miercuri, 18 februarie 2009

Primele date de la studiul medicamentului injectabil PRO 140

Delegatii care au participat la a 16-a Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste (CROI) din Montreal au avut ocazia sa evalueze primele rezultate ale unui trial clinic care testeaza injectiile cu PRO 140, un inhibitor de intrare experimental. Doua doze au fost injectate in decurs de trei saptamani; o a treia doza a fost injectata intr-o alta saptamana. Rezultatele, prezentate luni, 9 februarie, de catre Dr Melanie Thompson, MD, de la AIDS Research Consortium din Atlanta, au indicat ca Progenics Pharmaceuticals, compania care produce medicamentul, poate abandona formula initiala a medicamentului administrata intravenos si isi poate orienta atentia asupra formulei de medicament administrat subcutanat.

PRO 140 este un anticorp produs in laborator care se leaga de o proteina de pe membrana coreceptorului CCR5 a celulelor CD4. O data ce PRO 140 a facut acest lucru, HIV nu se poate lega cu succes de suprafata CD4; lucru ce previne infectarea celulelor sanatoase de catre virus. Chiar daca Selzentry (maraviroc), produsul companiei Pfizer, actioneaza diferit de PRO 140, ambele medicamente au ca tinta CCR5 si sunt considerate inhibitori de intrare HIV.

Rezultatele trialului clinic de Faza II prezentate de grupul Dr Thompson a inclus 44 persoane care traiesc cu HIV care fie erau naivi de tratament – nu luasera niciodata antiretrovirale – fie intrerupsesera tratamentul de cel putin trei luni. Pacienti au fost alesi intamplator sa primeasca trei doze saptamanale de 162mg PRO 140, doua doze de 324mg PRO 140 administrate in fiecare alta saptamana, trei doze saptamanale de 324mg PRO 140, sau placebo. Voluntarii au fost monitorizati timp de 58 zile pentru evaluarea sigurantei si efectelor antivirale ale medicamentului in comparatie cu placebo.

In ziua 22 de studiu – la o saptamana distanta de ultima doza de PRO 140 sau placebo – a fost raportata o reducere a incarcaturii virale de 1,51 log in randul pacientilor care au primit 324mg PRO 140 o data pe saptamana, comparativ cu o crestere in medie a incarcaturii virale de 0,15 log in randul celor care au primit placebo. Aceste descoperiri au fost considerate inalt statistic semnificative, insemnand ca diferenta dintre rezultate era prea mare pentru a fi atribuita sansei.

Reduceri statistic semnificative ale incarcaturii virale au mai fost observate si la pacientii care au primit doza cea mai mica de PRO 140 (-0,75 log) si la fiecare alta doza saptamanala (-1,22 log) comparativ cu placebo. Mai mult de 90 la suta dintre pacientii care au primit PRO 140, indiferent de grupul de dozaj din care faceau parte, au intampinat descresteri ale incarcaturii virale cu cel putin 1 log.

Chiar daca au existat sau nu, nu au fost raportate diferente statistic semnificative intre cele trei grupuri care au primit medicament activ.

Nu au fost raportate diferente semnificative intre cresterile valorilor CD4 in timpul acestui scurt studiu, chiar daca a fost observata o tendinta de usoara crestere a CD4 in randul celor din grupul care a primit cea mai mare doza de PRO 140.

Reactii la locul de injectare au fost observate la cativa pacienti, insa ele au fost in general minore si s-au remis dupa cateva zile de la injectarea medicamentului. Alte efecte secundare, observate in toate grupurile studiului, au inclus durerile de cap, diareea, constipatia, hipertensiunea arteriala si infectii ale cailor respiratorii superioare.

In urma acestor rezultate incurajatoare, Progenics a anuntat ca planuieste sa continue cu aceste studii de Faza II ale PRO 140, folosind dozarea subcutanata.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu