joi, 29 ianuarie 2009

Panacos a vandut primul sau inhibitor de maturare din clasa lui

Panacos Pharmaceuticals a anuntat in data de 21 ianuarie 2009 ca a vandut primul inhibitor de maturare HIV din clasa lui, numit bevirimat, companiei Myriad Genetics, o companiei biotehnologica care de asemenea dezvolta inhibitori de maturare.

Inhibitorii de maturare blocheaza replicarea HIV prin inhibarea unei cai esentiale pentru asamblarea unui virus matur, infectios. In schimb, se produc virusi non-infectiosi, prevenind formarea ciclurilor ulterioare ale infectiei HIV.

Panacos va primi 7 milioane $ pentru bevirimat, lucru ce va oferi o infuzie folositoare de bani companiei si ii va permite sa continue dezvoltarea unei a doua si a treia generatii de inhibitori de maturare care sunt mai usor de creat si care actioneaza pe o populatie mai mare de persoane cu HIV.

Bevirimat a intampinat destule probleme in lunga sa istorie de la aparitie, avand dificultati in gasirea unei formule corespunzatoare si s-a descoperit ca activitatea medicamentului lipseste la persoanele cu polimorfism (varietate naturala) la nivelul genei gag a HIV care este mai des intalnit la pacientii experimentati de tratament.

In octombrie 2008 Panacos a raportat rezultatele unui studiu de faza II care a aratat ca solutia orala de bevirimat era eficienta la persoanele experimentate de tratament care nu aveau polimorfisme gag. Insa, compania tot a intampinat provocarea de a dezvolta o formula sub forma de tableta.

Decizia companiei Panacos de a vinde medicamentul a venit putin surprinzator; activistii pe tratament isi exprimasera dubiile referitor la capacitatea companiei de a scoate medicamentul pe piata.

Lucrul surprinzator este faptul ca, compania chiar a gasit un cumparator; asa cum notase Treatment Action Group in raportul din 2008 “[faptul] ca nici un partener farmaceutic important nu a dorit sa continue dezvoltarea bevirimat insemna ca majoritatea dintre ei au studiat medicamentul si s-au hotarat sa n-o faca”.

Cumparatorul, Myriad Genetics, deja are experienta in comercializarea medicamentelor pentru cancer pe piata si a creat propriul inhibitor de maturare, MPC-9055 (cunoscut si ca Vivecon), care este pe cale sa intre in scurt timp intr-un studiu de faza a IIa. Acest studiu va gasi doza care va fi folosita in continuare pentru dezvoltarea lui.

Myriad Genetics a afirmat ca are un alt inhibitor de maturare in studiu preclinic si ca de asemenea lucreaza la un inhibitor de fuziune HIV.

Intre timp Panacos a afirmat ca a identificat inhibitori de maturare de generatia a doua cu o biodisponibilitate mai buna si cu abilitatea de a trece peste polimorfismele gag, pe care spera sa le testeze pe oameni in curand. De asemenea compania a identificat un inhibitor de maturare de generatia a treia care este diferit din punct de vedere chimic de bevirimat, radicand speranta ca ar putea sa fie activ impotriva virusilor rezistenti la bevirimat. Panacos mai incearca sa dezvolte un inhibitor de fuziune pe cale orala. Singurul inhibitor de fuziune licentiat pana acum, enfuvirtide (Fuzeon), trebuie injectat de doua ori pe zi.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu