joi, 5 martie 2009

HDL colesterol scazut a fost legat de bolile cardiovasculare la persoanele cu HIV

Nivelurile scazute ale HDL colesterol (HDL - high-density lipoprotein – lipoproteina cu densitate ridicata), varianta benefica, - insa nu si ale variantei daunatoare LDL (low-density lipoprotein – lipoproteina cu densitate scazuta) – au fost asociate cu bolile cardiovasculare in studiul despre intreruperea tratamentului SMART, au raportat cercetatorii pe 11 februarie la a Saisprezecea Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste (CROI) din Montreal, Canada.

SMART a fost un trial mare international de evaluare a strategiei pentru tratament care a comparat nivelurile CD4 intre intreruperile de tratament structurate si terapia antiretrovirala continua. Mai mult de 5000 participanti au fost desemnati la intamplare fie sa intrerupa tratamentul antiretroviral atunci cand valoarea CD4 crestea peste 350 celule/mm3 si sa il reinceapa atunci cand ea scadea sub 250 celule/mm3, fie sa ramana pe tratament in continuu pe toata perioada studiului.

Prima descoperire importanta a SMART, raportata pentru prima data acum trei ani, a fost reprezentata de faptul ca indivizii din grupul celor cu intreruperi de tratament au avut o rata mai mare de infectii oportuniste sau deces, precum si o crestere neasteptata a problemelor serioase ale inimii, rinichilor si ficatului. In anul care a urmat, investigatorii SMART au relatat ca indivizii care au intrerupt terapia au avut un risc usor crescut de boli cardiovasculare, iar in 2008 au relatat ca persoanele care au intrerupt tratamentul au avut un nivel mai ridicat al biomarkerilor inflamatiei din sange si ai coagularii (cheaguri).

LDL colesterol are un rol in aparitia placii de aterom pe peretii arterelor, un proces care poate duce la scaderea elasticitatii (ateroscleroza), inflamatie, aparitia cheagurilor sanguine, si in ultima instanta la blocarea curgerii sangelui catre inima si creier. Particulele de VLDL (very low-density lipoprotein – lipoproteina cu densitate foarte scazuta) contin mai mult trigliceride si de asemenea sunt considerate daunatoare. In schimb, HDL transporta colesterolul spre ficat pentru a fi metabolizat si astfel previne aparitia aterosclerozei. Particulele de HDL au aproximativ o treime din marimea particulelor LDL, in timp ce particulele VLDL sunt de multe ori mai mari.

Studiile facute la populatia generala au aratat ca LDL ridicat (in special particulele LDL mici si dense) si nivelurile scazute de HDL sunt prezicatori ai bolilor cardiovasculare. Din moment ce s-a descoperit ca HDL a scazut semnificativ mai mult la participantii SMART care au intrerupt tratamentul decat la cei care au ramas pe terapie continua, aceasta modificare nefavorabila a lipidelor ar putea oferi o posibila explicatie pentru riscul crescut de evenimente cardiovasculare observate in grupul celor cu intreruperi de tratament.

In analiza prezentata la conferinta din acest an, investigatorii SMART au cautat relatia dintre marimea si concentratia particulelor de lipoproteine si riscul de boli cardiovasculare, relatand ca indivizii cu acelasi nivel total de HDL pot avea distributii diferite ale particulelor HDL de diverse marimi.

Folosind spectroscopia RMN (rezonanta magnetica nucleara), ei au masurat marimea si concentratia lipoproteinelor la 248 indivizi care au avut evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular, pana la incheierea studiului in iulie 2007, comparandu-i apoi cu 480 pacienti de control cu aceeasi varsta si sex care nu au dezvoltat boli cardiovasculare.

Majoritatea participantilor la studiu (aprox 80%) erau barbati si aveau o medie a varstelor de 49 ani. Asa cum era de asteptat, aceia din grupul cu boli cardiovasculare erau mai predispusi sa aiba factori de risc cardiovasculari incluzand fumatul, diabetul si hipertensiunea arteriala. Nivelurile initiale de colesterol total, LDL si triglceride au fost similare in ambele grupuri, insa cei cu boli cardiovasculare aveau o medie a nivelurilor HDL mai scazuta.

Participantii din grupul celor care au intrerupt tratamentul au avut o scadere mai mare a nivelului HDL la o luna dupa ce au oprit terapia comparativ cu pacientii care au ramas pe terapie in continuu.

Intr-o analiza neajustata, cercetatorii au descoperit ca HDL total scazut si concentratiile de particule mici HDL au fost asociate cu o crestere semnificativa de 40% pana la 50% a riscului de evenimente cardiovasculare (odd ratios 0,41 respectiv 0,52).

Aceasta asociere a ramas valabila si dupa ajustarile legate de caracteristicile demografice, tratament antiretroviral, incarcatura virala HIV, valoarea CD4, coinfectia cu hepatita B sau C, factori de risc cardiovasculari si biomarkeri ai inflamatiei si ai coagularii (proteina C reactiva inalt sensibila, interleukina 6 si D-dimer).

Insa, investigatorii au descoperit ca marimile si concentratiile particulelor de LDL si VLDL nu au fost asociate in mod semnificativ cu bolile cardiace.

”In trialul SMART, numarul scazut de particule totale HDL si in special particule mici HDL sunt factori prezicatori ai evenimentelor cardiovasculare la pacientii cu HIV”, au concluzionat cercetatorii.

Discutand aceste descoperiri, cel care a prezentat Daniel Duprez a sustinut ca doar dimensiunea particulelor de lipotroteina nu ar fi putut explica rezultatele nedorite din grupul celor cu intreruperi de tratament, sugerand ca probabil exista mai multi factori care interactioneaza.

El a mai declarat ca in timp ce HDL scazut este asociat cu un risc cardiovascular mai mare, expertii nu stiu ce impact ar avea un nivel optim al HDL asupra indivizilor HIV-pozitivi sau HIV-negativi.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu