miercuri, 11 februarie 2009

Tratarea simultana a HIV si a tuberculozei imbunatateste supravietuirea

Inceperea tratamentului atat pentru HIV cat si pentru tuberculoza in acelasi timp scade riscul de deces cu aproximativ 65% in comparatie cu amanarea tratamentului HIV pentru cel putin trei luni, au raportat investigatori spanioli in prima editie din luna februarie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Descoperirea adauga noi dovezi la dezbaterea curenta facuta in jurul co-tratarii celor doua infectii.

La persoanele co-infectate cu HIV si tuberculoza (TB) activa, tratarea infectiei TB este o prioritate. Insa, ramane intrebarea referitoare la momentul de incepere al terapiei HIV. Riscul de progresie a infectiei HIV reprezinta argumentul principal pentru inceperea timpurie a tratamentului. Argumentele pentru amanarea tratamentului includ riscul de sindrom de reconstructie imunitara, interactiunile dintre medicamentele anti-HIV si anti-TB si numarul mare de pilule pe care persoanele trebuie sa le ia atunci cand li se administreaza ambele tratamente in acelasi timp. Normele curente ale OMS recomanda tratamentul timpuriu la persoanele cu valoarea scazuta a CD4 si amanarea tratamentului la persoanele cu sistem imunitar puternic.

In timp ce studii prospective referitoare la intrebarea legata de momentul inceperii tratamentului sunt in derulare, un grup de investigatori spanioli a inteprins o analiza retrospectiva a datelor din cohorta COMESEM, o baza de date care cuprinde informatii de la aproximativ 7000 de persoane HIV-pozitive tratate in cinci spitale din Madrid.

Pentru analiza, au fost extrase din baza de date 313 istorice medicale de co-infectie HIV/TB. Investigatorii au calculat sansele de supravietuire in aceasta cohorta si apoi au identificat factorii asociati cu supravietuirea. Ei au colectat datele din istoricele medicale, de asemenea le-au clasificat in concordanta cu momentul inceperii terapiilor anti-TB si anti-HIV: tratamentul simultan, pentru cei care au inceput terapia HIV in decurs de cel mult doua luni de la inceperea terapiei TB, si tratamentul amanat, pentru cei care au inceput terapia HIV la distanta de peste trei luni dupa terapia TB.

In cadrul grupului, 140 de persoane (45%) au primit tratament simultan. Singura diferenta dintre grupurile simultan si amanat a fost reprezentata de faptul ca incarcatura virala era semnificativ mai scazuta la cei care au primit tratament simultan decat la cei care au amanat inceperea tratamentului (media 63000 versus 130000 copii/ml). Insa, investigatorii au notat ca ceilalti autori nu au raportat existenta unei corelatii intre incarcatura virala de baza si supravietuire in cadrul co-infectiei TB/HIV, si ca la sfarsitul studiului nu a fost notata nici o diferenta intre cele doua grupuri legata de incarcatura virala si valoarea CD4.

Atunci cand investigatorii au cautat factorii asociati cu supravietuirea ei au descoperit ca pacientii care au decedat mai probabil au avut tratament HIV intarziat, erau mai probabil utilizatori de droguri injectabile, aveau un an de diagnosticare TB si HIV mai timpuriu si aveau alte boli definitorii-SIDA. Varsta, sexul, tipul de TB, incarcatura virala HIV si valoarea CD4 nu au fost asociate cu decesul. Acest lucru este in contrast cu un raport din 2007 care gasise o legatura intre valoarea initiala scazuta a CD4 si deces.

Inceperea terapiei HIV si TB in acelasi timp a imbunatatit supravietuirea, tratamentul simultan fiind asociat cu o scadere a sansei de deces cu aproximativ 65%, chiar si in cazul in care si alti factori au fost luati in considerare. Investigatorii au relatat ca acest avantaj de supravietuire a fost mai evident mai ales in primele luni dupa inceperea tratamentului, tratamentul simultan fiind asociat cu un risc de deces mai scazut cu 85% dupa sase luni si cu 67% la 12 luni. Un lucru interesant este faptul ca investigatorii nu au putut concluziona ca acest beneficiu important este datorat tratamentului simultan, si nu este rezultatul altor factori necunoscuti adaugati.

Investigatorii au mai recunoscut ca nu au fost culese datele referitoare la cauzele de deces si ca alte cauze de deces nelegate de HIV ar putea schimba concluziile studiului. Insa, ei au relatat ca descoperirile lor sugereaza ca inceperea concomitenta a terapiei HIV si TB a adus imbunatatiri supravietuirii care par independente de alti factori cum ar fi valoarea CD4. Ei au mai relatat ca sunt necesare studii viitoare.


Acest articol a fost tradus de catre Asociatia SENS POZITIV cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gasete aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu