luni, 2 februarie 2009

Un sistem imunitar slabit poate explica riscul crescut de deces observat la pacientii co-infectati HIV/hepatita C

Pacientii HIV-pozitivi co-infectati cu virusul hepatic C (VHC) a caror valoare a celulelor CD4 este peste 300 celule/mm3 au o rata de mortalitate similara cu indivizii care au doar infectie hepatica C, au raportat cercetatori danezi in editia din februarie a HIV Medicine.

Chiar daca cercetatorii au descoperit ca in general pacientii co-infectati HIV/hepatita C au un risc substantial crescut de deces comparativ cu pacientii infectati doar cu HIV, ei au descoperit ca suprimarea imunitara cauzata de HIV explica acest risc crescut.

Normele curente de tratament HIV recomanda ca tratamentul HIV ar trebui inceput atunci cand valoarea celulelor CD4 a pacientului este in jur de 350 celule/mm3, iar unul dintre grupurile de pacienti care sunt in mod particular incurajati sa inceapa tratamentul in acest moment este cel al pacientilor co-infectati cu HIV si hepatita C.

Multi indivizi HIV-pozitivi sunt co-infectati cu virusul hepatic C, iar boala hepatica este o cauza importanta de imbolnavire si deces la acesti pacienti.

Numeroase studii au examinat impactul co-infectiei hepatice C asupra prognosticului pacientilor cu HIV. Acestea au aratat ca pacientii co-infectati au un risc crescut de deces comparativ cu pacientii infectati doar cu HIV (si cu pacientii infectati doar cu hepatita C).

Insa, aceste studii au fost deseori limitate datorita conceptului lor sau datorita faptului ca modelul lor de studiu era prea mic.

Astfel ca cercetatorii danezi au conceput un studiu prospectiv, la nivel national care a comparat rezultatele de la pacientii HIV-pozitivi cu co-infectie hepatica C cu cele de la pacientii infectati doar cu hepatita C.

Folosind o baza de date nationala, investigatorii au identificat 483 pacienti co-infectati HIV/hepatita C si 1932 pacienti infectati doar cu hepatita C. Pacientii cu HIV au dobandit infectia lor HIV in timp ce erau deja infectati cu hepatita C.

Pe parcursul unei perioade totale de urmarire, care a inclus 12085 ani ai tuturor persoanelor, 400 persoane au decedat. Acest lucru a inclus 129 pacienti co-infectati. Acesti indivizi co-infectati au contribuit la 2192 ani X persoane de urmarire. Rata mortalitatii a fost de 59 la 1000 ani persoane.

Apoi cercetatorii au urmarit rata mortalitatii, la pacientii co-infectati, corespunzatoare numarului celulelor lor CD4.

Un total de douasprezece pacienti au decedat atunci cand numarul celulelor lor CD4 era peste 300 celule/mm3. Acesti pacienti au contribuit la 529 ani X persoane de urmarire si rata mortalitatii a fost de 23 la 1000 ani persoane.

O rata de mortalitate mult mai ridicata a fost observata la o valoare mai mica a CD4 (sub 300 celule/mm3), cu 117 decese aparute pe parcursul a 1662 ani X persoane de urmarire. Rata mortalitatii in randul acestor pacienti a fost de 70 la 1000 ani persoane.

Au fost 271 decese pe parcursul a 9894 ani X persoane de urmarire in randul pacientilor infectati doar cu hepatita C. Rata lor de mortalitate, 27 la 1000 ani persoane, a fost comparabila cu cea observata la pacientii co-infectati cu valoarea CD4 peste 300 celule/mm3.

Per total probabilitatea de supravietuire la cinci ani pentru pacientii co-infectati HIV/hepatita C a fost 0,74, comparata cu 0,87 pentru pacientii infectati doar cu hepatita C.

Primul set de analize statistice ale investigatorilor a aratat ca pacientii co-infectati aveau un risc de deces dublu fata de cei infectati doar cu hepatita C (proportia riscului de mortalitate – motality risk ratio [MMR], 2,1, 95% indice de incredere – confidence internal [CI] 1,7-2,6).

Insa, ei au adaptat rezultatele lor pentru posibili factori comuni si numarul celulelor CD4. Acest lucru a aratat ca pacientii co-infectati HIV/hepatita C cu valoarea CD4 peste 300 celule/mm3 aveau un risc de deces usor mai scazut decat pacientii infectati doar cu hepatita C (MMR, 0,9, 95% CI: 0,5-1,5).

Pacientii co-infectati cu valoarea CD4 sub 300 celule/mm3 aveau riscul de deces de trei ori mai mare decat pacientii infectati doar cu hepatita C (MMR, 3,0, 95% CI: 1,5-5,5).

Inceperea tratamentului HIV a dus la o reducere modesta a riscului de deces comparativ cu acela observat la pacientii cu CD4 de 300 celule/mm3.

Pacientii co-infectati cu o valoare a CD4 de 350 celule/mm3 sau 500 celule/mm3 nu au avut vreo reducere a riscului de deces comparativ cu pacientii cu valoarea CD4 de 300 celule/mm3.

In final, investigatorii au repetat analiza lor pe un grup de 117 pacienti care s-au infectat cu hepatita C intr-un moment in care deja erau infectati cu HIV. Rezultatele au fost asemanatoare cu cele observate la pacientii infectati cu hepatita C inainte de HIV.

”Mortalitatea excesiva data de co-infectie a fost atribuita exclusiv imunosupresiei, definita ca valoarea CD4 sub 300 celule/mm3”, au comentat investigatorii.

Ei au concluzionat: “Infectia HIV are un impact substantial asupra mortalitatii indivizilor infectati cu virusul hepatic C, in principal datorita aparitiei imunodeficientei legata de HIV”.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu