duminică, 11 ianuarie 2009

Monitorizarea tiroidei recomandata pentru persoanele cu HIV

Pacientilor care primesc tratament HIV le-ar trebui efectuate teste de rutina pentru verificarea functiei tiroidei, recomandari facute de doctori din Marea Britanie intr-un articol publicat in prima editie din ianuarie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Cercetatori de la Spitalul Chelsea and Westminster din Londra au gasit “o incidenta mai mare decat cea asteptata de hipotiroidism” (o glanda tiroida sub-activa) in randul pacientilor lor.

Ei au descoperit ca aceasta stare a fost asociata cu un tratament care includea un inhibitor de proteaza si ca hipertiroidismul (o tiroida super-activa) a fost asociat cu o terapie care includea un inhibitor non-nucleosidic al revers-transcriptazei (NNRTI), in special efavirenz (Stocrin, Sustiva).

Glanda tiroida este localizata la nivelul gatului. O tiroida sub-activa este asociata cu simptome cum ar fi cresterea in greutate si oboseala, in timp ce o tiroida super-activa poate fi insotita de hiperreactivitate si nervozitate.

Exista putine informatii despre efectele tratamentului HIV asupra functiei tiroidiene. Chiar daca majoritatea pacientilor cu HIV nu dezvolta vreo problema a tiroidei, exista unele dovezi care sugereaza ca un numar ridicat de pacienti care iau medicamente anti-HIV se prezinta cu dereglari ale functiei tiroidei.

Cercetarile legate de functia tiroidiana in randul persoanelor care primesc terapie antiretrovirala sunt insa limitate. Un studiu al Spitalului Regal din Londra a gasit o rata scazuta de probleme ale tiroidei in randul pacientilor care iau medicamente anti-HIV, astfel ca investigatorii au concluzionat ca screeningul de rutina al tiroidei nu este prin urmare justificat. Insa un studiu efectuat de cercetatori de la Universitatea Sassari, Italia, a descoperit ca exista suficiente dovezi ale existentei disfunctiei tiroidei in randul pacientilor care primesc terapie antiretrovirala pentru a se justifica screeningul de rutina.

Prin urmare cercetatori de la Spitalul Chelsea and Westminster din Londra au inteprins un studiu retrospectiv pentru a determina prevalenta si cauzele posibile ale ambelor afectiuni, atat hiper cat si hipotiroidismului, in randul pacientilor lor.

In aceasta analiza au fost inclusi un total de 2437 pacienti. Toti au primit ingrijiri medicale pentru HIV la aceasta clinica intre anii 1995 si jumatatea lui 2006 si avusesera testata functia tiroidiana cel putin o data.

Incidenta hipertiroidismului a fost de 3,4 la 10000 si incidenta hipotiroidismului a fost de 10,7 la 10000.

Un total de 54 pacienti (2,4%) au fost identificati ca avand o functie tiroidiana anormala, 26 avand hipertiroidism si 28 avand hipotiroidism.

Prevalenta hipertiroidismului in randul tuturor pacientilor spitalului investigati a fost calcutala ca fiind putin peste 1%, cu o prevalenta similara pentru hipotiroidism.

In randul pacientilor testati, anticorpii tiroidieni au fost detectati la 67% din cei cu hipertiroidism si 40% din cei cu hipotiroidism. Cercetatorii considera ca astfel de prevalente ar putea indica un sindrom de reparare imunitara dupa initierea terapiei antiretrovirale.

Cercetatorii au cautat apoi sa descopere daca pot gasi o asociere intre tratamentul cu diferite clase de medicamente antiretrovirale si problemele tiroidiene.

Ei au descoperit o relatie statistic semnificativa intre tiroida sub-activa si tratamentul cu un inhibitor de proteaza (p=0,002) si ca terapia cu un NNRTI, in mod particular efavirenz (Stocrin, Sustiva), a fost asociata cu hipertiroidism (p=0,025).

”Datorita faptului ca acum pacientii cu HIV sunt tratati cu terapie antiretrovirala inalt activa de peste un deceniu, complicatiile metabolice ale tratamentului necesita studii viitoare”, au notat cercetatorii.

Ei au concluzionat, “noi recomandam testarea de rutina a functiei tiroidiene la pacientii infectati cu HIV care primesc terapiei antiretrovirala inalt activa”.

Acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu