miercuri, 4 februarie 2009

Studiile sustin inceperea timpurie a tratamentului de catre pacientii co-infectati HIV/hepatita C

Inceperea timpurie a tratamentului HIV poate ajuta la prevenirea deteriorarii ficatului la pacientii co-infectati HIV/hepatita C, au raportat cercetatorii francezi in editia din februarie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Investigatorii au sugerat ca, la pacientii co-infectati care nu au raspuns la tratamentul pentru hepatita C, ”terapia antiretrovirala inalt activa timpurie poate ajuta la protejarea ficatului”.

Studiul se alatura unui numar mare de cercetari care sugerasera ca tratamentul HIV poate ajuta la reducerea riscului de aparitie al afectiunilor legate de ficat si deces la pacientii co-infectati. Normele actuale de tratament HIV sustin ca pacientii co-infectati ar trebui incurajati sa inceapa tratamentul atunci cand valoarea lor CD4 se afla in jurul a 350 celule/mm3. Un studiu danez diferit, publicat pe aidsmap.com (se gaseste aici), a aratat ca mentinerea unui sistem imunitar functional a redus riscul de decese legate de ficat la pacientii co-infectati la un nivel asemanator cu cel observat la pacientii infectati doar cu hepatita C.

Afectarea ficatului este in momentul de fata o cauza principala de deces la pacientii HIV-pozitivi co-infectati cu hepatita C. Inainte ca tratamentul HIV sa devina disponibil, co-infectia cu hepatita C era asociata cu progresia rapida a fibrozei hepatice (intarirea ficatului) si a cirozei hepatice.

In momentul de fata exista dezbateri referitoare la impactul pe care il are tratamentul HIV asupra progresiei bolii hepatice la pacientii co-infectati cu hepatita C, astfel ca cercetatorii francezi au conceput un studiu retrospectiv care a inclus 395 pacienti co-infectati pentru a examina progresia bolii hepatice la pacientii co-infectati in era tratamentului HIV eficient.

Toti pacientii avusesera facuta o biopsie hepatica, care evidentiase cel putin o usoara fibroza si aveau valoarea CD4 peste 200 celule/mm3. Nici unul dintre pacienti nu luase tratament antiretroviral in ultimele trei luni dinainte de intrarea in studiu.

Pacientii au fost impartiti in doua grupuri in functie de extinderea fibrozei pe care o dezvoltasera. Primul grup a inclus 286 pacienti care aveau o fibroza mai putin severa (stadiile 1 si 2); al doilea grup a inclus 109 indivizi cu fibroza mai avansata (stadiile 3 si 4).

Biopsiile hepatice fusesera facute la pacienti cu aproximativ sapte luni inainte de intrarea in studiu. Tratamentul HIV a fost inceput de 297 pacienti (75%) inainte sau in momentul biopsiei hepatice.

In primul set de analize statistice, factorii asociati cu un grad mai avansat de fibroza au fost:

• Varsta inaintata.
• Tratamentul cu medicamente anti-HIV.
• Intervalul mai lung dintre diagnosticarea HIV si inceperea tratamentului HIV.
• Durata mai lunga a tratamentului HIV.
• Luarea unei scheme terapeutice HIV bazata pe NRTI (inhibitor nucleosidic al revers-transcriptazei INRT).
• Tratamentul cu 3TC (lamivudina, Epivir).
• Steatoza hepatica (ficatul gras).

Insa, in analizele multivariate care au cautat posibili factori adaugati, cercetatorii au gasit ca doar doi factori au fost asociati cu fibroza severa : intervalul de timp dintre diagnosticarea HIV si inceperea tratamentului HIV (pentru fiecare an, odds ratio 1.084, 95% confidence interval [CI], 1.029-1.143, p = 0.025) si steatoza hepatica (odds ratio, 1.912, 95% CI, 1.179-3.102, p = 0.0086).

”Intervalul dintre diagnosticarea infectiei HIV si initierea terapiei antiretrovirale a fost semnificativ mai lung la cazurile cu fibroza mai avansata”, au comentat investigatorii.

Ei au notat, insa, ca acesti pacienti cu fibroza mai avansata erau mult mai probabil sa fie experimentati pe tratament HIV si sa fi luat medicamente anti-HIV de mai mult timp decat indivizii cu o fibroza mai putin avansata.

”Acest lucru sugereaza ca nu prescrierea sau durata terapiei antiretrovirale inalt active sunt cele care protejaza de fibroza hepatica, ci inceperea timpurie a terapiei dupa diagnosticarea infectiei HIV”, au adaugat investigatorii.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM si publicat de Asociatia SENS POZITIV, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu