luni, 9 martie 2009

Raspunsuri mai slabe la medicamentele hipolipemiante din partea persoanelor cu HIV

Persoanele cu HIV au avut raspunsuri mai slabe la medicamentele hipolipemiante (care scad nivelul grasimilor din sange) in comparatie cu populatia HIV-negativa, insa aceste raspunsuri au variat in functie de schema antiretrovirala si medicamentul hipolipemiant folosit, conform unei revizuri majore a persoanelor care au primit tratament prin intermediul sistemului de ingrijiri medicale Kaiser Permanente, din California, zona San Francisco. Descoperirile au fost publicate in Annals of Internal Medicine.

Studiul este cel mai mare si reprezinta cea mai riguroasa comparatie de pana acum; el a evaluat efectele tratamentelor hipolipemiante la persoanele cu HIV si populatia generala.

Nivelurile de colesterol si trigliceride pot fi dereglate la persoanele cu HIV fara tratament ARV datorita efectelor infectiei HIV (niveluri scazute ale colesterolului ‘bun’ HDL si niveluri crescute ale trigliceridelor) sau datorita efectelor unora dintre medicamentele antiretrovirale, in mod particular toti inhibitorii de proteaza in afara atazanavir (niveluri ridicate ale colesterolului ‘rau’ LDL si trigliceridelor, HDL colesterol normal).

Persoanele cu HIV mai pot avea de asemenea si alti factori de risc pentru bolile cardiovasculare, incluzand varsta inaintata si fumatul in exces.

In dorinta de a tine sub control riscul de boli cardiovasculare, medicii de obicei recomanda schimbari ale stilului de viata cum ar fi dieta sanatoasa si exercitiile fizice.

Daca aceste masuri nu scad nivelurile de colesterol si trigliceride, se pot folosi tratamente medicamentoase – in mod normal se foloseste pravastatin sau atorvastatin pentru scaderea LDL colesterol si gemfibrozil sau fenofibrati pentru scaderea trigliceridelor.

Insa, este neclar daca pacientii cu HIV se pot astepta la aceleasi raspunsuri de la terapia hipolipemianta la fel ca omologii lor HIV-negativi. Investigatorii de la sistemul medical de sanatate Kaiser Permanente din California, care ofera ingrijiri medicale la aproximativ un sfert din cetatenii statului, s-au hotarat sa cerceteze aceste lucruri folosind vasta lor baza de date care include pacientii care au primit ingrijiri medicale prin intermediul clinicilor organizatiei.

Studiul a comparat toti pacientii HIV-pozitivi diagnosticati cu dislipidemie, care au inceput tratamentul hipolipemiant intre anii 1996 si 2005, cu un grup de control de pacienti HIV-negativi care de asemenea au inceput tratamentul din cauza colesterolului si a trigliceridelor ridicate pe parcursul acestei perioade. Pacientii HIV-negativi au fost potriviti cu o rata de 10:1 cu pacientii HIV-pozitivi dupa varsta, sex si anul in care au fost luati in evidenta cu dislipidemie pentru prima data.

Dislipidemia a fost definita ca:

• Nivelul LDL colesterol crescut >4,1mmol/l, sau >3,4mmol/l in prezenta altor doi sau mai multi factori de risc aditionali pentru boli cardiovasculare (ex fumat, diabet).
• Nivelul trigliceridelor ridicat >5,7mmol/l.

Cercetatorii au identificat 616 pacienti HIV-pozitivi si 5451 pacienti HIV-negativi cu niveluri ridicate ale LDL colesterol, si 213 pacienti HIV-pozitivi si 1490 pacienti HIV-negativi cu niveluri ridicate ale trigliceridelor.

Initial pacientii HIV-pozitivi au avut niveluri ale lipidelor mai ridicate si o mai mare prevalenta a factorilor de risc ai bolii coronariene, insa mai putine boli coronariene si cazuri de diabet diagnosticate. In medie pacientii aveau circa sapte luni de tratament hipolipemiant si cel putin doua teste ale lipidelor facute dupa terminarea tratamentului pentru comparatie.

Cele mai importante rezultate urmarite au fost procentajul si schimbarile absolute ale LDL colesterol si ale trigliceridelor ca raspuns la oricare tratament hipolipemiant, la statine, la fibrati sau la gemfibrozil.

Analiza regresiei lineare ajustata a aratat ca desi per total raspunsurile LDL colesterol la terapia hipolipemianta nu au diferit intre cele doua grupuri, raspunsurile LDL colesterol la statine au fost usor mai scazute (25,6% reducere vs 28,3% in grupul HIV-negativ, p=0,001). Insa in momentul in care pravastatina a fost exclusa, nu a existat vreo diferenta semnificativa in raspunsurile LDL colesterol la statine intre cele doua grupuri.

Pravastatina este prescrisa mai frecvent la persoanele care folosesc terapie antiretrovirala deoarece nu interactioneaza cu antiretroviralele in afara de efavirenz, facand-o sa fie folosita mai in siguranta. Atorvastatina este de asemenea folosita frecvent datorita lipsei de interactiuni.

Reducerile nivelurilor de trigliceride ca rezultat al tratamentului cu gemfibrozil au fost semnificativ mai mici la persoanele HIV-pozitive (44,2% vs 59,3%, p<0,001), insa in momentul in care raspunsurile au fost analizate in functie de clasa de medicamente antiretrovirale, persoanele care luau inhibitori non-nucleosidici ai revers transcriptazei (INNRT – NNRTI) au avut o scadere similara a trigliceridelor cu cea observata la persoanele HIV-negative.

Persoanele cu HIV au fost mult mai predispuse sa experimenteze un efect secundar important al tratamentului cu statine – rabdomioliza – ca rezultat al terapiei hipolipemiante (trei spitalizari versus una, p=0,036), si a fost relatata o rata de sase ori mai mare de anormalitati de laborator (enzime hepatice si creatinin-kinaza). Ratele de intrerupere au fost asemanatoare cu cele raportate in studiile anterioare ale tratamentelor hipolipemiante la persoanele HIV-negative.

”Vestea buna este ca terapia hipolipemianta functioneaza la pacientii cu HIV – nu la fel de bine precum functioneaza la pacientii HIV-negativi, dar aproape la fel”, a explicat Michael Silverberg de la Kaiser Permanente. “Datorita provocarilor legate de tratarea colesterolului mare la pacientii cu HIV si scopurilor mai agresive pentru un nivel normal al lipidelor pentru toti pacientii, si alti factori ce tin de stilul de viata cum ar fi obezitatea si hipertensiunea de asemenea reprezinta factori importanti pentru monitorizare si optimizare pentru cei cu infectie HIV”, a adaugat el.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu