joi, 12 februarie 2009

Noua terapie genica HIV incepe studiile pe oameni

Un tratament promitator care impiedica celulele CD4 sa produca un receptor cheie de pe suprafata lor, fiind astfel blocata infectia virala, este pe cale sa fie introdus in studii timpurii pe oameni, conform unui anunt facut de dezvoltatorul tratamentului, Sangamo BioSciences, Inc.

In mod normal, HIV foloseste receptorul CCR5 de pe suprafata celulelor CD4 cu scopul de a infecta celulele si a se reproduce. In momentul in care celulele blocheaza CCR5, sau au acesti receptori blocati de catre medicamente cum ar fi Selzentry (maraviroc), HIV in mod normal nu poate sa le infecteze. In timp ce un numar mic de persoane au din nastere o mutatie genetica ce impiedica celulele lor sa produca receptorii CCR5, majoritatea persoanelor cu HIV nu au aceasta mutatie. Oamenii de stiinta de mult timp se intreaba daca ar putea fi posibil sa se reprogrameze genetic celulele CD4 in scopul de a se opri producerea receptorilor CCR5.

Zinc finger DNA-binding protein nuclease (ZFN), o tehnologie dezvoltata de catre Sangamo, blocheaza producerea CCR5 la nivelul celulelor CD4. Se pare ca a functionat in studiile pe animale, astfel incat Sangamo a incheiat un parteneriat cu Universitatea Pennsylvaniei pentru a incepe primul sau trial clinic facut pe oameni.

Cercetatorii vor preleva celule CD4 de la 12 pacienti HIV-pozitivi, vor modifica genetic celulele cu ajutorul tehnologiei Sangamo si apoi vor reintroduce celulele in organismul fiecarui pacient. Pacientii vor fi tratati pe rand cu distanta de 21 zile intre fiecare pacient pentru a se asigura cel mai mare grad de siguranta.

”Este pentru prima oara cand avem posibilitatea de a face ca celulele CD4 ale unui pacient sa fie rezistente permanent la infectie cu ajutorul unor tulpini de CCR5 specifice HIV, si suntem foarte entuziasmati sa incepem un trial clinic cu aceasta noua terapie bazata pe ZFN”, a declarat Dr Carl June, MD, unul dintre cercetatorii principali de la Scoala de Medicina a Universitatii din Pennsylvania.

Chiar daca tehnologia s-a dovedit a fi sigura, este posibil ca terapia sa functioneze doar la persoanele care nu au dezvoltat cantitati suficiente de HIV care folosesc un receptor diferit, CXCR4, la fel ca in cazul Selzentry.

Tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu