miercuri, 11 februarie 2009

Semnalare situatie grava in ce priveste tratamentul - cabinet Secretar de Stat Nechita

Catre: Ministerul Sanatatii

In atentia: Domnului Dr. Ion Bazac – Ministrul Sanatatii

CC: Domnului Dr. Aurel Nechita – Secretar de Stat

De la: Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania

Subiect: Situatie grava - Lipsa tratament pacientii HIV/SIDA

 

Stimate Domnule Ministru,

Stimate Domnule Secretar de Stat,

 

In urma intalnirii din data de 10.02.2009 consideram ca putem colabora si rezolva impreuna situatiile grave si urgente cu care bolnavii de HIV/SIDA se confrunta. Am semnalat in data de 05.02.2009 situatia grava de la Petrosani si Timisoara, in care va semnalam faptul ca o serie din produsele ARV necesare continuarii tratamentului lipsesc. Din cauza faptului ca nu s-au luat masuri urgente, situatia s-a generalizat, unele produse lipsesc in multe judete cu desavarsire, atat in farmaciile cu circuit deschis cat si in cele cu circuit inchis din spitale.

Va dam exemplul STOCRIN-ului, produs foarte important in schemele pacientilor seropozitivi, care lipseste cu desavarsire. Am discutat dimineata cu dna dr. Andreescu de la spitalul Singureni – Giurgiu care ne-a confirmat faptul ca nu mai au tratament nici in spital, nici in farmaciile cu circuit deschis. Pacientilor li se schimba abuziv schema de tratament din cauza lipsei produselor. Am discutat cu dl. Prof.dr. Adrian Streinu Cercel si cu dna dr. Mariana Mardarescu din cadrul CNLAS, care ne-au informat ca situatia este extinsa la nivel national si ca vineri, 06.02.2009 a fost depus la Ministerul Sanatatii raportul in care semnala aceasta situatie grava si se cerea rezolvarea ei de urgenta. De aceea va rugam sa analizati acel raport pentru a vedea o situatie clara a produselor care lipsesc in toata tara.

In consecinta consideram ca situatia este cunoscuta la nivelul Ministerului Sanatatii si consideram ca este o situatie mult mai grava orice alta situatie. Mii de tineri seropozitivi sunt condamnati la moarte a doua oara. De aceea va solicitam masuri astazi, in sensul ca maine sau cel tarziu vineri tratamentul trebuie sa ajunga la pacienti.

Am inteles ca ati terminat negocierile cu producatorii si distribuitorii dar totusi acestia refuza sa mai distribuie tratamentul ARV pe programe, il aduc in farmaciile cu circuit deschis numai daca farmacia le achita direct produsele (la Giurgiu – semnalare dr. Andreescu).

Pacientii seropozitivi si parintii lor din Giurgiu si Petrosani au fost opriti astazi cu greu de noi sa se indrepte catre Ministerul Sanatatii, asigurandu-i ca vom intreprinde noi toate demersurile pe cale amiabila, iar daca nu, vom organiza noi protestele nationale. Avem inca speranta ca aceasta situatie se poate reglementa daca se doreste acest lucru. Legea achizitiilor publice va permite ca in situatii urgente sa faceti achizitii directe si consideram ca este o situatie disperata pentru care trebuie realizata o masura disperata.

Va rugam sa ne comunicati masurile luate, pana maine, 12.02.2009 la pranz. Ne rezervam dreptul ca maine la pranz sa anuntam presa despre aceasta situatie, in lipsa unor masuri imediate si clare. Daca luni 16.02.2009 pacientii seropozitivi  nu au tratamentul asigurat, miercuri 18.02.2009, peste 500 de pacienti seropozitivi din toata tara lor vor manifesta in fata Ministerului Sanatatii, continuu, pana cand vor avea acces la tratament. Probabil se vor alatura noua si alte patologii, care ne sustin si au aceleasi probleme.

Va stam la dispozitie, atat noi cu toate resursele noastre cat si specialistii din CNLAS, medicii din tara care lucreaza cu persoanele seropozitive, alte organizatii active in sectorul HIV/SIDA. Va putem sprijini daca este nevoie, in unele judete putem sa ducem noi tratamentul necesar catre spitale si pacienti.

Avem speranta ca aceasta situatie se poate rezolva si credem ca toata lumea are acest interes.

 

Cu stima,

 

Cristian Rosu – Presedinte UNOPA

 

Iulian Petre – Director Executiv UNOPA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu