luni, 5 ianuarie 2009

Studiile au descoperit un raspuns CD4 mai slab la terapia antiretrovirala de succes in cadrul intreruperilor de tratament

Persoanele HIV-pozitive, care inceteaza sa mai ia tratament antiretroviral si apoi il incep din nou, au sanse probabile sa aiba o crestere mai mica a valorii celulelor CD4 comparativ cu valoarea pe care au avut-o atunci cand au inceput tratamentul pentru prima data, conform unui studiu publicat in 15 decembrie in Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Cele mai mici raspunsuri imunologice au fost observate la participantii studiului care erau mai in varsta si la cei la care valoarea CD4 era mai mica in timpul intreruperilor de tratament.

Studiul observational a folosit date de la CASCADE, o retea de cercetare Europeana larga care monitorizeaza starea de sanatate a peste 17000 indivizi HIV-pozitivi. Anchetatorii au identificat o cohorta de 216 participanti CASCADE care au oprit administrarea schemei antiretrovirale dupa o perioada de inceput de cel putin 90 zile, iar apoi au reluat-o dupa o pauza de cel putin 14 zile.

Un lucru frapant a fost faptul ca atunci cand persoanele au reluat terapia antiretrovirala, numarul celulelor CD4 initial a crescut la fel de mult ca in perioada de inceput, insa a avut o rata de crestere mai mica dupa trei luni. Cu alte cuvinte, au fost cresteri mai mici ale numarului celulelor CD4 pe termen lung in timpul intreruperilor de tratament.

Media duratei intreruperilor de tratament a fost de 6,2 luni, iar valorile celulelor CD4 au fost disponibile pe o perioada medie de 19,4 luni in timpul intreruperilor de tratament.

Atunci cand anchetatorii au comparat rata de crestere a CD4 per luna in prima perioada de tratament cu rata din cea de-a doua, ei au descoperit echivalentul unei cresteri medii de 106 (88 pana la 123) celule/mm3 la punctul de trei luni in timpul primei perioade de tratament versus 99 (74 pana la 119) celule/mm3 la acelasi punct dupa reluarea tratamentului; respectiv, 119 (101 pana la 137) versus 107 (88 pana la 127) celule/mm3 la sase luni; 145 (126 pana la 165) versus 125 (105 pana la 144) celule/mm3 la 12 luni; 200 (170 pana la 230) versus 160 (135 pana la 185) celule/mm3 la 24 luni; si 258 (213 pana la 302) versus 197 (162 pana la 231) celule/mm3 la 36 luni (rata de eroare de 5%).

Anchetatorii de asemenea au observat ratele de crestere ale CD4 in timpul intreruperilor de tratament in relatie cu valoarea celulelor CD4 in timpul intreruperii tratamentului. Ei au descoperit ca doar persoanele care aveau valoarea masurata a celulelor CD4 mai mare de 500 celule/mm3 in timpul intreruperii tratamentului s-ar putea astepta sa atinga o valoare normala a celulelor CD4 in decurs de trei ani.

Persoanele cu varsta peste 40 ani au avut cresteri mai mici ale CD4 in primele trei luni in care au reluat terapia antiretrovirala, la fel si cei care au reluat aceeasi schema antiretrovirala.

Raspunsurile virologice in timpul celor doua perioade de tratament au fost comparabile, cu incarcatura virala scazand la mai putin de 500 copii/ml la 82% din persoanele care au inceput terapia ARV pentru prima data si la 87% din persoanele care au reluat terapia ARV dupa intreruperea tratamentului. In timpul perioadei de inceput a terapiei a fost necesara o medie de 13,6 saptamani (11,9 la 16,2) pentru ca incarcatura virala sa scada sub 500 copii/ml, iar in timpul celei de-a doua perioade a fost necesara o medie de 12 (11 la 15) saptamani.

Cercetatorii au atribuit cresterea abrupta initiala a numarului celulelor CD4 dupa reluarea terapiei antiretrovirale eliberarii celulelor CD4 sechestrate in nodulii limfatici atunci cand incarcatura virala era mare. Acelasi mecanism este prezent si in cazul cresterilor abrupte ale numarului celulelor CD4 atunci cand persoanele incep terapia ARV pentru prima data. Formarea celulelor CD4 noi necesita un timp indelungat, astfel incat este asteptata o rata de crestere mai mica dupa trei luni.

Insa, cercetatorii au notat, “Mecanismul biologic care sta la baza acestor diferente observate in ratele ulterioare ale cresterilor CD4 in timpul reluarii tratamentului este in mare masura necunoscut”. Ei nu considera ca rezistenta la tratament nedetectata in trecut din timpul perioadei de initiere a terapiei poate sa fie luata in considerare in cazul acestor rezultate, deoarece chiar si persoanele care aveau raspunsuri virologice sustinute in ambele perioade de tratament au intampinat raspunsuri mai slabe ale CD4 dupa intreruperile terapeutice.

Multi cercetatori au inceput sa investigheze efectul intreruperilor de tratament planificate, cunoscute si sub denumirea de intreruperi terapeutice structurate, in urma unui studiu de caz din 1999 care a crescut posibilitatea ca persoanele HIV-pozitive ar putea sa beneficieze de beneficiile terapiei antiretrovirale in timp ce intrerup administrarea medicamentelor. Insa, studii clinice mari ale unor strategii variate de intreruperi terapeutice nu doar ca nu au reusit sa confirme eficacitatea intreruperilor dar au mai si adus in discutie ingrijorari asupra sigurantei lor.

In timp ce este putin probabil ca intreruperile terapeutice planificate sa fie vreodata recomandate medical, complexitatea si toxicitatea schemelor antiretrovirale conduc persoanele HIV-pozitive sa intrerupa tratamentul. Autorii studiului CASCADE recomanda monitorizare clinica atenta a intreruperilor de tratament la persoanelor care au peste 40 ani si la cele care au avut niveluri ale numarului celulelor CD4 scazute in trecut.

Acest material a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu