au mentinut suprimarea virala (mai putin de 1000 copii/ml) pentru cel putin patru ani. Perioada medie de evaluare a fost 7,5 ani, 81 persoane (22%) furnizand date ale unei perioade de evaluare de peste zece ani.

Saizeci si unu (40%) dintre cele 151 persoane din cohorta, care aveau valoarea CD4 sub 500 celule/mm3 la anul patru, in cele din urma au avut o crestere peste pragul de 500 celule, in timp ce ceilalti au avut recuperare incompleta. Investigatorii au mai indicat ca aproximativ un sfert (aprox 27%) dintre persoanele a caror valoare CD4 a fost cuprinsa intre 350 si 500 celule/mm3 la anul patru, nu au aratat semne de crestere a valorii CD4 dupa anul patru, sugerand ca sistemul lor imunitar a ajuns la un nivel de platou inainte de recuperarea completa.

In momentul in care investigatorii au analizat recuperarea celulelor CD4 raportata la valoarea CD4 de inceput (anul zero), aproape toate persoanele (95%) care au inceput terapia cu o valoare CD4 peste 350 celule/mm3 au ajuns sa aiba o recuperare imunitara completa cu o valoare a CD4 peste 500 celule/mm3 in timpul perioadei de investigare.

Un sfert (25%) dintre pacientii, care au inceput terapia la o valoare a CD4 cuprinsa intre 100 si 200 celule/mm3, nu au obtinut recuperare imunitara (peste pragul de 500 celule). Mai mult de doua cincimi (44%) dintre pacientii, care au inceput terapia la o valoare CD4 chiar mai scazuta, sub 100 celule/mm3, nu au avut recuperare imunitara pe parcursul perioadei de investigare, care a durat in medie sapte ani.

”In concluzie”, au notat investigatorii, “pacientii care amana terapia pana in momentul in care valoarea CD4 scade sub 200 celule/mm3 ar putea sa nu obtina o valoare normala a CD4, chiar si dupa o perioada mai mare de zece ani de terapie, altminteri, eficienta. O parte din indivizii care nu obtin o valoare normala a CD4 pana in anul 4, care prezinta un nivel de platou ar putea sa nu ajunga niciodata la o valoare normala a CD4 fara alte interventii. Acesti indivizi sunt supusi unui risc mai crescut de dezvoltare a evenimentelor semnificative nelegate de SIDA – o problema pe care nu am investigat-o in acest studiu”.

Definitia suprimarii virale folosita in acest studiu a fost 1000 copii/ml, valoare care era considerata standard la momentul colectarii primelor date din studiu, aceasta valoare fiind considerabil mai ridicata decat valoarea standard de 50 copii/ml folosita in prezent in tarile dezvoltate.

Intr-un editorial care a acompaniat raportul, Julg si Walker au sustinut ca: “Mentinerea unei incarcaturi virale sub 1000 copii/ml ar putea sa fie insotita de un impact diferit asupra bolii decat mentinerea unei incarcaturi virale sub 50 copii/ml”.

Oricum, ei au adaugat ca per total acest studiu important suporta puternic ideea inceperii timpurii a terapiei antiretrovirale – un crez care este reflectat in schimbarile recente ale normelor majore de tratament din SUA si Europa.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Un comentariu:

  1. Salut. Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam, insa deocamdata este o buna modalitate de transmitere a unei informatii. Apelam la oameni inteligenti din blogosfera si care pot in acelasi timp sa fie promotori ai acestui fenomen in Bucuresti. INSCRIE-TE LA ZIUA BLOGGERILOR BUCURESTENI ( PE ZBB-2009.RO AI FORMULARUL DE INSCRIERE ) si vino alaturi de noi la festival impreuna cu cat mai multi prieteni. Da acest mesaj mai departe in blogosfera.Vor fi premii, petreceri, multa distractie si nu in ultimul rand o mare gasca de bloggeri cu care poti lega prietenii. Fiecare blogger inscris va primi cadou, saptamanal o invitatie de doua persoane la Eurocinema. Te asteptam
    Multumim.

    RăspundețiȘtergere