sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Lipsa necesitatii percepute pentru tratament HIV este asociata cu o aderenta scazuta

Pacientii care considera ca nu au nevoie de terapie antiretrovirala au o aderenta mai saraca la un asemenea tratament, lucru raportat de cercetatori Olandezi in primul numar din decembrie al Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Cercetatorii de asemenea au mai descoperit ca o valoare mai mare a celulelor CD4 a fost asociata cu o perceptie mai scazuta asupra necesitatii inceperii tratamentului HIV si au comentat: “aceasta descoperire… este relevanta pentru dezbaterea referitoare la posibilitatea inceperii timpurii a terapiei antiretrovirale, care se doreste sa se faca la o valoare a celulelor CD4 de 500 celule/microlitru”.

Tratamentul HIV poate insemna o viata mai lunga si mai sanatoasa, insa este nevoie de un nivel ridicat al aderentei pentru ca acest tratament sa mentina incarcatura virala la un nivel nedetectabil. Din acest motiv este importanta intelegerea factorilor care influenteaza aderenta.

Cercetatorii cohortei Olandeze ATHENA au dorit sa stabileasca daca nevoia perceputa de a incepe terapia antiretrovirala si ingrijorarile legate de efectele secundare ale unui asemenea tratament au vreun impact asupra aderentei.

Prin urmare ei au conceput un studiu care a inclus 341 pacienti care primisera tratament HIV in 21 de clinici pentru HIV de pe teritoriul Olandei.

Studiul a fost facut intre 2002 si 2004. Pacientii au completat chestionare si au oferit detalii demografice, istoricul tratamentului HIV si nivelul aderentei lor la terapia antiretrovirala. De asemenea le-a fost cerut sa raspunda la o serie de intrebari pentru evaluarea perceptiei lor asupra necesitatii terapiei antiretrovirale si ingrijorarilor asupra efectelor secundare.

Majoritatea pacientilor (90%) luau tratament HIV, iar durata medie a perioadei in care au luat tratament care includea o schema antiretrovirala a fost de cinci ani. Putin sub un sfert din pacienti (23%) aveau o incarcatura virala detectabila (peste 50 copii/ml).

Majoritatea zdrobitoare (90%) a pacientilor a fost de acord sau a fost foarte de acord cu afirmatiile referitoare la nevoia lor de a lua tratamentul antiretroviral. De exemplu, 95 % dintre indivizi au dost de acord cu afirmatia “aceste medicamente imi tin HIV sub control”, 88% au fost de acord cu afirmatia “sanatatea mea, in prezent, depinde de aceste medicamente” si 87% au fost de acord cu afirmatia “sanatatea mea viitoare va depinde de aceste medicamente”.

Referitor la afirmatiile facute sa evalueze ingrijorarile legate de efectele secundare, 72% au fost de acord cu afirmatia “Uneori ma gandesc cu ingrijorare la efectele secundare pe termen lung ale acestor medicamente” si 52% au fost de acord cu afirmatia “Sunt predispus la un efect secundar nefavorabil de la aceste medicamente in luna viitoare”.

Un sfert dintre pacienti (86 indivizi) au raportat o aderenta necorespunzatoare in ultima luna, iar 26 (30%) dintre acestia aveau o incarcatura virala detectabila, comparativ cu 18 % din cei care au raportat o aderenta de 100%. Asta inseamna ca o aderenta dezvaluita necorespunzatoare este insotita de dublarea riscului de a avea o incarcatura virala detectabila.

Pacientii cu o perceptie scazuta asupra necesitatii inceperii tratamentului HIV au fost mult mai predispusi sa fie non-aderenti si sa aiba o incarcatura virala detectabila.

Insa, ingrijorarile legate de efectele secundare nu au fost asociate cu o aderenta scazuta sau cu o incarcatura virala detectabila.

”In concluzie”, au scris investigatorii, “pacientii care considera mai putin ca este necesar sa inceapa terapia antiretrovirala sunt mult mai predispusi sa fie non-aderenti si sa aiba o incarcatura virala detectabila”. Ei au adaugat, “studiile trebuie sa cerceteze daca discutiile referitoare la conceptia pacientilor asupra necesitatii inceperii terapiei antiretrovirale vor duce la cresterea aderentei”.

Acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu