luni, 23 martie 2009

Rate mari de infectie HPV la MSM HIV-pozitivi

Aproximativ 100 la suta dintre barbatii care fac sex cu barbati (MSM – men who have sex with men) HIV-pozitivi sunt infectati la nivel anal cu human papilloma virus (HPV), iar o data infectati putini sunt in stare sa elimine virusul, conform unui studiu publicat in Journal of Infectious Diseases si preluat de aidsmap.

HPV este o cauza cunoscuta a negilor genitali si a cancerelor anal si genital. Unele tulpini sunt mult mai predispuse sa cauzeze negi, in timp ce altele sunt predispuse sa conduca la cancer. Cercetatorii au descoperit in trecut rate ridicate de infectie HPV in randul MSM si rate mult mai ridicate in randul barbatilor HIV-pozitivi. Nici un studiu mare, insa, nu a indicat schimbari ale ratelor de infectie – fie datorita dobandirii unor tulpini noi de virus fie datorita eliminarii virusului – pe parcursul unei perioade de timp.

Dr Alexandra de Pokomandy, MD, de la Universitatea din Montreal, Canada, si-a propus sa faca acest lucru, astfel ca ea si colegii ei au inrolat 247 MSM HIV-pozitivi, care au raspuns la chestionare obisnuite, participantilor fiindu-le prelevate probe si biopsii de la nivel anal pe parcusul a trei ani, in medie. Varsta medie a participantilor la intrarea in studiu a fost 43 ani, iar 38% erau fumatori; fumatul este un factor de risc cunoscut pentru cancerul de col uterin la femeile cu infectie HPV. In medie, barbatii traiau cu HIV de aproape un deceniu, iar 93% primeau terapie antiretrovirala.

Pokomandy si colegii ei au descoperit ca 98% erau infectati cu HPV. Majoritatea erau infectati cu mai multe tulpini de HPV, iar cei mai multi aveau cel putin o tulpina de virus asociata cu cancerul anal. Studiul a mai descoperit ca barbatii au continuat sa se infecteze cu noi tulpini de virus de-alungul timpului. Aceste cifre reprezinta rate de infectare care sunt de trei ori mai mari decat la MSM HIV-negativi gasite in alte studii. Mai mult decat atat, autorii au descoperit ca mai putin de 13% au reusit sa elimine infectia HPV.

Echipa dr Pokomandy spera sa evalueze riscul real de leziuni precanceroase (displazie) si canceroase la aceasta populatie pe masura ce studiul continua. Intre timp, aidsmap a comentat ca rezultatele relatate pana acum indica faptul ca noul vaccin HPV ar putea avea beneficii limitate la barbatii HIV-pozitivi – ar putea fi eficient doar la barbatii care inca nu au devenit activi sexual cu alti barbati.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu