miercuri, 4 martie 2009

Prima terapie genica impotriva HIV dovedeste siguranta cu o urma de eficienta

Un trial clinic care examineaza o terapie genica numita OZ1 la persoanele cu HIV dovedeste ca ea poate fi facuta in siguranta, conform unui studiu publicat pe 15 februarie in Nature Medicine si raportat de ScienceDaily. Desi tratamentul nu a parut sa aiba vreun efect vizibil asupra incarcaturii virale, valoarea CD4 la persoanele care au primit OZ1 a ramas ridicata fata de cele din grupul placebo pe o perioada de doi ani de monitorizare.

In ciuda faptului ca terapia genica ar putea fi benefica pentru multe boli, ea poarta riscul ca genele modificate pot avea efecte periculoase si nedorite asupra organismului. Efectele secundare aparute in cadrul unui experiment cu terapia genica la copii facut in urma cu cativa ani au dus la oprirea brusca a lui. Experimentele cu terapia genica la persoanele cu HIV au fost reincepute in decursul ultimilor ani, insa pana in momentul de fata niciunul nu a dovedit atat siguranta cat si eficienta.

Pentru a determina siguranta si eficienta unei terapii genice numita OZ1, Dr Ronald Mistuyasu, MD, de la Universitatea Californiei din Los Angeles si colegii lui au randomizat 74 pacienti HIV-pozitivi pentru a primi fie terapie genica fie placebo. Toti pacientii au avut celulele stem colectate si apoi reintroduse in organism. Aproximativ jumatate dintre voluntarii care au participat la studiu au primit celule care fusesera modificate cu molecula OZ1; restul au primit celule nemodificate. Toti pacientii luau terapie antiretrovirala si toti au incetat sa isi mai ia medicamentele dupa ce le-au fost reintroduse propriile celule stem. Echipa Dr Mitsuyasu a testat valorile CD4 ale pacientilor si nivelurile de virus dupa reintroducerea celulelor.

Cu toate ca nu a existat vreo diferenta semnificativa in incarcaturile virale intre cei care au primit OZ1 si cei cu placebo, nu a existat de asemenea nici o diferenta in siguranta sau efecte secundare. Au existat, totusi, vagi indicii ca OZ1 chiar a oferit un raspuns antiviral, cei care au beneficiat de celulele modificate genetic au avut valori CD4 in mod constant mai mari pe toata perioada de 100 saptamani de urmarire.

”Unul dintre motivele pentru care nu am observat un efect mai puternic este acela ca genele anti-HIV nu au persistat in sangele pacientilor la fel de mult pe cat speram noi”, a declarat Mistuyasu. “Trebuie sa gasim cai mai bune pentru introducerea genelor in organismul pacientilor si pentru mentinerea lor acolo”.

El recomanda efectuarea unor cercetari viitoare pentru a se determina daca sunt necesare alte mecanisme de introducere a genelor sau daca posibilitatea ca pacientii sa fie tratati inainte cu medicamente care omoara celulele stem native – pentru a se face loc celulelor noi – ar fi mai eficienta.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu