miercuri, 25 martie 2009

Aderenta la tratament: In continuare importanta

Persoanele care in mod regulat omit doze ale schemei lor antiretrovirale (ARV) au un risc crescut de deces, conform unui studiu publicat in Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

In momentul in care terapia ARV combinata a fost introdusa in 1995 si 1996, a fost evident ca abilitatea unei persoane de a-si lua toate dozele asa cum i-a fost prescris era vitala pentru succesul schemei respective. Studiile despre aderenta au descoperit ca pierderea a mai mult de 5 la suta din dozele luate corect crestea substantial riscul de esec terapeutic si de dezvoltare a rezistentei la tratament. Mai recent, insa, unii cercetatori s-au intrebat daca nu cumva schemele disponibile azi, mai potente si mai tolerabile, ar putea necesita o aderenta mai putin stricta.

Pentru a determina impactul aderentei asupra combinatiilor ARV moderne, Dr Vivian Lima, PhD, de la British Columbia Centre for Excellence in HIV/AIDS din Vancouver, si colegii ei au studiat istoricele medicale ale 903 pacienti HIV-pozitivi care au primit ingrijiri medicale la o clinica HIV mare din Vancouver. Majoritatea pacientilor erau barbati, iar 25 la suta aveau o istorie de utilizare a drogurilor injectabile (IDU). Aproximativ 65 la suta au inceput terapia cu o schema care continea un inhibitor non-nucleosidic al revers transcriptazei (NNRTI) – cel mai des folosit fiind nevirapine (Viramune) – si 35 la suta au inceput terapia cu o schema care continea un inhibitor de proteaza imbunatatit cu o doza scazuta de ritonavir (Norvir) – cel mai des folosit fiind Kaletra (lopinavir plus ritonavir). Perioada de urmarire a fost de aproximativ trei ani.

Dr Lima si colegii ei au evaluat aderenta prin compararea datelor in care pacientii erau inregistrati ca si-au ridicat medicamentele de la farmacie. Echipa ei a descoperit ca 40 la suta dintre pacienti aveau o aderenta mai mica de 95% (de exemplu, omiterea a mai mult de o doza pe luna pentru schemele cu o singura doza zilnica, sau omiterea a mai mult de trei doze pe luna pentru schemele luate de doua ori pe zi). Mai mult, a existat o tendinta de scadere a aderentei de-alungul timpului, de la o medie de 79 la suta din doze in primele sase luni la 72 la suta in al treilea an.

Cu toate ca rata de deces per total a fost mica, echipa Dr Lima a descoperit ca persoanele cu o aderenta mai mica de 95 la suta erau de trei ori mai predispuse la deces din orice cauza. Ei au mai descoperit ca persoanele care luau o schema care continea efavirenz (gasit in Stocrin si Atripla) erau aproximativ de sapte ori mai predispuse la deces daca aveau o aderenta mica. Trebuie tinut cont de faptul ca alte studii au descoperit rate mari de succes al tratamentului cu efavirenz, chiar si la pacientii cu o aderenta mai mica de 95 la suta.

Chiar daca autorii au incercat sa verifice si alti factori cu influenta, cum ar fi valoarea CD4 si incarcatura virala inainte de inceperea terapiei ARV, ei au recunoscut ca nu au evaluat daca persoanele cu o istorie de utilizare a drogurilor injectabile erau si la acel moment utilizatori activi. Acest aspect este important, deoarece utilizarea activa a drogurilor este asociata cu rate ridicate ale mortalitatii si ar fi putut influenta rezultatele studiului.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa de documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu