duminică, 18 ianuarie 2009

Gilead are ca scop producerea unei pastile care sa contina patru medicamente anti-HIV

Gilead are ca scop, in 2009, inceperea de trialuri clinice cu un nou produs patru-medicamente-intr-o-singura-tableta, combinand toate medicamentele sale anti-HIV, a dezvaluit compania agentiei de presa Bloomberg news.

Noua pastila va combina tenofovir si emtricitabine (exista deja pe piata combinatia dintre cele doua sub denumirea Truvada) cu un nou medicament antiretroviral aflat acum in studii de faza III, elvitegravir. Acest medicament, elvitegravir, face parte dintr-o clasa noua de medicamente antiretrovirale numite inhibitori de integraza, si va fi combinat cu un alt medicament nou, numit GS9350, care creste concentratia de elvitegravir.

Gilead spera ca daca studiile pre-licentiere vor fi un succes, evitegravir ar putea primi in 2010 licenta pentru folosirea la pacientii experimentati de tratament.

Insa Gilead isi indreapta atentia de piata si spre pacientii naivi de tratament, in prezent existand o pastila care combina trei medicamente, Atripla (co-produsa cu Bristol-Myers Squibb) care contine tenofovir, emtricitabine si efavirenz.

Efavirenz poate fi mai putin potrivit pentru pacientii afro-americani, a afirmat presedintele Gilead, John Milligan, deoarece este metabolizat mult mai incet de catre persoanele de origine africana, ducand la un risc mai ridicat de efecte secundare asupra sistemului nervos central.

Cu toate ca profilul de efecte secundare pe termen lung al elvitegravir este necunoscut, un alt inhibitor de integraza numit raltegravir a aratat ca este bine tolerat in comparatie cu efavirenz, si la fel de eficient in suprimarea incarcaturii virale. Raltegravir (Isentress), produs de Merck, a fost inclus recent pe lista de medicamente folosite ca prima intentie in SUA.

Speranta Gilead este ca o pastila care contine o combinatie patru-in-unu, luata o data pe zi, ar putea avea un avantaj asupra raltegravir, care trebuie dozat de doua ori pe zi.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu