marți, 3 februarie 2009

Schemele cu o singura doza zilnica inseamna o aderenta mai buna pentru pacientii care incep tratamentul HIV

O meta-analiza a unsprezece studii randomizate diferite a descoperit ca schemele terapeutice HIV luate o data pe zi ofera o aderenta mai buna, mai ales la pacientii care incep tratamentul HIV pentru prima data. Studiul este publicat in editia din februarie a Clinical Infectious Diseases.

Nu a existat vreo imbunatatire, insa, in ratele aderentei in randul pacientilor experimentati de tratament care au schimbat spre scheme cu o singura doza zilnica. Mai mult de atat, a existat o usoara ingrijorare asupra rezultatelor tratamentului in randul acestei categorii de pacienti.

Investigatorii au identificat unsprezece studii randomizate care au comparat ratele de aderenta intre medicamentele luate o data pe zi si cele luate de doua ori pe zi.

Sase dintre studii au comparat efectul dozelor de o data versus de doua ori pe zi unui singur medicament sau pilula in scheme care erau administrate de altfel o singura data pe zi. Astfel incat doar jumatate dintre pacientii din aceste studii luau scheme care in mod normal erau administrate intr-o singura doza zilnica.

Doua dintre studii au comparat lopinavir/ritonavir (Kaletra) luat o data sau de doua ori pe zi plus tenofovir/FTC (Truvada), iar in alte trei studii comparatia a avut loc, respectiv, intre Truvada si Kivexa (abacavir/3TC) plus un al treilea medicament luat o data pe zi; intre d4T si versiunea sa XR care dureaza mai mult, plus 3TC si efavirenz luate o data pe zi; intre Trizivir (abacavir/3TC/AZT) luat o data sau de doua ori pe zi; si intre d4T (stavudine, Zerit)/3TC (lamivudine, Epivir)/efavirenz (Stocrin) si orice alta schema.

Celelalte cinci studii au facut comparatie intre dozele unui singur medicament dintr-o schema, luat o data sau de doua ori pe zi, insa celelalte componente ale schemei puteau fi luate de doua ori pe zi. Patru dintre ele au comparat, respectiv, doza de o data versus cea de doua ori pe zi de Kaletra, AZT/3TC (Combivir), nevirapine (Viramune) si Kivexa, in timp ce al cincilea a comparat cele doua medicamente aproape asemanatoare, 3TC (de doua ori pe zi) si FTC (o data pe zi).

La cele unsprezece studii au luat parte 3029 pacienti. Dintre acestia 55% erau in studii care au implicat doar scheme cu o singura doza zilnica si 64% erau naivi de tratament. Apoximativ 30% dintre pacienti (22% naivi) au continuat schema cu o singura doza zilnica si dupa randomizare.

Meta-analiza a descoperit per total o imbunatatire de 2,3% a aderentei la medicamentele luate o data pe zi, lucru care a fost statistic semnificativ (p<0,003) si o imbunatatire de 2,2% a suprimarii virale, care nu a fost considerata statistic semnificativa.

Insa a descoperit o imbunatatire de 4,4% in aderenta pacientilor naivi de tratament (p<0,001) si de 4,5% la toate schemele luate o data pe zi (p<0,004), si o imbunatatire in proportia de pacienti cu o incarcatura virala nedetectabila de 5,7% in ambele categorii de pacienti naivi de tratament (p<0,027) si printre indivizii care luau doar scheme cu o singura doza zilnica (p<0,001).

Autorii au sugerat ca motivul pentru care aderenta si rezultatele virusologice nu s-au imbunatatit la pacientii experimentati de tratament care au schimbat, ar fi putut fi datorat faptului ca a existat o cerinta de intrare in studiile de schimbare ca pacientii deja sa aiba o incarcatura virala nedetectabila. Astfel ca ei deja aveau o aderenta buna si erau putine sanse de imbunatatire a incarcaturii virale. Ei au mai speculat ca in studiile de schimbare existau sanse mai mari ca schemele cu o singura doza zilnica sa se dovedeasca a fi mai putin tolerabile decat vechile scheme, astfel incat numarul de pacienti nevoiti sa schimbe la vechea schema, sau alta noua, era mai mare.

Autorii au concluzionat ca dozarea o data pe zi chiar imbunatateste aderenta atata timp cat toate componentele schemei sunt administrate o data pe zi, si ca ele produc rezultate mai bune la persoanele noi in terapia HIV.

De asemenea ei au mai adaugat ca “impactul concret al dozelor o data versus de doua ori pe zi asupra aderentei este modest”, si considera ca alti factori cum ar fi tolerabilitatea, potenta si potentialul de producere a rezistentei trebuie luati in considerare.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Un comentariu: