marți, 31 martie 2009

Hepatita C nu are vreun impact asupra regenerarii celulelor CD4, la pacientii care utilizeaza tratamentul HIV

Pacientii coinfectati cu HIV si virusul hepatitei C, al caror tratament HIV le suprima incarcatura virala pana la niveluri nedetectabile, au cresteri similare ale numarului celulelor CD4 cu cele observate la pacientii care sunt infectati doar cu HIV, raporteaza investigatori in editia din aprilie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Este estimat ca exista 2 milioane de indivizi HIV-pozitivi coinfectati cu virusul hepatitei C in regiunea europeana. Cercetarile anterioare au furnizat informatii contradictorii despre efectul coinfectiei asupra regenerarii celulelor CD4 la indivizii care iau tratament HIV. Diferentele in aderenta la tratamentul HIV sau potenta schemelor antiretrovirale au reprezentat potentiale limitari ale acestor studii. Mai mult, ei au definit coinfectia cu hepatita C ca prezenta anticorpilor la virus si nu au investigat influenta replicarii hepatitei C sau a genotipului de virus C.

Investigatori de la cohorta EuroSIDA au conceput astfel un studiu prospectiv pentru a evalua influenta coinfectiei cronice cu hepatita C si a genotipului ei asupra regenerarii celulelor CD4 la pacientii HIV-pozitivi al caror tratament HIV a dus la obtinerea si sustinerea suprimarii incarcaturii virale la niveluri nedetectabile (sub 50 copii/ml).

Pacientii cu anticorpi la virusul hepatitei C si cu cel putin doua incarcaturi virale HIV nedetectabile consecutive dupa inceperea tratamentului HIV au fost eligibili pentru includerea in studiu. Investigatorii au calculat schimbarile anuale ale numarului celulelor CD4 la acesti pacienti si apoi le-au comparat cu acelea observate la pacientii infectati doar cu HIV, a caror terapie antiretrovirala scazuse incarcatura virala pana la nedetectabilitate. Analize viitoare au fost apoi facute pentru a determina impactul genotipului si al replicarii hepatitei C asupra regenerarii celulelor CD4.

Un total de 4208 pacienti au fost inclusi in analizele investigatorilor. Prima de acest gen a aratat ca nu a existat vreo diferenta semnificativa intre cresterea anuala a numarului de celule CD4 observata la pacientii coinfectati (36 celule/mm3, 95% CI) si aceea observata la pacientii infectati doar cu HIV (38 celule/mm3, 95% CI).

Aceste rezultate nu s-au schimbat in momentul in care investigatorii au facut ajustari raportate la genotipul hepatitei C. Ele nu au fost influentate nici de ajustarile raportate la tipul de nucles(t)ide folosite, al treilea medicament antiretroviral, varsta, perioada de timp de la inceperea terapiei antiretrovirale, perioada de timp de la prima suprimare virala, sau daca un individ era naiv de tratament sau experimentat pe tratament atunci cand a inceput terapia HIV combinata.

Luarea in considerare a replicarii hepatitei C prezente nu a influentat semnificativ rezultatele. Nici genotipul hepatitei C nu a influentat regenerarea celulelor CD4 la acesti pacienti cu replicare a hepatitei C prezenta. In final investigatorii au comparat schimbarile numarului celulelor CD4 raportat la incarcatura virala a hepatitei C la pacientii coinfectati. Acest lucru a aratat ca desi castigul anual de celule CD4 (43 celule/mm3) a fost mai mare la pacientii cu o incarcatura virala a hepatitei C sub 1 milion UI/ml decat la cei cu o incarcatura virala a hepatitei C peste aceasta valoare (35 celule/mm3), diferenta nu a fost semnificativa (p=0,43).

”In acest studiu mare prospectiv de tip cohorta, noi am adus dovezi ca, coinfectia cu virusul hepatitei C nu influenteaza regenerarea celulelor CD4 la pacientii infectati cu HIV-1 care sunt suprimati HIV atat de mult cat se poate si tot timpul... comparativ cu pacientii monoinfectati HIV”, au relatat investigatorii.

Ei nu au gasit diferente intre castigurile celulelor CD4 atunci cand au comparat pacientii care erau “viremici vs aviremici cu anticorpi pentru virusul hepatitei C, si intre diferitele tipuri de genotipuri ale visusului hepatitei C in randul pacientilor viremici”.

Ei au concluzionat, insa, ca pacientii coinfectati ar putea beneficia de pe urma inceperii timpurii a tratamentului HIV “deoarece studiile au aratat ca terapia antiretrovirala combinata ar putea incetini progresia fibrozei”. Ei au mai relatat si beneficiile tratamentului hepatitei C pentru pacientii coinfectati din moment ce “eradicarea virusului hepatitei C va duce la scaderea riscul de hepatotoxicitate indusa de medicamentele antiretrovirale si de progresie a bolii hepatice”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu