joi, 8 ianuarie 2009

Nu exista suficienti anticorpi pentru protectia impotriva Suprainfectarii

Raspunsul imunitar la HIV al majoritatii persoanelor nu este destul de puternic pentru a le proteja de infectarea cu o a doua tulpina de virus, conform unui studiu publicat in editia din decembrie 2008 a Journal of Virology si raportat de catre ScienceDaily.

Oamenii de stiinta considera ca aproximativ 5 procente din persoanele cu HIV se infecteaza cu o a doua tulpina de virus la un moment dat dupa infectarea initiala. Acest lucru este numit suprainfectare, spre deosebire de coinfectare, care apare atunci cand o persoana se infecteaza cu doua tulpini in acelasi timp. Ceea ce a fost putin inteles, insa, sunt factorii care pot supune pe cineva unui risc mult mai mare din cauza suprainfectarii. Unii cercetatori au sugerat ca acest lucru apare predominant la persoanele cu un raspuns slab al anticorpilor la prima tulpina de infectie.

Pentru a testa aceasta teorie, Dr Catherine Blish, MD, de la Centrul de Cercetare al Cancerului Fred Hutchinson din Seattle si colegii ei au examinat raspunsurile imunitare de la sase femei care s-au suprainfectat cu o a doua tulpina de HIV la o distanta de unul pana la cinci ani de la infectarea initiala. Rezultatele de la acele femei au fost comparate cu un al doilea set de 18 femei care aveau aceiasi factori de risc, dar care au ramas infectate doar cu o tulpina de HIV.

Conform rezultatelor obtinute de grupul Dr Blish, problema factorilor de risc poate fi o problema legata de cantitatea de anticorpi, nu de calitatea lor. Anticorpii care actioneaza impotriva HIV – numiti in linii mari “anticorpi de neutralizare”, sau NAbs – gasiti la ambele grupuri de femei nu s-au aratat a fi destul de potenti impotriva unei a doua infectari cu HIV. Acest lucru a condus autorii sa concluzioneze ca multe persoane care traiesc cu HIV pot sa nu produca destui anticorpi potenti pentru a indeparta suprainfectarea.

Dr Blish si colegii ei au atentionat ca cercetatorii care lucreaza la descoperirea unui vaccin de prevenire a HIV va trebui sa declanseze un raspuns imunitar care sa fie mai potent si mai vast decat cel care apare in mod natural atunci cand o persoana se infecteaza cu HIV. Ei au scos in evidenta faptul ca acest lucru a fost intalnit si in cazul vaccinurilor pentru alte virusuri, cum ar fi cele pentru hepatita B sau virusul papilloma uman.

Sursa acestui articol AIDSmeds.com, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu