duminică, 22 februarie 2009

Infectia HIV are un impact asupra intaririi arterelor similar cu fumatul, diabetul

Infectia HIV creste independent severitatea aterosclerozei la fel de mult ca factorii de risc cardiovasculari traditionali cum ar fi fumatul si diabetul, au raportat cercetatorii la a Saisprezecea Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste din Montreal.

Multe studii au aratat ca persoanele cu HIV sunt mult mai predispuse in a dezvolta afectiuni cardiace, insa mecanismele care stau la baza acestui lucru nu sunt pe deplin intelese. Ateroscleroza, sau “intarirea arterelor”, datorita inflamatiei si depunerii placii de aterom, poate duce la infarct miocardic si accident vascular. Au existat controverse asupra faptului daca insusi HIV creste riscul, sau daca riscul este atribuit factorilor de risc traditionali cum ar fi efectul terapiei antiretrovirale asupra nivelului grasimilor sanguine.

Dr Carl Grunfeld si colegii lui, cu ajutorul studiului FRAM (Fat Redistribution and Metabolism in HIV Infection), s-au gandit sa determine daca prezenta HIV este un factor de risc independent pentru ateroscleroza dupa verificarea existentei altor factori relevanti. FRAM este un studiu aflat in derulare care evalueaza complicatiile metabolice ale infectiei HIV si este condus in multe centre medicale din SUA.

Unul dintre markerii surogati folositi mai des pentru evaluarea aterosclerozei asimptomatice sau preclinice este Grosimea Intima-Medie (GIM), o modalitate de a evalua ingustarea arterelor folosind ultrasunetele.

GIM carotidiana poate fi masurata in doua moduri: la nivelul arterei carotida propriu-zisa, sau la nivelul portiunii cunoscuta ca “bulb” unde se ramifica dand nastere arterei carotide interne care aprovizioneaza creierul cu sange. Bulbul este o portiune cu turbulente sanguine, facandu-l mai susceptibil pericolului aterosclerozei. Este mult mai dificil de masurat GIM in bulbul carotidei interne decat in artera carotida comuna, insa rezultatele pot fi mult mai precise.

In acest studiu, investigatorii au comparat GIM carotidiana – masurata atat in carotida comuna cat si in bulbul carotidei interne – la 433 participanti la studiul FRAM HIV-pozitivi si la 5749 indivizi HIV-negativi din studiile CARDIA (Coronary Artery Risk Development In Young Adults) si MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis).

Participantii din studiul FRAM erau in medie mai tineri decat cei din studiile populatiei generale (49 vs 60 ani) si erau mai multi barbati (70% vs 47%). Cu privire la factorii de risc traditionali, printre participantii FRAM erau de doua ori mai multi fumatori (36% vs 15%) si aveau nivelurile de colesterol si trigliceride mai mari, insa erau mai putini diabetici (9% vs 14%).

Investigatorii au descoperit ca pacientii HIV-pozitivi aveau o GIM carotidiana semnificativ mai mare decat indivizii HIV-negativi atunci cand GIM s-a masurat la nivelul bulbului carotidei interne (1,17 vs 1,06 mm), desi diferenta nu a atins semnificatie statistica atunci cand a fost masurata GIM a carotidei comune (0,88 vs 0,86 mm).

Dupa eliminarea factorilor legati de varsta, sex si rasa/etnie, diferenta dintre GIM a fost considerabil mai mare in bulbul carotidei interne decat in carotida comuna (0,19 vs 0,043 mm).

Dupa eliminarea si a factorilor de risc traditionali incluzand fumatul, diabetul, hipertensiunea arteriala si nivelul grasimilor sanguine, efectul infectiei HIV asupra GIM carotidiana a fost mai slab, insa inca prezent. Inca o data, efectul a fost mai evident la nivelul bulbului carotidei interne decat la nivelul carotidei comune (diferenta de 0,15mm vs respectiv 0,033mm).

Mai mult de atat, efectul HIV asupra aterosclerozei a parut sa fie cumva mai puternic in randul femeilor decat al barbatilor, in special cand s-a masurat GIM la nivelul bulbului carotidei interne.

Cercetatorii au estimat ca, chiar si dupa eliminarea celorlaltor factori de risc, infectia HIV a marit independent nivelul de ateroscleroza cam cu aceeasi masura cu care o fac factorii de risc traditionali cu influenta cea mai mare cum sunt fumatul, diabetul si sexul barbatesc.

Dr Grunfeld a explicat ca diferenta in GIM masurata la nivelul carotidei comune versus bulbul carotidei interne ar putea ajuta la explicarea diferentelor dintre rezultatele studiilor anterioare, unele dintre ele au aratat ca HIV si tratamentul sau au crescut riscul de ateroscleroza, iar altele nu au observat acest efect. Desi este mult mai dificil de realizat, GIM carotidiana masurata la nivelul bulbului este mult mai folositoare in a dezvalui vreun efect, astfel incat el recomanda folosirea ambelor metode daca este posibil.

Discutand aceste descoperiri, Dr Grunfeld a punctat ca riscul cardiovascular la persoanele cu HIV este un fenomen multifactorial care implica atat factori virali cat si factori de gazda. Insa efectul HIV este “foarte variat” – mult mai mare decat efectul mic asociat cu folosirea anumitor medicamente antiretrovirale – si la intrebarea daca insusi HIV este asociat cu ateroscleroza, el a declarat: “Consider ca am lamurit deja acest lucru”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu