marți, 17 februarie 2009

Contraceptia hormonala nu influenteaza progresia infectiei HIV, lucru evidentiat de o cohorta mare internationala

Analize anterioare, incluzand un studiu cohorta facut in Kenya si rezultatele secundare ale unui trial randomizat controlat din Zambia, sugerasera ca, contraceptia hormonala ar putea accelera progresia infectiei HIV la femeile care inca nu au inceput tratamentul antiretroviral (TARV). Insa, analiza unei cohorte care a inclus peste 4500 femei din diferite regiuni ale Africii si nu numai a descoperit ca nu exista vreo dovada a faptului ca, contraceptia hormonala influenteaza mortalitatea sau progresia infectiei. Elizabeth Stringer de la Universitatea din Birmingham, Alabama, a prezentat aceste descoperiri saptamana trecuta, in numele echipei de cercetatori din Zambia si SUA, la a saisprezecea Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste.

Contraceptivele hormonale fac parte dintr-o clasa de medicamente folosite pentru contraceptie care actioneaza la nivelul sistemului hormonal al femeii. Acest studiu a cautat, la nivelul unei cohorte mari facuta pe femei naive de antiretrovirale, sa examineze efectele contraceptiei hormonale asupra progresiei infectiei. Femeile au fost selectate dintre participantele la MTCT Plus Initiative, un program al ingrijirilor medicale si tratamentului la nivelul familiilor afectate de HIV realizat in 14 tari (Tailanda si 13 tari din Africa sub-Sahariana). In timp ce MTCT Plus a oferit prezervative si a incurajat folosirea lor, multe femei au raportat si folosirea altor metode de contraceptie.

Toate femeile incluse in aceasta analiza erau TARV-naive la momentul intrarii in studiu, aveau disponibile rezultatele valorilor CD4, foloseau contraceptia si nu erau gravide (sau trecusera cel putin trei luni de la ultima nastere, daca ea fusese prezenta). Analiza a cautat riscul de deces si al progresiei infectiei pana la punctul de eligibilitate pentru TARV (ex valoarea CD4 a scazut cu 200 celule/mm3, progresia la Stadiul IV clasificarea OMS, sau progresia la Stadiul III clasificarea OMS cu valoarea CD4 sub 350 celule/mm3). Riscurile au fost comparate intre femei, care au folosit trei metode de contraceptie:

• fara contraceptie, sau doar metode non-hormonale (prezervative si dispozitive intrauterine)
• contraceptie hormonala orala (estrogen/progesteron – “Pilula”)
• contraceptie hormonala doar cu progesteron (metoda injectabila cum ar fi DMPA - Depot Medroxyprogesterone Acetate

Un total de 7846 femei au fost incluse intre august 2002 si decembrie 2006, din care 4530 au corespuns criteriilor de includere. La intrarea in studiu, 3099 au raportat folosirea metodelor non-hormonale sau lipsa folosirii contraceptiei, 830 au raportat folosirea contraceptiei hormonale (CH) injectabila, iar 226 folosirea CH orala. Alte 375 femei au fost excluse din analiza deoarece metoda lor de contraceptie nu a fost cunoscuta. Chiar daca au existat unele diferente demografice intre grupuri, grupurile au fost similare clinic, valoarea CD4 de intrare fiind in medie de aproximativ 420 celule/mm3.

Rezultate
Nici una dintre analizele facute la nivelul studiului nu a descoperit vreun efect al contraceptiei hormonale asupra progresiei pana la eligibilitatea TARV sau deces. Urmatoarele date reprezinta hazard ratio pentru mortalitate sau progresie, comparativ cu femeile care au folosit contraceptie non-hormonala sau nu au folosit deloc contraceptia, raportate la metodele de contraceptie folosite la intrarea in studiu:

• hazard ratio neajustata pentru CH injectabila: 1.0; 95% CI, 0,8-1,2
• hazard ratio ajustata pentru CH injectabila: 1.0; 95% CI, 0,9 – 1,2
• hazard ratio neajustata pentru CH orala: 1.0; 95% CI, 0,7 – 1,3
• hazard ratio ajustata pentru CH orala: 0.9; 95% CI, 0,6 – 1,2

Nu s-au gasit diferente semnificative nici la nivelul analizelor aditionale ulterioare:

• riscul de deces si riscul progresiei pana la eligibilitatea TARV, analizate separat,
• analize referitoare la timpul in care femeile au ramas pe fiecare metoda de contraceptie, mai degraba decat folosirea in continuare a metodei indicata la intrarea in studiu, sau
• analiza fiecarei tari in parte.

In total au fost 66 decese, cu o rata a mortalitatii de 1,1/100 ani-persoane (95% CI, 0,9 – 1,4), si 881 femei au avut progresie pana la eligibilitatea TARV (o rata de 17/100 ani-persoane, 95% CI, 15,9 – 18,2).

Investigatorii au concluzionat ca, in contrast cu ale studii mai mici, aceasta analiza a descoperit ca nu exista vreo dovada ca, contraceptia hormonala accelereaza progresia infectiei HIV. Punctele forte ale studiului au fost marimea sa mare, intinderea geografica si diversitatea participantelor; punctele slabe au fost lipsa randomizarii si increderea in declaratiile proprii referitoare la metodele de contraceptie folosite. De asemenea, nu s-a gasit vreo deosebire intre diferitele metode non-orale de contraceptie hormonala bazata pe progesteron.

Chiar daca aceste rezultate sunt incurajatoare, Stringer a mentionat ca sunt necesare studii viitoare, care sa examineze efectele diferitelor forme de agenti contraceptivi asupra progresiei infectiei.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu