luni, 26 ianuarie 2009

Sex neprotejat intre partenerii pe termen lung cu HIV: nici o evidenta de suprainfectare

Un studiu al partenerilor pe termen lung HIV-pozitivi care nu folosesc prezervative cand fac sex impreuna nu a gasit nici o dovada a suprainfectarii cu HIV, in schimb a gasit o relatie evidenta intre expunerea frecventa pe termen lung la virusul partenerului si un raspuns imunitar puternic la acel virus, sugerand ca expunerile repetate creaza o imunitate impotriva suprainfectarii.

Descoperirile, publicate in editia din octombrie 2008 a PLoS Pathogens, un jurnal cu acces gratuit online, sunt importante, spun cercetatorii de la Universitatea Californiei, datorita cresterii practicii de ‘serosortare’ – sex neprotejat intre persoanele cu acelasi status HIV.

Recomandarile curente pentru persoanele cu HIV spun ca sexul neprotejat are risc de suprainfectare – infectare cu o tulpina noua de HIV care se dezvolta peste populatia de virusi existenta datorita lipsei de imunitate la acel virus.

Insa exista dovezi putine despre frecventa suprainfectarii si despre efectele daunatoare pe care le-ar putea da acest lucru.

Suprainfectarea pare sa apara nu numai la persoanele care s-au infectat recent cu HIV, dar si la cele care sunt infectate cu HIV de mult timp. Un studiu recent publicat pe femei din Kenia a estimat o incidenta anuala a suprainfectarii de cel putin 4%, insa nu a raportat nici o dovada de progresie a bolii ca si consecinta a suprainfectarii. Un studiu facut pe barbati gay a raportat o incidenta de 5% pe an.

Chiar daca suprainfectarea a fost asociata cu scaderea celulelor CD4, si o multime de cazuri de transmitere a rezistentei la medicamente, nu pare sa aiba vreo influenta si sa compromita sanatatea sau rezultatele tratamentului persoanelor cu HIV.

Exista dovezi mai puternice ca sexul neprotejat cu alte persoane HIV-pozitive este primejdios pentru persoanele cu HIV atunci cand implica riscul de expunere la infectii cu transmitere sexuala – in mod special sifilis - sau hepatita C, ambele fiind in crestere printre barbatii care fac sex cu barbati din Europa si America de Nord.

Studiul
Cercetatori de la Universitatea Californiei si Spitalul Clinic din San Francisco au examinat raspunsul celulelor-T specific HIV la 49 indivizi cu incarcatura virala nedetectabila cu terapie antiretrovirala care faceau parte dintr-o cohorta retrospectiva de cupluri HIV-pozitive care primeau tratament prin intermediul programului Positive Health la Spitalul Clinic din San Francisco.

Indivizii au fost impartiti in doua grupuri: aceia cu parteneri care aveau incarcatura virala nedetectabila (n=29) si cei cu parteneri care aveau incarcatura virala detectabila (n=20). Nu existau diferente semnificative intre cele doua grupuri legate de lungimea relatiei, timpul in care au luat tratament, varsta, durata infectiei sau valoarea celulelor CD4.

Analizand raspunsurile interferon-gamma specifice HIV ale celulelor-T la epitopi (portiuni din proteinele virale care provoaca un raspuns anticorp din partea gazdei), ei au descoperit ca raspunsuri semnificativ mai mari la peptidele proteaze, revers transcriptaze si integraze au fost detectate la cei cu parteneri virali, marimea raspunsului in acest grup fiind in stransa legatura cu o frecventa mai mare de sex neprotejat si in particular cu frecventa expunerii receptive la HIV (partenerul pasiv al actului sexual). Nu au existat corelatii cu numarul de evenimente ale contactelor sexuale active.

Au existat dovezi de la doi pacienti, ai acestui grup, ai caror parteneri au inceput terapia antiretrovirala dupa un declin secvential al raspunsurilor specifice HIV in decursul unui an de zile, sugerand ca, controlul incarcaturii virale duce la scaderea stimulului imunitar.

Nu a existat nici o dovada de suprainfectare, masurata prin analiza filogenetica a AND-ului HIV de la pacienti si a ARN-ului HIV de la parteneri.

Insa autorii au speculat ca, pentru a fi indusa o imunitate specifica HIV, trebuia sa fi avut loc macar un grad mic de suprainfectare, insa ea probabil s-a limitat la nivelul mucoaselor - cel mai probabil mucoasa rectului si a intestinelor.

Acest fenemon este similar modelului observat la practicantii de sex comercial expusi dar neinfectati, care au parut ca isi pierd imunitatea specifica HIV daca practica sex mai rar. Un studiu facut pe practicantii de sex comercial din Nairobi a descoperit ca femeile care au luat o pauza de la aceasta practica si care au pierdut raspunsurile celulelor CD8 specifice HIV erau mult mai predispuse la seroconversie secventiala, sugerand ca infectia localizata la nivelul mucoaselor a incetat sa mai fie stapanita (totusi studiul nu a putut sa infirme existenta unor expuneri ulterioare).

Aceste descoperiri sugereaza ca, chiar si atunci cand un individ are un virus rezistent la medicamente si o incarcatura virala detectabila, riscurile suprainfectarii unui partener HIV-pozitiv cu un virus rezistent la medicamente sunt scazute chiar daca partenerul este cel receptiv.

Aceste descoperiri nu ofera nici o informatie asupra ceea ce se poate intampla daca un individ cu HIV are un act sexual receptiv cu mai multi parteneri diferiti cu HIV, insa studiul l-a facut pe autorul sau Chris Willberg, acum la Biomedical Research Centre la Universitatea Oxford, sa declare aidsmap: “Noi consideram ca stimularea acestor raspunsuri necesita o expunere regulata la aceiasi epitopi. Nu am studiat abilitatea de formare a unor raspunsuri prin intermediul unor expuneri la epitopi noi”.

Vor manifesta femeile aceleasi raspunsuri daca se expun la HIV de la un partener viremic?

”Cea mai logica explicatie pentru raspunsurile mentinute pe care le-am observat este ca ele au fost conduse de catre expunerea receptiva la antigen HIV aparut de la partenerul viremic”, a comentat Chris Willberg. “Prin urmare, ne asteptam sa observam aceleasi rezultate la femeile receptive expuse la parteneri viremici. Daca mecanismele responsabile pentru crearea raspunsurilor in acest studiu sunt identice cu cele care duc la formarea raspunsurilor la indivizii neinfectati expusi, atunci exista destule dovezi care sa sugereze ca femeile reactioneaza intr-o maniera asemanatoare”.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu