duminică, 8 februarie 2009

Expunerea repetata la HIV in timpul sexului oral duce la aparitia anticorpilor neutralizatori-HIV la barbatii HIV-negativi

Unii barbati HIV-negativi care sunt implicati in relatii de lunga durata cu barbati HIV-pozitivi au un raspuns de tip anticorp in saliva care ar putea inhiba infectarea cu HIV, au raportat cercetatori suedezi intr-un articol publicat online in AIDS. Este pentru prima oara cand un raspuns de acest fel a fost descris in saliva, lucru ce ar putea explica motivul pentru care infectarea prin intermediul sexului oral este rareori raportata chiar si la cuplurile serodiscordante (cupluri in care un partener este HIV-pozitiv si celalalt nu).

Cu toate ca este bine stabilit ca infectarea cu HIV in timpul felatiei si a altor forme de sex oral se poate si chiar se intampla, numarul infectarilor care chiar pot fi atribuite sexului oral este relativ mic in comparatie cu numarul datilor in care sexul oral neprotejat se practica. Unul dintre motive este acela ca saliva contine enzime care inhiba partial infectarea cu HIV.

Mai mult decat atat, un numar de studii, mai cunoscute in randul practicantelor de sex comercial din Kenya, au identificat individe care avusesera sex vaginal neprotejat in multe ocazii si erau mai predispuse sa fie expuse la HIV, insa care nu fusesera infectate. Se crede ca, prin intermediul expunerii repetate, aceste persoane au dobandit un raspuns imunitar puternic care a facut ca infectarea cu HIV sa fie putin probabila. Alti cercetatori au investigat un numar de markeri diferiti ai acestui raspuns imunitar, incluzand prezenta anticorpilor specifici (IgA1) care ar putea neutraliza HIV, si raspunsuri celulare CD4 specifice-HIV.

Klara Hasselrot si colegii ei de la Institutul Karolinska din Stockholm au dorit sa investigheze daca in relatiile pe termen lung in care unul dintre parteneri are HIV, partenerul HIV-negativ dezvolta anticorpi IgA1 in saliva lucru ce ar putea ajuta la inhibarea infectarii cu HIV in timpul sexului oral.

Ei au recrutat 25 de barbati HIV-negativi care erau implicati intr-o relatie cu o durata de cel putin sase luni cu un barbat HIV-pozitiv. In plus, 22 de barbati HIV-negativi care nu erau intr-o relatie serodiscordanta au fost recrutati la o clinica de donare a sangelui pentru a fi folositi ca grup de control.

Klara Hasselrot a declarat aidsmap.com ca din chestionarele completate de participantii la studiu a reiesit ca 24 din cei 25 barbati practicasera sex oral neprotejat receptiv in ultimele sase luni. Pentru 21 barbati, acest lucru s-a petrecut cu partenerul lor HIV-pozitiv, insa pentru trei dintre barbati acest lucru s-a petrecut cu parteneri de ocazie al caror status HIV nu era cunoscut. Doar trei barbati au declarat si raporturi sexuale anale receptive neprotejate.

Mai mult decat atat, analizarea istoricelor medicale ale partenerilor HIV-pozitivi a aratat ca in timp ce majoritatea dintre ei erau pe tratament la momentul studiului, doar doi dintre ei erau pe tratament antiretroviral avand incarcatura virala nedetectabila pe parcursul intregii durate a relatiei lor. Cercetatorii au considerat ca acest lucru insemna ca, cu doua exceptii, toti partenerii HIV-negativi ar fi fost probabil expusi la HIV la un moment dat.

Analizarea tuturor mostrelor de saliva a aratat ca saliva de la 15 barbati din relatiile serodiscordante avea capacitate de neutralizare a HIV. Acest lucru a mai fost observat si la sase dintre cei din grupul de control, ceea ce confirma activitatea inhibitoare HIV a salivei prezenta de obicei.

Testele ulterioare au fost facute doar pentru a se evalua activitatea anticorpilor IgA1. In aceste teste, anticorpii de la 13 parteneri serodiscordanti, insa nici unul din grupul de control, au neutralizat HIV.

Cercetatorii considera ca expunerea repetata la HIV in timpul sexului oral produce acest raspuns imunitar specific din saliva. Mai mult decat atat ei au argumentat ca efectul inhibitor al IgA1 este foarte probabil sa fie un contribuitor semnificativ la neutralizare in toate mostrele de saliva. Studiind cei 13 barbati ai caror IgA1 erau in stare sa neutralizeze HIV, ei au retestat mostrele de saliva din care au fost extrasi IgA1. Doar cinci dintre aceste mostre aveau activitate de neutralizare.

La doi ani distanta de la intrarea in studiu, au fost colectate si testate noi mostre de saliva. Situatia a fost neschimbata pentru aproximativ toti partenerii serodiscordanti (chiar daca saliva unui barbat a aratat capacitate de neutrlizare pentru prima oara, iar cea a altui barbat a pierdut aceasta capacitate). Mai mult decat atat, toti au ramas HIV-negativi.

Cercetatorii au mai descoperit ca barbatii care aveau capacitate de neutralizare in saliva lor au tins sa aiba parteneri cu o incarcatura virala mai mare decat barbatii care nu aveau aceasta capacitate. Acest lucru sugereaza ca activitatea de neutralizare este determinata de nivelul de expunere la virus.

Cercetatorii au concluzionat ca “sexul oral neprotejat starneste, la partenerii neinfectati ai barbatilor infectati, un raspuns neutralizator HIV mediat-IgA1 al salivei care persista de-alungul timpului pe parcursul expunerii continue”.

Acest articol a fost tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu