duminică, 15 februarie 2009

Formele de cancer nelegate de SIDA sunt in crestere

Numarul de persoane HIV-pozitive diagnosticate cu forme de cancer nelegate de SIDA, in mod particular cancere legate de hepatite, a crescut intre 2000 si 2005, conform unui studiu publicat online pe 28 ianuarie in jurnalul Clinical Infectious Diseases.

Ratele de aparitie a cancerelor legate de SIDA, cum ar fi sarcomul lui Kaposi si limfomul, au descrescut sau au ramas la acelasi nivel din momentul introducerii terapiei antiretrovirale combinata. Insa mai multe studii au sugerat ca ratele de aparitie ale cancerelor nelegate de SIDA potential fatale, cum ar fi cancerul de plamani si ficat, ar putea fi in crestere.

Pentru a explora tendinta mortalitatii prin cancer in randul persoanelor cu HIV, Dr Fabrice Bonnet, MD, PhD, de la Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM), si colegii lui au facut un sondaj al deceselor in randul pacientilor HIV-pozitivi din Franta in 2005 si l-au comparat cu un sondaj asemanator facut in 2000. In total, in 2005 au fost raportate 1042 decese, in crestere fata de 964 in 2000. Treizeci si patru la suta din decesele din 2005 erau datorate cancerului, comparativ cu 29 la suta in 2000. Aceasta crestere a fost statistic semnificativa, insemnand ca diferenta a fost prea mare pentru ca sa fi aparut din cauza sansei.

Ratele de aparitie ale cancerelor legate de SIDA in randul celor care fie au decedat fie au supravietuit, in cazul limfomului non-Hodgkin, au ramas la acelasi nivel. Ratele de aparitie ale cancerelor nelegate de SIDA, insa, in mod particular cancerele legate de hepatite, aproape ca s-au dublat, facandu-i pe autori sa recomande un screening si o monitorizare mai buna in randul persoanelor cu HIV.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu