joi, 15 ianuarie 2009

Tuberculoza nu creste intotdeauna incarcatura virala HIV

Un sfert dintre pacientii HIV-pozitivi cu tuberculoza (TB) activa din Uganda au o incarcatura virala sub 10000 copii/ml, au raportat cercetatorii in editia din 1 decembrie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca incarcatura virala a crescut la un numar semnificativ de pacienti, a caror incarcatura virala era sub 1000 copii/ml, dupa ce au inceput terapia cu medicamente anti-TB.

Aceste descoperiri sunt neasteptate din moment ce TB este de obicei asociata cu o crestere a incarcaturii virale HIV. Cercetatorii nu au gasit vreo caracteristica individuala evidenta care sa fie asociata cu o incarcatura virala scazuta in timpul infectiei TB active.

Doua studii, care au inclus un total de 202 pacienti HIV-pozitivi cu frotiu de sputa pozitiv pentru TB, au fost raportate de catre investigatori. Media incarcaturilor virale de inceput a fost de aproximativ 40000 copii/ml si media valorilor celulelor CD4 a fost de 472 celule/mm3.

Insa, 49 de pacienti aveau o incarcatura virala de inceput sub 10000 copii/ml, iar 12 dintre acesti indivizi aveau o incarcatura virala sub 1000 copii/ml.

Teste pentru determinarea subtipului HIV au fost facute la 35 dintre acesti pacienti si cercetatorii au descoperit ca 21 (60%) erau infectati cu subtipul A; 11 (31%) cu subtipul D; 2 (6%) aveau subtipul A/D si un pacient avea infectie cu subtipul C.

Apoi cercetatorii au comparat cei 49 de pacienti, care aveau incarcatura virala sub 10000 copii/ml, cu ceilalti 153 de indivizi cu incarcatura virala mare. Nu a fost nici o diferenta intre aceste doua categorii de pacienti cu referire la varsta, sex sau severitate a tuberculozei. Si nici valoarea celulelor CD4 nu era diferita.

Dupa aceea cercetatorii au urmarit efectul pe care l-a avut inceperea terapiei anti-TB asupra incarcaturii virale. Ei si-au restrictionat analiza la cei 109 de pacienti care au primit tratamentul standard pentru tuberculoza fara a primi terapie antiretrovirala.

In momentul cand tratamentul anti-TB a fost inceput, 19 (21%) dintre acesti pacienti aveau o incarcatura virala sub 10000 copii/ml. Cercetatorii au descoperit ca dupa trei luni de terapie anti-TB, pacientii, a caror incarcatura virala de inceput a fost peste 10000 copii/ml, erau semnificativ mai predispusi sa aiba o decadere a incarcaturii lor virale.

Insa, pacientii a caror incarcatura virala era sub 1000 copii/ml cand au inceput tratamentul anti-TB erau semnificativ mai predispusi sa experimenteze o crestere a incarcaturii virale decat pacientii cu incarcatura virala de inceput mare.

Cercetatorii au notat ca mai multe studii au gasit o asociere intre tuberculoza activa si incarcatura virala mai ridicata. Ei au spus: “contrar acestor observatii, noi am gasit viremii HIV de nivel scazut… la aproape 25% din pacientii ugandezi cu coinfectie HIV-TB netratata in 2 studii clinice diferite si am descoperit ca viremia de nivel scazut nu avea nici o legatura cu valoarea celulelor CD4 de inceput sau cu severitatea tuberculozei”.

Ei au concluzionat ca investigarea “factorilor virali si a celor care tin de gazda poate face lumina asupra potentialelor cauze ale viremiei de nivel scazut in cadrul tuberculozei active si poate furniza o mai buna intelegere a patogenezei HIV si TB”.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu