joi, 26 februarie 2009

Rate mari de esec pentru persoanele cu limita inferioara a CD4 scazuta intr-un studiu despre monoterapia cu Kaletra

O rata de esec neasteptat de mare a fost observata la pacientii care au luat lopinavir imbunatatit (lopinavir/ritonavir: Kaletra) ca singurul lor medicament HIV, conform unui studiu elvetian prezentat la a Saisprezecea Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste.

Studiul a fost oprit atunci cand sase din 29 (21%) pacienti carora le-a fost oferit lopinavir/ritonavir au ajuns la incarcatura virala HIV detectabila in perioada in care luau medicamentul, dupa o perioada cuprinsa intre 8 si 24 saptamani de terapie.

Toti cei sase pacienti aveau o limita inferioara a CD4 (cea mai scazuta valoare a CD4 din toate timpurile) sub 200 (intre 7 si 160). Doi pacienti aveau un nivel aproape nedetectabil de lopinavir/ritonavir in sange, in ciuda faptului ca pretinsesera ca au avut o aderenta completa, iar ceilalti patru aveau niveluri medii.

Studiul a mai masurat si incarcatura virala in lichidul cefalorahidian (LCR) al pacientilor. Toti pacientii cu esec aveau incarcaturi virale ridicate si in LCR (pacientul cu cea mai ridicata incarcatura virala din sange a refuzat punctia lombara), insa si alti trei pacienti, din cei fara esec, au mai avut incarcaturi virale detectabile in LCR lor.

Studiul MOST a fost conceput sa fie un studiu de 96 saptamani care a randomizat (a impartit intamplator) pacientii care erau pe terapie antiretrovirala combinata (TARVc) de peste sase luni (media, aproximativ patru ani) cu incarcatura virala nedetectabila fie sa continue TARVc fie sa schimbe la monoterapia cu lopinavir/ritonavir.

Media varstelor pacientilor a fost 44 ani; aproximativ 70% erau barbati. Trei sferturi erau deja pe TARVc bazata pe un inhibitor de proteaza (PI) in timp ce majoritatea celor din ultimul sfert erau pe inhibitori non-nucleosidici ai revers transcriptazei (NNRTI-INNRT).

Studiul a fost oprit prematur in momentul in care a intrunit un criteriu de esec, acela ca peste 10% dintre pacienti aveau esec virusologic. Nici unul dintre pacienti nu a continuat terapia TARVc esuata. Toti pacientii care au esuat, au facut-o in primele 24 saptamani.

Limita inferioara a CD4 medie la pacientii care au esuat a fost 77, comparativ cu 166 la pacientii care au ramas cu suprimare virala. Limita inferioara a CD4 a fost singura caracteristica legata de pacient asociata cu esecul.

Tuturor pacientilor li s-a facut punctie lombara la intrarea in studiu, si la acel moment toti, in afara de unul (care a continuat TARVc si nu a avut esec terapeutic), au avut si incarcatura virala HIV nedetectabila in LCR lor. Dupa ce doar 54 din cei 60 pacienti si-au dat consimtamantul pentru o alta punctie lombara la terminarea studiului, s-a descoperit ca toti pacientii cu esec aveau incarcatura virala in LCR cuprinsa intre 1300 si 130000 copii/ml. Alti trei pacienti aveau incarcatura virala din LCR cuprinsa intre 2500 si 20000 copii/ml chiar daca erau nedetectabili in sange: acesti pacienti nu aveau limita inferioara a CD4 la un nivel scazut.

La momentul esecului, trei dintre pacientii cu esec aveau simptome neurologice incluzand durerea de cap, ameteala, probleme de concentrare, probleme de vedere si slabirea coordonarii musculare. Masurarea incarcaturilor virale din secretiile genitale este in derulare. Nici unul dintre pacientii cu esec nu a dezvoltat mutatii datorate rezistentei la medicament.

Investigatorii au concluzionat ca “Probabil monoterapia cu PI nu ar trebui initiata la pacientii care au o limita inferioara a CD4 sub 200”.

Aticol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu