joi, 19 februarie 2009

Tenofovir ofera o buna suprimare a virusului hepatitei B la pacientii coinfectati HIV/VHB

Majoritatea persoanelor coinfectate HIV/VHB care au inclus tenofovir (Viread, continut si in pilulele combinate Truvada si Atripla) in schemele lor terapeutice au obtinut suprimarea sustinuta a virusului hepatitei B (VHB), conform unei prezentari tinuta saptamana trecuta la a saisprezecea Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste in Montreal.

Tenofovir – impreuna cu 3TC (lamivudina, Epivir), emtricitabine (Emtriva) si cu, la un nivel mai mic, entecavir (Baraclude) – are activitate dubla atat impotriva HIV cat si impotriva VHB. Folosirea acestor medicamente singure poate duce la aparitia unor virusi rezistenti la tratament. Desi tenofovir are o bariera relativ inalta la rezistenta, normele actuale de tratament recomanda ca indivizii coinfectati HIV/VHB ar trebui sa includa doua medicamente cu activitate dubla in schema lor antiretrovirala.

Dr Karine Lacombe de la INSERM din Paris si colegii ei au studiat evolutia pe termen lung a hepatitei B, progresia virala si aparitia rezistentei la pacientii coinfectati HIV/VHB care au luat tenofovir.

Studiul a inclus 165 pacienti coinfectati alesi din cadrul Cohortei Nationale Franceze HIV-VHB de la sapte centre intre mai 2002 si mai 2003. Toti participantii incepusera terapia antiretrovirala care continea tenofovir si luasera medicamentul de cel putin sase luni pana la momentul inceperii analizei, cu o durata medie a terapiei de 31 luni.

Cercetatorii au efectuat teste pentru determinarea incarcaturii virale VHB, determinarea genotipului VHB, masurarea concentratiei de tenofovir din sange, verificarea mutatiilor rezistente si monitorizarea functiei renale si hepatice.

Participantii la studiu aveau infectia HIV relativ bine controlata, cu valoarea medie a celulelor CD4 de 370 celule/mm3 si incarcatura virala HIV medie de aproximativ 70 copii/ml (55% sub 50 copii/ml).

Media incarcaturilor virale VHB de inceput a fost de aproximativ 1800 UI/ml (21% sub 60 UI/ml). Majoritatea pacientilor (72%) aveau VHB genotipul A, iar genotipurile D,E si G au variat intre 8% si 12%. Majoritatea participantilor (63%) aveau antigenul “e” al hepatiei B pozitiv. Aproximativ trei sferturi dintre participanti au mai primit si 3TC, fie inainte (72%) fie in timpul (76%) tratamentului cu tenofovir.

Participantii la studiu au fost catalogati ca ‘non-responsivi’ daca aveau incarcatura virala VHB persistenta peste 2000 UI/ml in ciuda administrarii tratamentului. Pacientii a caror incarcatura virala VHB a crescut si a ramas peste 2000 UI/ml dupa o suprimare initiala au fost catalogati ca ‘rebounders’ (persoane la care virusul s-a reactivat). Au fost persoane care au obtinut supresie virala VHB sub 2000 UI/ml, insa incarcatura lor virala a crescut intermitent peste acest nivel – au fost catalogati ca ‘blippers’.

Tratamentul cu tenofovir a adus o imbunatatire semnificativa a functiei hepatice. Nivelul mediu de ALAT a scazut de la 79 UI/ml la inceput la 40 UI/ml, in timp ce nivelul ASAT mediu a scazut de la 62 UI/ml la 33 UI/ml. Functia renala nu s-a modificat semnificativ (o ingrijorare posibila datorita faptului ca tenofovir poate cauza toxicitate renala).

Incarcatura virala VHB a scazut sub 2000 UI/ml dupa o perioada, in medie, de opt luni. La sfarsitul perioadei de urmarire, o majoritate mare dintre participanti (90%) au fost catalogati ca persoane care au controlat infectia, avand incarcatura virala VHB sub aceasta valoare. Dr Lacombe a explicat ca majoritatea acestor pacienti chiar au avut incarcatura virala VHB nedetectabila sub 12 UI/ml cand s-a folosit un test mai sensibil.

Un total de 17 pacienti (10%) nu au obtinut supresie VHB sustinuta, incluzand trei indivizi (2%) care nu au obtinut vreodata supresie si au fost clasificati ca non-responsivi.

Sase participanti – ‘rebounders’ – au observat cum incarcatura lor virala VHB a crescut si s-a mentinut peste 2000 UI/ml dupa o prealabila suprimare. Cei opt pacienti ramasi (5%) – ‘blippers’ – au avut cresteri trecatoare ale incarcaturii virale peste aceasta valoare.

Dupa masurarea concentratiei sanguine de tenofovir, cercetatorii au descoperit ca majoritatea acestor indivizi aveau niveluri inadecvate. Dintre participantii descoperiti ca aveau niveluri adecvate de medicament, doar sase – doi ‘rebounders’ (1%) si patru ‘blippers’ (3%) – au esuat in a obtine o supresie sustinuta a incarcaturii virale VHB.

Referitor doar la cei doi adevarati ‘rebounders’, incarcatura virala VHB a crescut in medie dupa 23 de luni de la inceperea tenofovir, cu o limita de 20 pana la 25 luni. Ambii pacienti aveau VHB genotipul A. Unul dintre ei mai lua si 3TC si celalalt facuse acest lucru in trecut.

In randul adevaratilor ‘blippers’, cresterile intermitente au aparut in medie la 22 luni dupa inceperea tenofovir, cu o limita de 20 pana la 35 luni. Genotipurile VHB au fost diverse: unul cu genotip A, unul cu A/G, unul cu G si unul atat cu A/G cat si cu D. Doi mai luau si 3TC in timp ce doi nu au luat niciodata 3TC. Cresterile intermitente au fost mici, ajungand la un maxim al incarcaturii virale VHB de aproape 4700 UI/ml.

Ambele persoane adevarate ‘rebounders’ si trei din cele patru adevarate ‘blippers’ aveau mutatia polimorfica L217R. In plus, doi indivizi au fost gasiti cu mutatii VHB care in trecut nu erau asociate cu rezistenta: S219A la un ‘rebounders’ si R274W la un ‘blippers’.

La unele dintre persoanele ‘rebounders’ si ‘blippers’ s-au observat cresteri ale nivelului ALAT, insa nu au fost raportate simptome clinice.

Cercetatorii au concluzionat ca suprimarea virala la pacientii coinfectati HIV/VHB tratati cu tenofovir este rapida si sustinuta, cu mai mult de 98% dintre ei (cei care au raspuns complet plus ‘blippers’) controland hepatita B daca au primit doza corespunzatoare de medicament.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

8 comentarii:

 1. Va rog spuneti-mi cum pot sa fac rost de acest medicament,am mare nevoie de el!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Numai medicul dvs curant poate decide daca aveti nevoie de acest medicament. Chiar si pacientilor coinfectati HIV/HBV li se da acest medicament numai in anumite cazuri, nefiind toti pacientii coinfectati eligibili pentru acest tratament.

  Va sfatuim sa discutati cu medicul dumneavoastra despre eventualitatea folosirii acestui tratament.

  RăspundețiȘtergere
 3. daca am B+D pot lua acest tenofovir?

  RăspundețiȘtergere
 4. Va referiti la virusurile Hepatice B si D?

  Sfatul meu este sa va consultati cu medicul dumneavoastra in aceasta problema. Numai el va cunoaste istoricul medical cu schemele terapeutice pe care le-ati luat pana acum, rezistentele la tratament, progresia celor trei virusuri (in cazul in care sunteti si seropozitiv HIV). Toate aceste aspecte plus altele particulare situatiei dumneavoastra conteaza in alegerea unui tratament.

  Multa sanatate!

  RăspundețiȘtergere
 5. am hepatita b am urmat tratamentul cu interferon 1 an a scazut de la 51 mil la 10 mil,dupa care am inceput trat cu Entecavir si am ajuns la cateva sute iar acum a inceput sa creasca iar.De ce ,oare?Ce ma sfatuiti?

  RăspundețiȘtergere
 6. Un pret pentru TENOFOVIR(VIREAD)250mg se poate ?

  RăspundețiȘtergere
 7. Va recomand sa sunati la grupul de farmacii Sensiblu, eventual la Sensiblu din zona 1 Mai - Turda si sa cereti detalii in legatura cu pretul medicamentului. Cei care au dorit sa achizitioneze medicamente au gasit intotdeauna bunavoita la Sensiblu, daca nu le au pe stoc le aduc in cateva zile..

  Succes!

  RăspundețiȘtergere