luni, 16 februarie 2009

Microbicidele reintra in discutie

Microbicidele HIV – care incorporeaza molecule blocatoare ale transmiterii HIV in geluri si creme pentru vagin si rect – au primit o crestere a increderii pentru folosirea lor dupa doua prezentari sustinute la a saisprezecea Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste (CROI) din Montreal. Analiza unuia dintre studii a indicat primele semne de eficienta la oameni, iar cel de-al doilea studiu a aratat ca un gel a putut sa blocheze complet infectarea cu virusul la maimute.

Domeniul prevenirii HIV nu a primit noutati de-a lungul ultimilor ani. Cateva microbicide care erau considerate candidate promitatoare au esuat in a-si dovedi eficienta in studiile pe oameni, iar unul dintre cele mai mari trialuri facute in scopul verificarii eficientei unui vaccin pentru prevenire a aratat ca acesta chiar ar putea creste sansele candidatilor de infectare cu HIV. Cele doua prezentari facute la Conferinta au fost percepute ca noutati imbucuratoare.

Prima prezentare a inclus o formula de gel care contine medicamentele antiretrovirale tenofovir (gasit in Viread, Truvada si Atripla) si emtricitabine (gasit in Emtriva, Truvada si Atripla). Dr Charles Dobard, PhD, de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Atlanta a prezentat un studiu condus pe maimute din rasa pigtail macaques. Dobard si echipa lui le-au aplicat maimutelor femele in vagin gel sub diverse forme: unora nu le-a fost aplicat nici un gel, altora le-a fost aplicat un gel fara nici un medicament in el, altora le-a fost aplicat un gel care continea doar tenofovir si altora le-a fost aplicat un gel care continea tenofovir plus emtricitabine. Apoi ei au aplicat un virus hibrid – o combinatie dintre virusului imunodeficientei simiane (SIV) si HIV numit SHIV – in vaginul maimutelor la distanta de 30 minute. Ei au facut acest lucru de doua ori pe saptamana, in total de 20 de ori, sau pana in momentul in care maimutele s-au infectat cu SHIV.

Din cele 11 maimute carora fie nu le-a fost aplicat nici un gel fie le-a fost aplicat un gel fara medicamente active, 10 dintre ele au devenit infectate cu SHIV. Infectia a aparut, in medie, dupa patru aplicari ale virusului. Din cele 12 maimute carora le-a fost aplicat oricare din cele doua forme de gel care continea medicamente active, nici una nu a devenit infectata cu SHIV.

Dobard a explicat ca majoritatea cantitatii de medicament activ a ramas la nivelul tesutului vaginal si nu a ajuns la nivelul circulatiei sanguine, asfel ca probabil se reduce sansa ca o persoana care foloseste gel cu tenofovir sau tenofovir plus emtricitabine si care se infecteaza cu HIV sa poata dezvolta rezistenta la aceste medicamente – ambele fiind foarte des folosite pentru tratarea HIV.

Un alt studiu cu rezultate promitatoare a fost prezentat de Dr Salim Abdool Karim, PhD, de la Centre for the AIDS Programme of Research in South Africa din Congella. Dr Karim si colegii lui au inrolat 3099 femei HIV-negative intr-un trial care a comparat un microbicid numit BufferGel, alt microbicid numit Pro 2000/5, un gel placebo sau nu au folosit nici un gel. Toate femeile, care erau rezidente in Malawi, Africa de Sud, Zambia, Zimbabwe si Statele Unite, au primit consiliere de reducere a riscului de transmitere al HIV si prezervative.

Cea mai mare rata de infectare a aparut la femeile care au folosit BufferGel. Aceasta rata a fost aproximativ egala cu rata intalnita la femeile care fie nu au folosit nici un gel fie au folosit un gel placebo. Insa, rata de infectare la femeile care au primit gelul Pro 2000/5 a fost aproximativ cu 30 procente mai scazuta. In timp ce acest lucru nu a fost considerat statistic semnificativ, insemnand ca rezultatul a fost indeajuns de mic pentru a fi atribuit sansei, este pentru prima oara cand un studiu facut pe microbicide a dat un astfel de rezultat care ofera o mica sansa de eficienta.

Karim a explicat ca atunci cand el si colegii lui au realizat o subanaliza a ratei de infectare la femeile care au raportat folosirea unei cantitati mari de gel Pro 2000/5 si folosirea mai putin a prezervativelor, reducerea la nivelul ratei HIV a fost de aproximativ 78 la suta.

Studii ulterioare atat cu gel care contine tenofovir cat si cu Pro 2000/5 sunt in derulare pe oameni.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu