marți, 10 februarie 2009

Darunavir, administrat o data pe zi, a fost aprobat in Europa pentru pacientii care incep tratamentul HIV


Darunavir (Prezista) a primit aprobare Europeana pentru administrarea la pacientii care incep tratamentul HIV.

Licenta Europeana pentru medicament fusese restrictionata in trecut pentru folosirea lui doar de catre pacientii cu experienta anterioara in tratamentul HIV. Darunavir/ritonavir deja este aprobat in SUA pentru folosirea lui de catre pacientii naivi de tratament.

Pentru pacientii care incep o combinatie de tratament HIV, doza aprobata de darunavir este 800mg imbunatatit cu 100mg ritonavir (Norvir), administrat o data pe zi cu mancare.

Aprobarea pentru folosirea darunavir/ritonavir de catre persoanele care incep tratamentul HIV s-a bazat pe rezultatele studiului ARTEMIS. Acesta a fost un trial care a comparat siguranta si eficienta tratamentului bazat pe darunavir/ritonavir cu cea a terapiei HIV bazata pe Kaletra la pacientii care au inceput tratamentul HIV. Acest studiu a aratat ca darunavir/ritonavir a fost la fel de eficient ca si Kaletra (84% din pacientii tratati cu darunavir/ritonavir aveau incarcatura virala sub 50 copii/ml dupa 48 saptamani de tratament comparativ cu 78% din cei care au primit Kaletra).

Pentru pacientii experimentati de tratament, doza de darunavir este 600mg cu 100mg ritonavir, de doua ori pe zi cu mancare. Darunavir nu este recomandat pentru pacientii cu probleme hepatice.

Darunavir/ritonavir nu primise aprobare pentru folosirea lui de catre pacientii naivi de tratament atunci cand au fost emise ultimele recomandari pentru tratamentul HIV. Insa, normele anticipasera ca aprobarea de comercializare a medicamentului era pe cale sa apara si au sustinut ca acesta este o optiune pentru pacientii care incep terapia antiretrovirala cu o schema bazata pe un inhibitor de proteaza.

Acest articol a fost tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu