marți, 27 ianuarie 2009

Dimensiunea penisului afecteaza atitudinea fata de folosirea prezervativului

Barbatii cu dimensiunile penisului mai mici sau mai mari (lungime si circumferinta) au mai des atitudini negative fata de folosirea prezervativului (potrivire si simturi), conform unui raport publicat in editia online a Sexually Transmitted Infections. Insa, cercetatorii au descoperit ca majoritatea barbatilor nu au probleme de comfort cu prezervativul.

Studii anterioare au aratat asocieri intre dimensiunile penisului si rezultatele prezervativului. Unele studii au demonstrat performante imbunatatite atunci cand prezervativele se potriveau corespunzator lungimii si circumferintei penisului. Unele dintre aceste descoperiri i-au facut pe fabricanti sa extinda marimile si formele prezervativelor.

Studiul actual, condus de Centrul pentru Pomovarea Sanatatii Sexuale de la Universitatea Indiana, prin urmare a dorit sa rezolve dilemele acestei probleme prin explorarea relatiei dintre dimensiunile actuale ale penisului unui barbat si perceptia despre comfortul oferit de prezervativ. S-a dorit sa se clarifice daca dimensiunile penisului in totalitate (lungime si circumferinta combinate) aduc mai multa intelegere decat o fac cunostintele despre lungime si circumferinta separat.

Studiul a fost facut pe 1661 participanti recrutati electronic prin intermediul avertismentelor pe saituri pentru adulti, dar si prin intermediul anunturilor publicate in ziare locale si prin intermediul unor organizatii care se ocupa cu sanatatea sexuala din sapte state americane. Saiturile au fost selectionate pe baza diversitatii geografice si a prevalentei disproportionate a infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV. Participantii aveau peste 18 ani, nu aveau nici o reactie alergica la prezervativ si au raportat folosirea prezervativelor ca metoda de contraceptie sau de prevenire a bolilor la momentul efectuarii studiului.

Datele colectate au inclus marturiile proprii ale barbatilor referitoare la comfortul pe care il ofera folosirea prezervativului, care au folosit pentru masurare hartie milimetrica speciala cuprinsa intre 0 si 23 cm pentru lungime si 0 si 19 cm pentru circumferinta.

Participantii au fost impartiti in linii mari in trei categorii de dimensiune a penisului: mic, mediu si mare. In cadrul lungimii penisului, participantii catalogati ca “mai scurt” aveau o medie a lungimii penisului de 11 cm (intre 4 si 12 cm); “medii” o lungime medie de 14 cm (13 pana la 15 cm); iar cei “mai lungi” o medie a lungimii penisului de 18 cm (16 pana la 26 cm).

Referitor la circumferinta penisului, barbatii din categoria “celor mici” aveau o circumferinta medie de 9 cm (intre 3 si 11 cm); grupul “mediu” avea o circumferinta medie de 13 cm (intre 12 si 13 cm); iar grupul “celor mari” avea o medie a circumferintelor de 14 cm (intre 14 si 19 cm). Media varstelor participantilor a fost de 29 ani.

Luand in considerare variabilele separate, barbatii din grupul “mai lung” au descris mult mai des prezervativele ca fiind prea scurte, nu se derolau destul de jos si se simteau prea stranse de-alungul axului penisului, decat cei din grupurile “mediu” sau “mai mic”.

Pe de alta parte, barbatii din grupul “mai scurt” au relatat ca prezervativele ramaneau rolate la baza penisului.

Referitor la circumferinta, barbatii din grupul “mai mare” au descris prezervativele ca fiind prea mici si prea stranse in special in jurul glandului (capul penisului) si bazei penisului. Cand cele doua variabile au fost combinate, penisurile scurte cu circumferinta mica au fost indicatori predictivi ca prezervativele erau prea largi sau prea lungi, in timp ce penisurile lungi cu circumferinta mare au fost prezicatori ca prezervativele erau considerate prea scurte sau prea stranse.

Per total, majoritatea barbatilor nu s-au plans despre comfortul pe care il da prezervativul. Insa, rezultatele au aratat ca aceia cu plangeri referitoare la aceste probleme aveau o perceptie negativa asupra potrivirii si simtului pe care il da prezervativul. Chiar daca latexul rolat la baza penisului a fost o problema pentru grupul celor cu penisul “mai mic”, unii indivizi au sugerat ca latexul rolat ar putea oferi protectie impotriva alunecarii prezervativului. Investigatorii au mai descoperit ca barbatii intampinau problemele de comfort al prezervativului pe masura ce inaintau in varsta. Ei au atribuit aceste probleme celor cu o experienta mai mare in folosirea prezervativelor cat si celor care intampinau probleme sexuale legate de inaintarea in varsta cum ar fi disfunctia erectila, probleme de excitare si de orgasm.

Investigatorii au notat ca posibilele limitari ale studiului au fost comoditatea esantionului si ca el s-a bazat pe afirmatiile fiecaruia, facand dificil de validat acuratetea raspunsurilor. Mai mult, participantii la studiu erau utilizatori activi de prezervative si acest lucru implica faptul ca studiul i-a omis pe cei cu reticenta la folosirea prezervativului. Si mai mult, lipsa unor standarde stabilite de masurare a penisului inseamna ca rezultatele pot fi diferite daca sunt folosite alte categorii de dimensiuni ale penisului.

In afara problemelor de validare a datelor existente despre plangerile barbatilor referitoare la comfortul dat de prezervativ, aceste descoperiri ofera o retrospectiva a provocarilor intampinate in implementarea interventiilor de prevenire a infectiilor cu transmitere sexuala atunci cand se confrunta cu barbati care insista ca prezervativele nu sunt comfortabile.

Investigatorii au concluzionat ca descoperirile lor ar putea ajuta pe cei care lucreaza in educatia sexuala care organizeaza discutii cu barbatii reticenti la folosirea prezervativului. Autorii au indicat ca acum prezervativele sunt facute pe mai multe categorii, atat pentru penisuri mici cat si pentru cele mari.

Fabricantii de prezervative Condomi si Pasante realizeaza prezervative mai mari si mai largi care pot fi cumparate online in Europa, iar Pasante mai confectioneaza si prezervative mai mici si mai inguste decat media prezervativelor actuale. In SUA, Durex si Trojan comercializeaza prezervative mari atat online cat si prin intermediul farmaciilor (aceste produse sunt disponibile online si in Europa). Durex si Mates confectioneaza si prezervative de marime mai mica care se gasesc prin intermediul comerciantilor online.

Insa oportunitatile alegerii prezervativului sunt mult mai mici in tarile slab dezvoltate unde prezervativele sunt oferite gratis, astfel ca trebuie depusa mai multa munca pentru a se afla ce fel de prezervative sunt necesare pentru a se putea mari comfortul si satisfactia barbatilor cand folosesc prezervativul.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu