marți, 13 ianuarie 2009

Utilizatorii de crack cocaine au o progresie a infectiei HIV mai rapida

Utilizarea crack cocaine grabeste progresia infectiei HIV, lucru raportat de cercetatori in editia din 1 ianuarie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Cercetarea, care a fost facuta in randul utilizatorilor de droguri din Miami, a descoperit ca utilizatorii de crack cocaine au o aderenta mai scazuta la tratamentul antiretroviral. Insa aceasta a fost doar o explicatie partiala, din moment ce investigatorii au descoperit ca utilizatorii de crack cocaine care luau medicamente anti-HIV aveau atat scaderi mai rapide in valoarea celulelor CD4 cat si cresteri ale incarcaturii virale.

Este estimat ca 18% din infectarile cu HIV din SUA sunt datorate utilizarii drogurilor injectabile. Utilizatorii de droguri injectabile cu HIV deseori au o progresie rapida a infectiei HIV, in care aproximativ 50% dintre persoane au progresie catre SIDA in mai putin de un an de la diagnosticare.

Utilizarea de droguri ne-injectabile este de asemenea larg raspandita in randul persoanelor cu HIV, insa studiile au oferit dovezi contradictorii despre impactul lor asupra progresiei infectiei HIV. Unul dintre studii, insa, a aratat ca utilizatorii de crack cocaine experimenteaza un declin mai rapid al numarului celulelor CD4 pe termen scurt decat cei care nu folosesc acest drog. Studii facute pe femei HIV-pozitive au aratat ca utilizatorii de crack cocaine au valoarea celulelor CD4 mai scazuta si au un risc mai mare de aparitie al SIDA si deces.

Utilizarea drogurilor ii poate face pe indivizi sa aiba o aderenta mai scazuta la terapia lor antiretrovirala. Poate fi dificil pentru investigatori sa demonstreze daca rezultatele mai slabe din randul utilizatorilor de droguri sunt datorate non-aderentei la tratamentul HIV sau efectelor psihologice date de folosirea drogurilor.

Astfel, cercetatorii au conceput un studiu pentru a incerca sa determine relatia dintre utilizarea drogurilor si progresia infectiei HIV, lucru aratat de scaderile valorilor celulelor CD4 si cresterile incarcaturii virale, in era tratamentului HIV modern.

Cercetarea lor a inclus 222 utilizatori de droguri HIV-pozitivi care au fost recrutati in Miami intre 2002 si 2005. Studiul a durat 30 de luni. La intervale de sase luni, indivizilor le-au fost facute teste sanguine pentru masurarea valorii celulelor CD4 si incarcaturii virale. De asemenea ei au fost interogati despre istoricul lor medical, incluzand folosirea medicamentelor antiretrovirale si a altor medicatii. Indivizilor le-a mai fost cerut sa completeze un chestionar in care sa detalieze consumul lor de alcool, tigari si droguri ilicite.

Majoritatea pacientilor au fost negrii (77%), iar varsta medie a fost 42 ani. Media valorilor celulelor CD4 de inceput a fost 314 celule/mm3, iar media incarcaturilor virale la punctul de incepere a fost putin sub 12000 copii/ml. Terapia antiretrovirala era luata de 63% dintre pacientii care au intrat in studiu.

Cel mai des folosit drog a fost crack cocaine (50%), urmat de canabis (35%) si cocaina praf (14%). Alcoolul era consumat de 55% dintre pacienti.

La intrarea in studiu, 130 pacienti aveau o valoare a celulelor CD4 peste 200 celule/mm3. Investigatorii au evaluat impactul utilizarii drogurilor ilicite asupra scaderii valorii celulelor CD4 pe parcursul celor 30 de luni de studiu. Pacientii au fost catalogati ca fiind “consumatori” de droguri daca au raportat consum de substante ilicite pe parcursul ultimelor sase luni dinainte de intrarea in studiu.

Dupa ce a fost verificata valoarea de inceput a celulelor CD4 si folosirea medicamentelor antiretrovirale, utilizarea crack cocaine s-a dovedit a avea un efect independent asupra declinului numarului celulelor CD4, utilizarea acestui drog dubland riscul de scadere al celulelor CD4 sub valoarea de 200 celule/mm3.

Legatura dintre consumul de crack cocaine si scaderea rapida a numarului celulelor CD4 a ramas neschimbata atunci cand investigatorii au verificat si consumul de alcool.

Apoi investigatorii au restrictionat analiza lor la utilizatorii de droguri care nu luau tratament antiretroviral. Inca o data, doar crack cocaine a fost asociata cu un risc crescut de scadere accelerata a numarului de celule CD4 pana la sub 200 celule/mm3.

Multi indivizi au raportat utilizarea de numeroase substante, insa doar utilizarea de crack si canabis a fost asociata cu un risc crescut de scaderea a numarului celulelor CD4 sub valoarea de 200 celule/mm3.

Cercetatorii au mai descoperit ca utilizarea crack cocaine a fost un prezicator semnificativ al unei incarcaturi virale ridicate.

Pentru a evalua efectul utilizarii de droguri ilicite asupra aderentei, cercetatorii au comparat proportia de pacienti cu incarcatura virala sub 400 copii/ml in functie de tipul de substanta folosita. La fiecare vizita programata de studiu, utilizatorii de crack cocaine erau mult mai putin probabili sa aiba o incarcatura virala sub aceasta valoare in comparatie cu indivizii care nu utilizau acest drog.

Cercetatorii au notat ca descoperirile lor “arata o accelerare semnificativa a declinului numarului celulelor CD4 pana la un nivel considerat diagnostic de SIDA si valori ridicate ale incarcaturii virale la utilizatorii de crack cocaine indiferent de utilizarea raportata a tratamentului antiretroviral in timpul celor 30 de luni”.

Ei au adaugat: “conform datelor noastre, utilizarea crack cocaine are o modalitate multifactoriala de actiune, in care ambele efecte directe, atat asupra progresiei bolii cat si asupra aderentei reduse la medicatia antiretrovirala, par sa fie combinate pentru a accelera progresia bolii”.

Investigatorii au concluzionat, “aceste descoperiri argumenteaza puternic necesitatea unor interventii tintite pentru a se stopa utilizarea crack cocaine si pentru a se reduce consumul de droguri in general la cei care sunt infectati cu HIV pentru a se incetinii progresia bolii la persoanele care utilizeaza crack cocaine”.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu