vineri, 30 ianuarie 2009

Tratamentul HIV imbunatateste supravietuirea din cancerul pulmonar la persoanele cu HIV

Persoanele HIV-pozitive cu cancer pulmonar si-au marit sansele de supravietuire daca au primit tratament antiretroviral (ARV) impreuna cu tratamentul pentru cancer, conform unui studiu publicat online in jurnalul Lung Cancer si preluat de aidsmap.com. Acesta este unul din primele studii care a gasit un impact direct al tratamentului ARV asupra supravietuirii din cancerul ne-definitoriu-SIDA.

In timp ce terapia ARV influenteaza in mod direct supravietuirea in cancerele definitorii-SIDA cum ar fi sarcomul lui Kaposi, impactul sau asupra cancerelor ne-definitorii-SIDA este mai putin cunoscut. Expertii considerasera ca supravietuirea imbunatatita observata in aceste tipuri diferite de cancere era datorata protectiei oferita de terapia ARV fata de infectiile oportuniste si celelalte complicatii legate de HIV. Studiul actual a ajuns la concluzii diferite.

Pentru a determina impactul terapiei ARV, Dr Armelle Lavolé, MD, de la Université Paris din Franta si colegii ei au studiat istoricul medical al 49 persoane cu HIV care fusesera diagnosticate cu cancer pulmonar cu celule mari. Cercetatorii au analizat modul in care pacientii au folosit terapia ARV, istoricul fumatului, varsta si alti factori asociati cu supravietuirea in cancerul pulmonar. Majoritatea pacientilor au fost barbati. Varsta medie era de 46 ani, si majoritatea fumasera de aproape 30 ani. Unii dintre pacienti fusesera operati, si majoritatea incercasera chimioterapia. Per total rata de supravietuire la un an de la diagnosticarea cu cancer pulmonar a fost de 34 procente; la cinci ani, ea a fost de 7 procente.

Echipa Dr Lavolé a descoperit ca terapia ARV crescuse perioada de supravietuire a unei persoane cu 60 procente: noua luni pentru cei care au luat ARV comparativ cu patru luni pentru ceilalti. Ei au concluzionat ca rata de supravietuire imbunatatita a rezultat de la unele efecte ale tratamentului ARV asupra cancerului, mai degraba decat abilitatea ARV-urilor de a reduce complicatiile definitorii-SIDA. “Din cunostintele noastre, acesta este primul studiu care demonstreaza ca tratamentul ARV este un factor prognostic bun pentru supravietuirea pacientilor infectati HIV cu cancer pulmonar cu celule mari”, au relatat autorii.

Ei au recomandat ca medicii de boli infectioase si medicii oncologi sa colaboreze pentru o mai buna ingrijire a persoanelor cu HIV care sunt diagnosticate cu cancer pulmonar.

Sursa acestui articol AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu