luni, 12 ianuarie 2009

Riscul pe care il da sexul oral este foarte scazut, dar nu zero, a concluzionat o analiza sistematica

Riscul de transmitere al HIV in timpul sexului oral este foarte scazut, dar nu zero, au concluzionat cercetatori de la Colegiul Imperial si de la Scoala de Igiena si Medicina Tropicala din Londra in editia din decembrie 2008 a International Journal of Epidemiology. Cercetatorii au incercat sa identifice toate studiile observationale legate de acest topic, insa au gasit ca, datorita lipsei de informatii, ar fi nepotrivit sa faca un sumar al estimarilor pentru riscul de transmitere prin sex oral.

Autorii au condus o analiza sistematica (o analiza a tuturor descoperirilor medicale legate de un subiect particular care intruneste cerintele cerute). Studiile cohorta si studiile observationale au fost incluse, in timp ce studiile si analizele de caz au fost excluse.

Studiile analizate au inclus date de la cupluri heterosexuale, gay si lesbiene, incluzand atat felatia cat si cunilingusul.

Doar zece studii au fost considerate indeajuns de relevante pentru a fi incluse in analiza. Toate au fost facute in Europa si America de Nord, si doar trei dintre ele au fost facute dupa introducerea terapiei HAART.

Dificultati metodologice
Cercetatorii au scos in evidenta un numar de provocari pe care le-au intampinat in timpul studierii acestui topic:
• Foarte putine persoane au indicat sexul oral ca fiind singurul comportament la risc.
• Daca o persoana practica atat sexul oral neprotejat cat si sexul anal sau vaginal neprotejat, si dobandeste HIV, infectarea ei este in mod normal atribuita automat comportamentului la risc cel mai ridicat.
• Datele despre comportamentul sexual dezvaluit de indivizi sunt greu de colectat cu acuratete, mai ales cand subiectii prefera sa dea mai multe raspunsuri acceptate social (ex: nu dezvaluie cazurile de sex anal sau vaginal neprotejat).
• Studiile in mod frecvent au grupat toate practicile de sex oral impreuna, fara sa faca distinctia daca persoanele erau active sau receptive, daca ejacularea a avut loc in gura, etc.
• Studiile cuplurilor serodiscordante (in care o persoana este HIV-pozitiva si alta nu) in majoritatea cazurilor includ persoane cu incarcatura virala bine controlata, insemnand ca ele sunt mult mai putin infectioase decat in timpul stadiului de infectie primara.
• Studiile care chiar identifica un risc din partea sexului oral sunt mult mai des posibil sa fie publicate si raportate decat cele care nu o fac, datorita interesului si succesului mediatic mai mare pe care il dau.

Estimari ale riscului de transmitere raportat la partener
Cinci dintre studii au oferit estimari ale riscului dat de multiple acte sexuale orale in timpul unei relatii sero-discordante.

Trei dintre aceste studii au afirmat ca riscul estimat este zero – nu au fost raportate transmiteri.

Al patrulea studiu a oferit un risc estimat de 1% in cadrul felatiei receptive.

Al cincilea studiu, din Suedia, a oferit o estimare mult mai mare, de 20%. Insa, esantionul a fost foarte mic (zece cupluri raportant sexul oral ca fiind singurul factor de risc), iar autorii acestei analize au comentat ca estimarea ridicata poate fi datorata ascunderii unor activitati cu risc mai ridicat, sau pur si simplu din cauza sansei. Mai mult de atat, acesta este singurul studiu retrospectiv care a identificat orice transmitere a HIV in randul heterosexualilor care ar putea fi atribuita sexului oral.

Estimari ale incidentei raportata la partener, raportata la varsta persoanei, atribuita ca fiind 100 de ani
Trei dintre studiile mentionate anterior au mai raportat si estimari care calculeaza riscul de transmitere dat de acte sexuale orale multiple, insa cu cunoasterea duratei relatiei sexuale. In fiecare caz, estimarea a fost zero.

Estimari ale riscului de transmitere raportat la participantii la studiu
Trei studii viitoare au urmarit persoane HIV-negative care au raportat sexul oral neprotejat ca fiind singurul factor de risc. Insa, autorii au notat ca aceste studii au limitari de metodologie aditionale: numarul partenerilor sexuali si ca statusul HIV nu este cunoscut. Acest lucru implica faptul ca aceste descoperiri nu pot fi atribuite in alte grupuri de persoane in care numarul partenerilor si prevalenta HIV sunt diferite.

Doua studii Americane au oferit estimari de 0%, respectiv 0,4%, iar recenta cohorta Canadiana Omega are estimari de 0,5%. Fiecare studiu a fost facut pe barbati gay si bisexuali.

Estimari ale riscului de transmitere raportat la actul sexual
Trei studii au incercat sa calculeze riscul de transmitere al HIV in timpul unui singur act de sex oral.

Doua dintre studii au raportat estimari zero – nu a fost raportata nici o transmitere.

Al treilea studiu a folosit date de la barbati Americani gay sau bisexuali care au raportat multiple comportamente la risc. Modele matematice au fost facute pentru a estima riscul diferitelor acte sexuale, iar sexul oral neprotejat la receptivi cu ejaculare a fost calculat ca avand 0,04% risc de transmitere a HIV. Insa, autorii analizei au notat ca aceasta estimare ia in considerare atat contactele sexuale cu barbati HIV-pozitivi cat si pe cele cu barbati HIV-negativi – daca cercetatorii ar fi reusit sa excluda contactele sexuale cu parteneri HIV-negativi, atunci rezultatele ar fi fost mult mai mari.

Concluzii
Autorii au remarcat ca au existat putine date pentru concluzionarea aceastei analize. Este important sa se faca estimari de nadejde pentru a ajuta clinicienii si persoanele care lucreaza in prevenire sa explice care sunt riscurile relative. Mai mult de atat, datorita riscului scazut de transmitere, “studii mari si costisitoare” sunt necesare pentru asigurarea unor estimari mai precise.

In plus ei au comentat: “Faptul ca a fost dificil de identificat participantii la studiu care aveau doar aceasta expunere poate sugera intr-adevar ca, contributia contactului sexual oro-genital la incidenta transmiterii HIV ramane scazuta”.

Nu mai putin adevarat, ei chiar au recomandat ca “indivizii ar trebui sa se protejeze folosind prezervativele sau alte forme de protectie pentru a minimaliza acest risc mic”.

Acest material a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu