duminică, 1 februarie 2009

Declaratia Ministerului Sanatatii din Israel: chirurgul HIV-pozitiv reprezinta un risc foarte mic pentru pacienti; chirurgul s-a intors la serviciu.

Ministerul Sanatatii din Israel a hotarat ca un chirurg cu HIV care primeste tratament antiretroviral se poate reintoarce sa efectueze proceduri chirurgicale invazive, atata timp cat el sau ea mentine incarcatura virala nedetectabila, urmeaza procedurile de control ale infectiei si foloseste doua perechi de manusi chirurgicale atunci cand opereaza.

Decizia, publicata online in Morbidity and Mortality Weekly, este pentru prima oara cand un corp decizional al sanatatii publice a permis ca un cadru medical HIV-pozitiv sa fie lasat sa efectueze proceduri chirurgicale invazive de la momentul introducerii terapiei antiretrovirale.

Terapia antiretrovirala reduce nivelul de HIV din sange si studiile cohorte au aratat ca un nivel scazut de HIV in sange este asociat cu un risc scazut de transmitere sexuala.

Decizia de asemenea scoate in evidenta riscul foarte mic de transmitere al HIV de la cadrele medicale cu HIV.

Decizia din Israel a fost luata in urma rezultatului unui studiu in care 545 pacienti au fost testati in 2007 dupa ce chirurgul a fost gasit HIV-pozitiv.

1494 pacienti care beneficiasera de chirurgie cardiotoracica efectuata de chirurgul respectiv in ultimii zece ani au fost contactati; la 545 dintre ei le-au fost facute teste sanguine. (Din cei ramasi, care nu au fost de acord sa fie testati, nici unul dintre ei nu figura in registrele nationale ca avand HIV). Nici unul dintre cei testati nu a fost infectat cu HIV, in ciuda faptului ca, chirurgul avea o incarcatura virala mare (peste 100000 copii/ml) si o valoare scazuta a CD4 la momentul diagnosticarii, indicand ca, chirurgul putea fi infectat cu HIV de cativa ani. Chirurgul nu a raportat vreun incident atunci cand expunerea sanguina ar fi putut supune pacientii la risc.

Aceste descoperiri l-au convins pe ministrul sanatatii din Israel sa convoace un grup de experti pentru a examina daca acel chirurg s-ar putea intoarce la serviciu.

Ei au decis:
• Chirurgul se poate intoarce la serviciu; controlul infectiei lui sau ei stabilit de comun acord va fi monitorizat in de-aproape. In particular chirurgul va purta doua perechi de manusi chirurgicale.
• Chirurgul trebuie sa mentina o aderenta corespunzatoare si sa fie supus unei monitorizari regulate pentru a se asigura ca se mentine o incarcatura virala nedetectabila si o valoare CD4 peste 200 celule/mm3.
• Pacientii posibili ai chirurgului nu va fi nevoie sa fie instiintati de infectia lui HIV deoarece exista un risc foarte scazut de transmitere a HIV daca aceste conditii sunt intrunite.

Aceste descoperiri sunt asemanatoare cu rezultatele multor altor studii, care au aratat ca nu a existat nici o transmitere de la cadrele medicale la pacienti in urma unei expuneri profesionale. Sase cazuri au fost legate de un dentist din Florida (chiar daca tehnicile moleculare care au fost folosite pentru aceste cazuri au fost criticate) si alte trei cazuri de transmitere HIV au fost identificate, unul in Spania si doua in Franta, legate de un ginecolog, o asistenta medicala respectiv un chirurg ortoped.

Sfaturile expertilor israelieni care spun ca terapia antiretrovirala si suprimarea virala sunt masuri de reducere a riscului de transmitere HIV sustin declaratia din ianuarie 2008 facuta de Comisia Federala pentru SIDA din Elvetia, care a afirmat ca indivizii cu incarcatura virala nedetectabila si care sunt pe tratament nu pot transmite HIV.

Decizia luata in Israel este posibil sa puna presiune pe angajatorii cadrelor medicale pentru a-si revizui normele pentru cadrele medicale cu HIV angajate care efectueaza proceduri invazive predispuse expunerii. In Marea Britanie, de exemplu, General Medical Council si General Dental Council cer ca, cadrele medicale HIV-pozitive sa nu efectueze proceduri predispuse expunerii – orice include taierea, suturarea, folosirea acelor sau nasterea copiilor prin folosirea forcepsului sau a cezarienei – si toate cadrele medicale recrutate care vor efectua aceste manevre sa fie testate pentru HIV (aceasta norma exista si in Romania). Multe cadre medicale au fost fortate sa se pensioneze sau sa isi schimbe slujba in afara serviciului medical ca rezultat al acestor norme.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu