vineri, 13 martie 2009

Nivelul inhibitorilor de proteaza din par poate prevesti succesul tratamentului HIV

Intr-un studiu publicat in editia din 20 februarie a AIDS, cercetatorii din SUA au raportat ca nivelul unor medicamente antiretrovirale din mostrele de par al capului este un prezicator puternic al succesului tratamentului HIV.

Cercetatorii sugereaza ca mostrele de par ar putea oferi o metoda ieftina si acceptabila pentru monitorizarea succesului tratamentului HIV, mai ales in tarile slab dezvoltate.

Terapia antiretrovirala poate oferi o viata mai lunga si mai sanatoasa pacientilor HIV-pozitivi. Insa, pentru ca un astfel de tratament sa functioneze, este esential ca pacientii sa isi ia tratamentul corect. Este dificil sa se evalueze cu acuratete aderenta, iar testele sanguine care masoara nivelul antiretroviralelor in sange (monitorizarea terapeutica a medicamentului) au avut rezultate inconsistente.

Multe medicamente sunt incorporate in par pe masura ce el creste si cercetarile timpurii au sugerat ca este posibil sa se monitorizeze nivelul inhibitorului de proteaza, acum mai rar folosit, indinavir (Crixivan) in acest fel.

Investigatorii de la US Women’s Interagency Health Study (WIHS) au dorit sa stabileasca relatia dintre concentratiile celor mai des folositi inhibitori de proteaza lopinavir/ritonavir (Kaletra) si atazanavir (Reyataz) cu ritonavir din par si rezultatul utilizarii tratamentului HIV.

Toate femeile au inceput un tratament cu aceste medicamente pentru prima data. Populatia studiului a inclus 70 femei care au primit tratament cu Kaletra si 154 femei care au luat atazanavir/ritonavir. Originile rasiale/etnice ale femeilor au fost asemanatoare cu incidenta raspandirii epidemiei HIV in randul femeilor din SUA (60% African American, 23% Hispanice, 17% Albe).

Mici mostre de par, taiate din portiunile inferioare ale firului astfel incat sa nu cauzeze schimbari ale aspectului, au fost obtinute pentru masurarea nivelului medicamentelor.

Pentru scopul studiului, tratamentul HIV de succes a fost definit ca o incarcatura virala sub 50 copii/ml (o incarcatura virala nedetectabila). Un total de 74% dintre femeile care au luat Kaletra si 79% din cele tratate cu atazanavir/ritonavir au obtinut acest rezultat.

Concentratiile de Kaletra au fost semnificativ mai mari la femeile care au avut un tratament de succes cu acest medicament decat la femeile care au avut incarcatura virala detectabila (in medie, 1,58 vs 0,290ng/mg, p=0,0008). De asemenea acest lucru a fost observat si in cazul nivelului atazanavir/ritonavir (2,60 vs 0,669ng/mg, p<0,0001).

Apoi investigatorii au mai facut si alte analize. Ei au descoperit ca alti factori asociati cu succesul Kaletra au fost incarcatura virala scazuta inainte de inceperea tratamentului (p=0,042) si valoarea CD4 peste 200 celule/mm3. Insa, cel mai puternic prezicator singular al succesului tratamentului cu Kaletra a fost reprezentat de nivelul medicamentului din par (p=0,006).

Factorii asociati cu succesul terapiei cu atazanavir/ritonavir au inclus aderenta raportata de cel putin 95% (p=0,042) si valoarea CD4 dinaintea inceperii tratamentului de peste 200 celule/mm3 (p=0,036). Insa, inca o data, cel mai puternic prezicator a fost reprezentat de nivelul medicamentului din par (p=0,003).

”Intr-o cohorta cu femei infectate cu HIV care au inceput scheme terapeutice noi bazate pe inhibitori de proteaza, cel mai puternic prezicator independent al raspunsului virusologic… a fost concentratia medicamentului de baza”, au afirmat investigatorii.

Ei au dezvaluit ca, colectarea mostrelor de par a fost usor de realizat si ca toate femeile au acceptat cu usurinta, adaugand ca testul a fost “simplu si ieftin”.

Investigatorii considera ca “evaluarea expunerii parului la antiretrovirale ar putea avea un raport cost-eficienta foarte bun in tarile slab dezvoltate in momentul in care masurarea HIV RNA este prea scumpa pentru o monitorizare de rutina”.

Conducatorul studiului, Dr Monica Gandhi a comentat: “aceasta este o metoda nedureroasa, care nu necesita sange, fara risc biologic, de colectare a unei probe folositoare de la pacientii cu HIV care poate oferi o monitorizare a nivelului de medicamente antiretrovirale absorbite de-alungul timpului si de prezicere a succesului tratamentului”. Ea a adaugat ca prioritarea lor viitoare este sa evalueze metoda in regiunile slab dezvoltate “unde prelevarea de sange si monitorizarea incarcaturii virale pot fi scumpe si dificil de realizat. Aceasta metoda nu numai ca poate ajuta la masurarea numarului de medicamente luate, dar stransa sa corelatie cu suprimarea virala ar putea-o face sa fie o metoda ieftina, neinvaziva, folosita pentru monitorizarea succesului tratamentului mai ales in regiunile cu dificultati in acest sens”.

De asemenea Dr Gandhi a mai dezvaluit aidsmap.com ca testul ar mai putea fi folosit pentru masurarea nivelului de nevirapine, declarand “suntem in mod particular interesati de acest gen de aplicare a metodei datorita nivelului ridicat de utilizare a nevirapine in regiunile slab dezvoltate, atat pentru prevenirea transmiterii de la mama la fat, cat si pentru tratament, si in prezent cautam colaborari pentru a verifica utilitatea metodei in aflarea nivelului nevirapine din par in regiuni din Africa”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu