marți, 10 martie 2009

Injectiile, alcoolul, factori de risc majori pentru infectia HIV la femei intr-un trial despre prevenire din Tanzania

Injectiile facute in afara clinicilor medicale si consumul excesiv de alcool au fost catalogate ca factori de risc majori pentru infectarea cu HIV in randul femeilor care au participat la un trial despre prevenire din Tanzania, conform descoperirilor unui studiu publicat in editia din 28 ianuarie a AIDS.

Studiul a fost un trial prospectiv, randomizat, realizat in Tanzania. A fost conceput in scopul de a evalua impactul tratamentului anti-herpes asupra incidentei HIV in randul femeilor din regiunile cu risc ridicat si a fost condus de Dr Deborah Watson-Jones de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Pentru a recruta participantele, investigatorii au intervievat femei cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 ani care lucrau in baruri, pensiuni si alte locatii similare din 19 comunitati din Tanzania. Participantele au fost testate pentru virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2) si HIV. Apoi le-a fost cerut sa revina pentru reevaluare dupa doua sau trei luni.

Cercetatorii au inrolat in studiu 821 femei HIV-negative si le-au impartit la intamplare, 400 au mers in grupul de interventie si 421 in grupul placebo. Femeile din grupul de interventie au primit rezerve pentru patru luni de tratament cu aciclovir 400mg (doze de doua ori pe zi pentru tratarea HSV-2). Au existat perioade de monitorizare de trei luni pentru un maxim de treizeci de luni. Media varstelor participantelor a fost 28 ani si aproximativ 80% (659) dintre femei au terminat studiul.

La vizitele pentru reevaluare participantelor le-au fost oferite teste de sarcina, servicii de planificare familiala, consiliere si testare pentru infectiile cu transmitere sexuala (ITS), consiliere si testare HIV voluntara, tratamente pentru orice problema medicala si prezervative gratuite. Probe vaginale si cervicale au fost colectate la vizitele din lunile 6,12, 24 si 30 si au fost testate pentru HIV si alte ITS. Au fost efectuate examene genitale la oricare participanta care ridica semne de intrebare despre o potentiala infectie cu transmitere sexuala.

Investigatorii au folosit metoda Cox proportional hazards regression pentru a estima hazards ratio (masurarea a cat de multe cazuri de infectare au avut loc in randul grupului de interventie comparativ cu grupul de control pe parcursul perioadei cercetate) pentru infectarea cu HIV.

Per total, saizeci si trei de femei s-au infectat cu HIV si nu au existat diferente semnificative intre grupul de interventie si placebo (hazard ratio = 1,01). Rezultatele au aratat ca femeile mai tinere (16-19 ani) au avut o incidenta HIV mai mare (circa 10 la 100 persoane-ani, pani) decat cele mai in varsta (30-35 ani, incidenta circa 3 la 100 pani).

Cercetatorii au efectuat analize multivariate pentru a observa factorii de risc ajustati in functie de varsta si au descoperit ca, consumul excesiv de alcool (peste 30 pahare de alcool pe saptamana, hazard ratio ajustata [AHR] = 4,39), injectiile facute in afara clinicii medicale (AHR = 3,45), practicarea sexului comercial in ultimele trei luni (AHR = 1,85) si infectia cu gonoree (AHR = 3,62) au fost factorii de risc principali pentru infectarea cu HIV. Investigatorii au mai descoperit ca lungimea perioadei de abstinenta (< 2 ani) si folosirea curenta a contraceptivelor hormonale (AHR = 1,75 respectiv 1,60) au crescut riscul de seroconversie.

Investigatorii au declarat ca descoperirile lor confirma ceea ce alte studii similare au aratat cu privire la riscurile de infectare cu HIV asociate cu consumul de alcool, infectia gonoreica, injectarile din afara spitalelor si contraceptia hormonala in diferite regiuni ale Africii. Ei au afirmat ca, consumul de alcool a fost legat de comportamentele sexuale riscante, violenta si sex coercitiv (de constrangere), lucru ce a fost relatat si de alte studii din Africa de Sud si Uganda.

Cercetatorii au mai afirmat ca majoritatea injectiilor au rezultat din asa numitele supra-diagnosticari cu malarie, des intalnite in Africa Sub-Sahariana, care are simptome asemanatoare cu seroconversia. Acest lucru sugereaza un risc crescut de infectare HIV daca nu se mentin normele de siguranta ale injectarii, au declarat cercetatorii.

Insa, cercetatorii au notat ca ei nu au fost in stare sa determine efectul independent al HSV-2 asupra incidentei HIV si ca descoperirile lor ar putea fi limitate de faptul ca dezvaluirea comportamentelor sexuale a fost facuta de fiecare si ar putea fi lipsita de incredere.

Cercetatorii au incheiat prin a spune ca este nevoie de interventii care sa se adreseze riscurilor asociate cu consumul de alcool si de un control sustinut al infectiilor cu transmitere sexuala. Ei au mai subliniat nevoia de a descoperi femeile tinere din populatia studiului cu interventii despre prevenire.

Cercetatorii au indicat ca descoperirile lor au fost aplicabile la multe femei din regiuni populationale asemanatoare.

In cele din urma investigatorii au recomanat efectuarea unor studii viitoare despre impactul injectiilor si al contraceptiei hormonale asupra incidentei HIV in regiuni similare cu risc ridicat.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu