duminică, 22 martie 2009

Femeile HIV-pozitive cu un sistem imunitar slabit mai predispuse sa aiba copii cu crestere incetinita

Femeile gravide HIV-pozitive cu un sistem imunitar slabit au un risc crescut de a avea un copil cu crestere intrauterina incetinita, au raportat cercetatori tailandezi in Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Cresterea intrauterina incetinita este asociata cu un numar de afectiuni serioase la nou-nascuti. Investigatorii sunt increzatori ca normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) care recomanda folosirea tratamentului HIV combinat de catre femeile cu o valoare a celulelor CD4 sub 200 celule/mm3 nu numai ca va imbunatati sanatatea femeilor care il folosesc si va preveni transmiterea HIV de la mama la fat, dar de asemenea va reduce riscul de crestere intrauterina incetinita.

Cresterea intrauterina incetinita este definita ca o greutate la nastere cu zece la suta mai mica decat cea corespunzatoare varstei gestationale – cu alte cuvinte, la punctul cel mai scazut al valorii greutatii asteptate pentru un nou-nascut. O definitie mai putin stricta este o greutate la nastere sub 2500g. Copii cu o crestere intrauterina incetinita au un risc mai ridicat de deces. Nutritia saraca si malaria sunt cauzele cele mai des intalnite care stau la baza aparitiei cresterii intrauterine incetinite in tarile slab dezvoltate. In tarile bogate, cea mai des intalnita cauza este fumatul.

In 1987, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a estimat ca aproape un sfert dintre copii nascuti in fiecare an in tarile cu resurse limitate au crestere intrauterina incetinita. Rata din Tailanda in 1983 a fost 8,5%.

Investigatori tailandezi au efectuat un studiu retrospectiv pentru a identifica factorii de risc si prevalenta cresterii intrauterine incetinite in randul nou-nascutilor mamelor participante intr-un studiu despre tratamentul cu AZT (Retrovir) in timpul sarcinii.

Studiul, numit Perinatal HIV Prevention Trial-1 a fost realizat intre 1997 si 1999. Analiza investigatorilor a inclus 1271 femei HIV-pozitive, 58% dintre ele fiind insarcinate pentru prima oara. Tratamentul HIV din timpul sarcinii a fost restrictionat la AZT.

La a 26-a saptamana de sarcina media procentajelor de celule CD4 a fost 20% (aproximata unei valori a CD4 de 200 celule/mm3) si incarcatura virala medie a fost putin sub 8000 copii/ml. Aproximativ toate femeile aveau fie usoare, fie deloc, simptome ale infectiei HIV. Rata de transmitere a HIV in uter a fost 2,7%.

Un total de 7,6% dintre copii s-au nascut cu crestere intrauterina incetinita si greutatea medie la nastere a fost 2979g.

Analizele statistice au fost apoi folosite de catre investigatori pentru stabilirea factorilor asociati cu un risc crescut de crestere intrauterina incetinita.

Prima lor analiza a aratat ca doi factori legati de HIV au fost importanti. Primul a fost transmiterea HIV de la mama la fat din uter (odds ratio [OR] 3,23, 95% confidence interval [CI], 1,23-8,12, p=0,01). Procentajul celulelor CD4 a fost de asemenea semnificativ. Fiecare crestere cu 1% a procentajului celulelor CD4 a fost asociata cu o reducere semnificativa a riscului de crestere intrauterina incetinita (OR=0,97, 95% CI, 0,94-0,99, p=0,05).

Insa, in analiza multivariata ulterioara care a cautat factorii cofondatori, singurul factor legat de HIV asociat cu crestere intrauterina incetinita a fost procentajul celulelor CD4, fiecare crestere cu 1% a procentajului celulelor CD4 reducand riscul de crestere intrauterina incetinita cu 4% (OR=0,96, 95% CI 0,93-0,99, p=0,03).

Analiza a aratat ca, cativa factori materni de asemenea au crescut riscul de crestere intrauterina incetinita. Acestia au inclus indicele de masa corporala (IMC) scazut (p=0,01), greutatea corporala (p=0,01) si inaltimea (p=0,01).

Nici fumatul, nici consumul de droguri, nu au fost factori de risc pentru cresterea intrauterina incetinita.

”Procentajul CD4 a fost factorul de risc principal pentru cresterea intrauterina incetinita in acest grup de femei gravide infectate cu HIV din Tailanda”, au relatat investigatorii.

Ei au continuat: “am aratat ca un status imunitar sarac este independent asociat cu un risc mai crescut de crestere intrauterina incetinita in cohorta noastra…aceasta descoperire este importanta deoarece toti copii, nascuti din femei insarcinate infectate cu HIV, cu crestere intrauterina incetinita, infectati sau nu…se afla la un nivel mai mare al riscului de mortalitate si morbiditate”.

Normele OMS pentru prevenirea transmiterii HIV de la mama la fat recomanda ca tratamentul HIV combinat ar trebui utilizat in timpul sarcinii daca este necesar pentru sanatatea mamei. Pragul celulelor CD4 pentru initierea unui asemenea tratament este in prezent 200 celule/mm3, care corespunde unui procentaj al celulelor CD4 de 20%. Investigatorii sugereaza ca tratamentul HIV in timpul sarcinii “poate reduce de asemenea si riscul de crestere intrauterina incetinita”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu