joi, 5 februarie 2009

Stigmatizarea si invinuirea obstructioneaza programele HIV/SIDA in randul practicantelor de sex comercial

Femeile care practica sexul comercial sunt tinte cheie pentru programele HIV/SIDA, totusi rusinea si vina care le inconjoara impiedica incercarile de a stapani afectiunea. Structurile sociale specifice diferitelor zone, precum si conceptiile familiale ale practicantelor de sex comercial, modeleaza discriminarea la care sunt supuse si eficienta programelor de sanatate facute pentru ele.

Un studiu publicat in jurnalul Social Science & Medicine a cautat contributia globala pe care o au stigmatizarea (rusinea) si invinuirea (mustrarea, vina) asupra practicantelor de sex comercial (PSC) si semnificatia acestui lucru asupra programelor HIV/SIDA. PSC au fost identificate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind un grup populational cheie pentru programele HIV/SIDA datorita vulnerabilitatii lor la aceasta afectiune si a rolului pe care l-ar putea juca in transmiterea ei. Rusinea si vina la care sunt supuse PSC le fac mai vulnerabile, le diminueaza drepturile si impiedica incercarile de abordare ale HIV si SIDA.

Autorii au facut distinctie intre normele sociale ale stigmatizarii si invinuirii. Stigmatizarea implica faptul ca o PSC nu este responsabila pentru modul in care isi castiga existenta, chiar daca profesia ei ar putea sa nu fie acceptata social. Ideea de invinuire directioneaza vina morala spre o practicanta de sex comercial. Stigmatizarea si invinuirea pot ‘avea un rol’ in aparitia discriminarii din partea celorlalti sau o pot face pe PSC ‘sa se simta’ rusinata de profesia pe care o practica si sa aiba un comportament necorespunzator fata de ceea ce ar putea sa se intample, de exemplu fata de raspandirea HIV/SIDA. Termenii de rusine si invinuire nu au aparut din senin. Ei au aparut ca un rezultat al preconceptiilor sociale. Studiul a comparat PSC din Bangkok, Londra si Calcutta:

• Doua treimi din PSC din Londra s-au nascut in afara tarii; multe dintre acestea provin din migrantii ‘oportunisti’ din vechiul Bloc Estic si este putin probabil sa fie afectate de stigmatizare si invinuire.
• Chiar daca este posibil sa fie afectate de stigmatizare si invinuire, acest lucru poate fi trecut cu vederea prin beneficiile materiale aduse de meserie, dar si datorita faptului ca stigmatizarea poate fi considerata mai putin semnificativa in cultura lor.
• Descendentele de sex feminin din nordul rural al Tailandei ar putea alege industria sexuala ca o modalitate de a contribui la veniturile familiale, lucru ce este mai presus de nivelul de rusine si vina, impus sau simtit.
• Traficul de persoane din industria sexuala este o cauza de ingrijorare: in contextul conflictelor civile din Burma este dificil de prevenit traficul de persoane, este dificil de redus riscul de HIV si SIDA sau de a se permite practicarea sexului comercial.
• Desi sexul comercial este un lucru obisnuit in Calcutta, stigmatizarea si invinuirea atat cele simtite cat si cele impuse impreuna cu organele legii necooperante reprezinta bariere importante pentru programele de sanatate.
• Pana la urma programele de ajutorare a PSC (ex Sonagachi Project) s-au dovedit a fi mai eficiente in Calcutta.

Studiul a propus un numar de teme importante pentru intelegerea rusinii si mustrarii la care sunt supuse PSC:

• Dinamica culturala pentru rusine si vina variaza in functie de fiecare zona si ofera lectii diferite pentru programele de sanatate.
• In ciuda variatiilor dintre regiuni, divizarea sociala a claselor si pozitiilor sociale poate fi universal relevanta conditiei de saracie care poate duce la practicarea sexului comercial.
• In Vest diferentele dintre clasele sociale se mentin si peste granitele unei tari, fiind dificil pentru programele de sanatate sa aduca schimbari sociale la nivel local si national.
• Pana la urma programele de sanatate probabil trebuie facute pentru a sensibiliza PSC si pentru a le face sa fie solidare si sensibile la aceste probleme.

Sursa:
'Health work, female sex workers and HIV/AIDS: Global and local dimensions of stigma and deviance as barriers to effective interventions' , Social Science & Medicine, Vol.66, No.8, pages 1848-1862, by Graham Scambler and Frederique Paoli, 2008
id21 Research Highlight: 31 January 2009

Material tradus si adaptat de Asociatia SENS POZITIV.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu