luni, 19 ianuarie 2009

Homofobia interiorizata conduce la riscuri sexuale luate de barbatii gay HIV-pozitivi

Homofobia interiorizata este asociata cu un comportament sexual la risc in randul barbatilor gay si bisexuali HIV-pozitivi, sugereaza un studiu din SUA publicat in jurnalul AIDS Education and Prevention. Investigatorii au descoperit ca neacceptarea sexualitatii ca gay sau bisexual a fost asociata cu nedezvaluirea statusului HIV catre partenerii sexuali si ca un comfort sexual scazut a fost asociat cu o mai mica incredere data utilizarii prezervativelor si cu sex anal neprotejat cu barbati HIV-negativi sau cu barbati care nu isi cunosc statusul HIV.

Conceptul de homofobie interiorizata (sau homonegare interiorizata) a aparut in anii ’70 si este descris ca o repulsie sau ostilitate fata de homosexualitatea proprie sau lucrurile homosexuale.

Unele cercetari au sugerat ca exista o legatura intre homofobia interiorizata si sexul neprotejat. Investigatorii au dorit sa obtina o intelegere mai buna a relatiei dintre homofobia interiorizata si sexul anal neprotejat serodiscordant in randul unei populatii de 675 barbati gay HIV-pozitivi recrutati prin intermediul unor organizatii din sase orase din SUA.

Varsta medie a barbatilor a fost 42 ani. Majoritatea (80%) au declarat ca sunt gay, ceilalti 20% s-au descris ca fiind bisexuali. Apoximativ 50% erau afro-americani, iar venitul mediu era scazut, undeva sub 11000$ pe an. O treime din barbati au fost diagnosticati cu HIV inainte de 1991, o alta treime intre 1991 si 1997, iar ultima treime dupa 1998. Trei sferturi din barbati luau terapie antiretrovirala. Valoarea medie a celulelor CD4 era 428 celule/mm3, iar incarcatura virala medie era 2800 copii/ml.

Folosind chestionare completate de catre participanti, investigatorii au analizat: homofobia interiorizata; orientarea sexuala stabilita de fiecare; acceptarea sexualitatii de catre fiecare si a aspectului fizic; comportamentul sexual compulsiv; consumul de alcool; utilizarea de droguri; sanatatea mintala; comfortul in legatura cu utilizarea prezervativului; si sexul nesigur. Masurile referitoare la sexul nesigur au inclus nedezvaluirea catre parteneri si sexul anal neprotejat cu barbatii care nu isi cunosc sau au un status HIV diferit in ultimele trei luni.

Per total, homofobia interiorizata era mai des intalnita in randul barbatilor afro-americani (p=0,011) si la cei care au declarat ca religia este importanta pentru ei (p=0,012).

De asemenea a existat o asociere intre homofobia interiorizata si depresie (p=0,02) si nivelul de educatie scazut (p=0,04).

Investigatorii au gasit doua relatii intre homofobia interiorizata si sexul neprotejat.

In primul rand, ei au descoperit ca barbatii care nu si-au acceptat orientarea sexuala gay sau bisexuala aveau o rata mai mica de dezvaluire a statusului HIV catre partenerii sexuali, care la randul ei era asociata cu sexul anal neprotejat cu barbati care nu isi cunosteau statusul HIV.

In al doilea rand, de asemenea a fost demonstrata o relatie intre lipsa comfortului sexual – comfortul cu propria sexualitate si aspectul fizic – si eficienta scazuta a folosirii prezervativului, care la randul ei duce la un risc ridicat de sex anal neprotejat cu barbati care au un status HIV diferit sau necunoscut.

”Aceste date par sa confirme rolul ipotetic anterior al homofobiei interiorizate ca precursor al comportamentului sexual nesigur la barbatii care fac sex cu barbati”, au comentat investigatorii.

Mai mult de atat, investigatorii au mai sugerat ca homofobia interiorizata poate fi importanta si pentru “intelegerea ratelor ridicate de nemultumire asupra aspectului fizic propriu ale barbatilor gay, problemelor de alimentatie, a comportamentelor alimentare necorespunzatoare si a imaginii corporale nesigure comparativ cu omologii lor heterosexuali”.

Ei au concluzionat: “pentru barbatii HIV-pozitivi… aceste date chiar includ homofobia interiorizata in categoria comportamentelor la risc si sugereaza ca schimbarea ei poate fi un accesoriu folositor pentru programele de reducere a riscului sexual”.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gasete aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu